Guvernul de la Kiev scoate Ucraina din statutul de tara neutra si reia procesul de aderare la NATO

de | sept. 3, 2014 | Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Executivul ucrainean a aprobat miercuri un proiect de lege ce propune renuntarea la statutul pe care Ucraina il are in prezent de tara nealiniata si reluarea procesului de aderare la NATO, a anuntat premierul ucrainean Arseni Iateniuk, citat de RIA Novosti. „Inaintea summitului NATO (de joi si vineri din tara Galilor), obiectivul nostru este obtinerea […]

ukr gov

Executivul ucrainean a aprobat miercuri un proiect de lege ce propune renuntarea la statutul pe care Ucraina il are in prezent de tara nealiniata si reluarea procesului de aderare la NATO, a anuntat premierul ucrainean Arseni Iateniuk, citat de RIA Novosti. „Inaintea summitului NATO (de joi si vineri din tara Galilor), obiectivul nostru este obtinerea unui statut special pentru Ucraina. NATO trebuie sa ofere Ucrainei un statut special de partener numarul unu”, a afirmat Iateniuk. „Cea mai corecta decizie ar fi adoptarea unei decizii privind primirea Ucrainei in NATO. Dar, desigur, o astfel de decizie nu va fi simplu de luat de catre membrii Aliantei”, a adaugat seful guvernului de la Kiev. Proiectul de lege in cauza urmeaza sa fie inaintat parlamentului spre dezbatere.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara la inceputul acestei saptamani ca liderii politici ucraineni se asteapta ca parlamentul de la Kiev sa decida renuntarea la statutul Ucrainei de tara nealiniata dupa alegerile legislative programate pentru 26 octombrie. in acelasi timp, Rasmussen afirma ca este prea devreme pentru a aprecia cat timp va dura procesul in urma caruia Ucraina ar putea deveni membra a Aliantei. La summitul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din tara Galilor (Marea Britanie) vor primi „statut special” cinci tari, insa nu si Ucraina. Potrivit TSN.ua, care citeaza cotidianul suedez Svenska Dagbladets, tarile care vor obtine acest statut sunt Suedia, Finlanda, Australia, Georgia si Iordania.

O posibila noua doctrina de aparare pentru Ucraina

In acelasi timp, premierul ucraiean Arseni Iateniuk a declarat miercuri ca Kievul are nevoie de o noua doctrina de aparare in care Rusia sa fie definita drept stat-agresor care ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei. „Ucraina are nevoie de o noua doctrina de aparare in care sa fie stabilit clar cine este agresor, cine reprezinta o amenintare. in aceasta noua doctrina, Rusia trebuie sa fie considerata stat-agresor, singura tara care ameninta integritatea teritoriala si securitatea nationala a Ucrainei”, a afirmat premierul Iateniuk, in cadrul unei sedinte a guvernului sau. Proiectul de lege in cauza urmeaza sa fie inaintat parlamentului spre dezbatere.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *