Hackerii de la Prana Network au dezvăluit prețul real al dronelor iraniene Shahed

de | feb. 8, 2024 | Știri | 0 comentarii

Compania iraniană IRGC Sahara Thunder, care a devenit cunoscută la nivel internațional datorită vânzărilor de drone Shahed către Federația Rusă, a fost victima unui atac cibernetic. Gruparea de hackeri Prana Network a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, anunțând că a reușit să spargă serverele de e-mail ale companiei Sahara Thunder, firmă fictivă condusă de Corpului […]

Compania iraniană IRGC Sahara Thunder, care a devenit cunoscută la nivel internațional datorită vânzărilor de drone Shahed către Federația Rusă, a fost victima unui atac cibernetic. Gruparea de hackeri Prana Network a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, anunțând că a reușit să spargă serverele de e-mail ale companiei Sahara Thunder, firmă fictivă condusă de Corpului Gărzilor Revoluției Islamice care facilitează vânzarea de arme către Rusia.

Datele sustrase în urma atacului cibernetic cuprind informații cruciale legate de negocierile între cele două entități referitoare la producția și achiziția dronelor Shahed-136. De asemenea, dezvăluie locul exact al producției acestor drone – zona economică specială „Alabuga” din Tatarstan, Rusia.

În debutul negocierilor dintre Iran și Rusia, pretențiile iraniene s-au ridicat la suma de 23 de milioane de ruble (375.000 $) pe unitate pentru dronele Shahed. Totuși, pe măsură ce discuțiile au evoluat, rușii au reușit să obțină un acord la un preț mult mai avantajos. Astfel, s-a ajuns la suma de 12 milioane de ruble (193.000 $) per unitate pentru o comandă de 6.000 de drone, denumite în discuție sub numele de cod „bărci cu motor de tip Dolphin 632”. Pentru o comandă mai mică, de 2.000 de drone, prețul se majorează la 18 milioane de ruble (290.000 $) pe unitate. Pe măsură ce producția ar fi fost transferată complet în Rusia, cu aportul minim al Iranului, prețul unei drone ar fi crescut până la suma de 14,9 milioane de ruble ( 165.500 $).

Valoarea totală a contractului, care include transferul de tehnologie, echipamente, 6.000 de seturi de vehicule aeriene fără pilot (UAV) și software, se ridică la impresionanta sumă de 108,5 miliarde de ruble, echivalentul a 1,75 miliarde $.

Într-o publicație recentă a Institutului pentru Studiul Războiului, au fost dezvăluite și alte detalii referitoare la diverse modele de drone. De exemplu, se menționează că o dronă Shahed-238 are un preț aproximativ de 900.000 de dolari, în timp ce o dronă Shahed-107 costă în jur de 460.000 de dolari. Potrivit informațiilor, Kremlinul intenționează să achiziționeze 2310 unități din fiecare variantă. Astfel, costul anual pentru aceste vehicule aeriene fără pilot cumpărate din Iran se ridică la imensa sumă de 4,5 miliarde de dolari.

Până la dezvăluirea costurilor reale a dronelor iraniene, se estima că prețul acestora variau între 20.000 și 50.000$.

Conform documentelor dezvăluite, de către grupul de hackeri Prana Network, relațiile comerciale între Iran și Rusia par să fie bazate pe tranzacții efectuate în aur. În luna februarie, compania „Alabuga Machines” a efectuat un transfer de peste 2 tone de aur, sub formă de lingouri, către firma iraniană Sahara Thunder. Se presupune că aceasta ar fi fost contravaloarea serviciilor și bunurilor achiziționate de la aceasta.

De menționat că, la începutul acestui an, Kremlinul a anunțat intenția de a dezvolta o variantă a dronelor Shahed, denumită „Hawk”, care vor avea o rază de acțiune de aproximativ 350 de kilometri și vor fi capabile să transporte o masă utilă de 16 kilograme. Se preconizează ca testările să fie finalizate în prima jumătate a acestui an.

În decursul conflictului, până la data de 21 decembrie 2023, Rusia a lansat peste 3700 de drone Shahed pentru atacuri împotriva Ucrainei. În ciuda acestui efort, apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să intercepteze și să distrugă 2900 de astfel de vehicule aeriene fără pilot. Conform unei analize publicate de The Guardian, în perioada 13-17 octombrie 2023, armata ucraineană a reușit să doboare 166 de drone, 162 fiind de tip Shahed. Totuși, costul financiar al acestor operațiuni de apărare a fost enorm, depășind suma de 28 de milioane de dolari.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *