Hackerii romani fac ravagii

de | dec. 21, 2010 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti au efectuat recent 42 de perchezitii domiciliare, din care 31 in jud. Constanta, 4 in jud. Neamt, 3 in jud. Brasov, 1 in jud. Olt, 1 in jud. Maramures, 1 in jud. Cluj si 1 in jud. Dolj, ocazie cu care au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice.

Hackerii romani, campioni la infractiuni economice

Hackerii romani, campioni la infractiuni economice

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti au efectuat recent 42 de perchezitii domiciliare, din care 31 in jud. Constanta, 4 in jud. Neamt, 3 in jud. Brasov, 1 in jud. Olt, 1 in jud. Maramures, 1 in jud. Cluj si 1 in jud. Dolj, ocazie cu care au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice. In perioada octombrie 2009 –februarie 2010, invinuitii Zlate Catalin si Ciuvat Cristian au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit un numar de peste 50 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale.

Manevra Shadow

Prin intermediul unor aplicatii informatice, Zlate Catalin a obtinut datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinand bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acesta a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului. Pentru obtinerea datelor conturilor VoIP, invinuitul a folosit o aplicatie care cauta pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifica numele de utilizator si parola de conectare la server. Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita „Zoiper”, Zlate efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute in mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numarul de destinatie. In acest mod, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, S.U.A. Ulterior, membrii gruparii au efectuat, in perioada februarie – 06.12.2010, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.
Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11.000.000 de Euro. Din aceasta suma, peste 1 milion de euro reprezinta beneficiul realizat de catre invinuiti. 42 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucuresti. Suportul informativ si tehnic al actiunii a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

Forum pentru combaterea cibercriminalitatii din Romania

Experti romani si straini in domeniul securitatii informatiei si al combaterii cibercriminalitatii s-au reunit la Bucuresti, pe 14-15 decembrie 2010, in cadrul Forumului „Provocari si solutii pentru siguranta in ciberspatiu”. Evenimentul este unul inedit, intrucat este primul Forum organizat in Romania pe tema criminalitatii informatice, la initiativa Ministerului Justitiei si organizat in colaborare cu – Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Politiei Romane, Centrul SECI, Institutul Multimedia Romano-Elvetian – si va fi gazduit de Centrul SECI. Scopul Forumului este de a crea o platforma de colaborare si de dialog intre institutii publice si companii private, pentru a permite schimbul de informatie si de experienta, cooperarea, formarea profesionala si eficientizarea efortului de lupta impotriva cibercriminalitatii. Ministerul Justitiei isi propune ca acest Forum sa devina o structura de sine statatoare, care sa se reuneasca regulat, pentru a aborda teme de interes major.

Parteneriate strategice

MJ, MAE si IGPR au semnat in cursul anului 2010 parteneriate cu Institutul Multimedia Romano-Elvetian, pentru a dezvolta un program pe termen lung de formare pentru specialisti din domeniul cibercriminalitatii. Programul va fi realizat in parteneriat cu Institutul de lupta impotriva Criminalitatii Economice (ILCE) din Elvetia, recunoscut pentru expertiza sa in domeniu si va incerca sa atraga si contributia unor experti din alte tari. Obiectivul este ca acest program sa demareze in 2011, in functie de obtinerea finantarii necesare.
Initiativa a fost lansata in mod oficial la o conferinta dedicata acestei teme, organizata la Bucuresti, pe 13-14 iulie 2010. Cu aceasta ocazie, reprezentantii organizatiilor interesate din mediul public si privat au discutat si au cazut de acord asupra directiilor strategice de urmat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *