Hashim Thaci: Impartirea Kosovo nu va avea loc niciodata

, , ,
 

Kosovo şi Serbia trebuie să-şi normalizeze relaţiile cât mai rapid pentru a se putea integra în Europa, dar împărţirea Kosovo, provincie a cărei parte nordică este dominată de sârbi, nu va avea loc niciodată, a declarat, la New York, premierul kosovar Hashim Thaci.
Thaci s-a întâlnit cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi cu oficialităţi americane în marja unei reuniuni ministeriale a Adunării Generale a ONU de la New York. Uniunea Europeană va încerca să medieze, în luna octombrie, convorbirile dintre Pristina şi Belgrad, fiind de aşteptat ca Bruxellesul să promoveze în cadrul ONU o rezoluţie privitoare la situaţia tensionată din nordul Kosovo. ”Kosovo este hotărât în privinţa dialogului cu Serbia şi a normalizării relaţiilor. Kosovo va avea de câştigat, Serbia la fel, ceea ce va însemna încheierea unei perioade de conflicte în regiune şi accelerarea procesului de integrare a tuturor ţărilor”, a subliniat oficialul kosovar.
Cel puţin 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, multe din Europa, iar numărul lor va depăşi în curând 100, a accentuat Hashim Thaci. Serbia a declarat în numeroase rânduri că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, însă Uniunea Europeană vrea ca Belgradul să îşi normalizeze relaţiile cu Pristina ca o precondiţie a aderării Serbiei la Uniunea Europeană. Până în prezent, 22 din cele 27 de state membre ale UE (excepţiile sunt România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru) au recunoscut independenţa autoproclamată a Kosovo.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *