“Haraso” pentru rachete in Transnistria, “niet” la scut

de | mai 5, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presa rusa arondata Kremlinului a scris, joi, ca una dintre masurile de retaliere ale Moscovei pentru amplasarea scutului american in Romania ar putea fi instalarea unui sistem mobil de rachete Iskander in Transnistria, teritoriu separatist pe care Rusia il foloseste ca spatiu de manevra si disuasiune contra Bucurestilor si Chisinauului. Potrivit jurnalistilor de la Pravda, […]

RUSSIA-US-MISSILE-DEFENCE

Presa rusa arondata Kremlinului a scris, joi, ca una dintre masurile de retaliere ale Moscovei pentru amplasarea scutului american in Romania ar putea fi instalarea unui sistem mobil de rachete Iskander in Transnistria, teritoriu separatist pe care Rusia il foloseste ca spatiu de manevra si disuasiune contra Bucurestilor si Chisinauului. Potrivit jurnalistilor de la Pravda, desfasurarea sistemului american antiracheta este orientata impotriva Rusiei, motiv pentru care s-ar putea intreprinde o serie de contramasuri. “Am putea lua masuri de retaliere, precum desfasurarea de Iskander si transferul de bombardiere in zona”, scrie publicatia, care subliniaza, insa, ca “pentru acest lucru este nevoie de vointa politica”, iar elita rusa prefera sa cumpere arme NATO “inutile”, precum vasele Mistral. Ziarul atrage atentia ca, in timp ce politica SUA este clara, desfasurarea elementelor nu ar fi posibila fara consimtamantul Bucurestiului, iar presedintele Traian Basescu nu este “pudelul” Washingtonului, desi este pro-american. “De exemplu, nu i-a fost teama sa spuna ‘nu’ recunoasterii independentei Kosovo. insa, in ceea ce priveste Rusia, interesele Statelor Unite si Romaniei sunt, in mod clar, aceleasi”, noteaza Pravda. Potrivit publicatiei, Basescu a spus in reptate randuri ca Republica Moldova ar trebui sa devina din nou parte din Romania si considera ca principalul obstacol este Rusia. “Pentru el, elementele apararii antiracheta sunt o oportunitate suplimentara de a exercita presiuni asupra Rusiei, pentru a face Rusia mai deschisa in dosarul Republicii Moldova si Transnistriei”, adauga ziarul.

Amenintare dupa modelul polonez

Modelul unor rachete rusesti in coasta scutului nu reprezinta o noutate. Aceasta propunere a fost avansata si pe tarmul Marii Baltice in enclava rusa Kalingrad ca metoda de intimidare a Poloniei care se pregateste si ea la randul ei sa adopte parti ale scutului, dar dupa orizontul lui 2015 in cea de-a treia faza a acestui proiect prevazut a fi finalizat in 2020. Anul trecut, Transnistria s-a declarat dispusa sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale sistemului de aparare antiracheta rus, daca Rusia va cere acest lucru.
Œn aceste conditii, Rusia va trebui sa raspunda atat SUA, cat si Romaniei si “nu exista nicio garantie ca va fi acelasi raspuns”, scrie Pravda. “De exemplu, desfasurarea de Iskander in Transnistria probabil ca nu va impresiona Washingtonul, dar in cazul Bucurestiului ar fi o poveste diferita”, conchide Pravda.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *