În ceea ce privește politica externă și problematicile cu caracter militar, guvernul polonez condus de Donald Tusk păstrează în mare măsură aceeași abordare ca cea a predecesorilor conservatori, singura diferență notabilă fiind o oarecare încetinire a procesului de înzestrare record început de fosta administrație. Polonia a fost cea mai activă țară în ceea ce privește achizițiile militare după izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022, iar această abordare a ajuns la o notă de plată de câteva sute de miliarde de dolari, ambiția decidenților politico-militari fiind de a transforma armata poloneză în cea mai puternică forță terestră europeană.
De asemenea, Polonia a semnat un acord de securitate cu Ucraina, conform căruia va putea doborî rachetele și dronele rusești în spațiul aerian ucrainean, dacă acestea sunt lansate în direcția Poloniei, conform informațiilor din presa națională poloneză. Acest mecanism de apărare are rolul de a proteja teritoriul polonez împotriva amenințărilor aeriene rusești.
Acordul include și posibilitatea ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă suplimentare MiG-29. Până în prezent, Polonia a livrat Kievului zece astfel de aeronave, iar conform noii înțelegeri, ar putea furniza încă 14 avioane. Premierul polonez, Donald Tusk, a subliniat că va solicita partenerilor occidentali să înlocuiască aceste avioane cu aparate mai performante pentru Polonia.
În plus, acordul prevede ca Polonia să încurajeze cetățenii ucraineni care trăiesc pe teritoriul său să se înroleze în armata Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că se va forma și instrui în Polonia o unitate de voluntari ucraineni, denumită „legiunea ucraineană”, care va lupta ulterior în Ucraina.
Într-o conferință de presă desfășurată pe 10 iulie, șeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula, a făcut un apel pentru pregătirea forțelor armate ale Poloniei în vederea unui posibil conflict la scară largă. Declarația sa vine în contextul în care Polonia își intensifică prezența militară la granița cu Rusia și Belarus, într-o perioadă de relații tensionate cu cele două țări, deteriorate semnificativ odată cu izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022.
Generalul Kukula a subliniat necesitatea de a găsi un echilibru între misiunile de frontieră și pregătirea intensivă a armatei pentru a face față unor amenințări majore. Începând cu luna august, Polonia va crește numărul trupelor la granița sa de est de la 6.000 la 8.000, cu o ariergardă suplimentară de 9.000 capabilă să intervină rapid în situații de urgență, conform ministrului adjunct al apărării, Pawel Bejda.
În luna mai, Polonia a anunțat implementarea programului „Scutul de Est”, evaluat la 10 miliarde de zloți (2,5 miliarde de dolari), pentru consolidarea apărării de-a lungul frontierelor cu Belarus și Rusia până în 2028. Această măsură vine în contextul unei frontiere sensibile cu Belarus, unde criza migranților a creat o tensiune suplimentară în relațiile cu Uniunea Europeană.
Varșovia a majorat cheltuielile pentru apărare la peste 4% din PIB-ul său în acest an, ca răspuns la amenințarea reprezentată de invazia Rusiei în Ucraina. Generalul Kukula a menționat și dilema cu privire la interesul crescut al candidaților pentru înrolare în armată, care ar putea influența bugetul alocat pentru echipamente militare în viitorul apropiat.
În anul 2024, Ministerul Apărării Naționale al Poloniei are planificată semnarea a peste 150 de contracte pentru achiziționarea unei game variate de echipamente militare, conform declarațiilor făcute de vice-ministrul apărării Paweł Bejda în cadrul unei sesiuni din Parlamentul Poloniei pe 7 martie 2024. Aceste achiziții sunt parte a efortului strategic de modernizare și întărire a capacităților de apărare ale Poloniei. Principalele planuri de achiziții și modernizare sunt: elicoptere de atac AH-64 Apache, tancuri K2 Black Panther, Lansatoare de rachete HIMARS, Lansatoare de rachete Chunmoo, modernizarea avioanelor de vânătoare F-16, Echipamente individuale pentru soldați, muniție pentru tancuri, sisteme de recunoaștere și atac fără pilot, elicoptere multirol etc. Efortul principal este concentrat pe achiziționarea de echipamente militare care să îndeplinească cerințele nu doar ale câmpului de luptă modern, dar și ale celui viitor. Există planuri pentru ca cel puțin 50% din cheltuielile destinate armamentului și modernizării militare să fie direcționate către companiile industriei de apărare autohtone din Polonia.
În plus, se urmărește o creștere semnificativă a personalului militar. La finalul anului trecut, efectivele forțelor armate poloneze numărau aproximativ 190.000 de persoane, inclusiv forțele terestre, aeriene, navale, forțele speciale și de apărare teritorială. Polonia intenționează să crească acest număr la 300.000 de militari în următorii ani, într-un efort de consolidare a capacităților sale de apărare națională.
0 Comentarii