Guvernul de la Chisinau, remaniat din temelii cu „tehnocrați” de catre Plahotniuc

, , ,
 

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat marți o remaniere a guvernului Filip, în care vor mai rămâne doar patru miniștri, în timp ce alte șapte persoane vor umple portofoliile miniștrilor retrași. Potrivit lui Plahotniuc, aceste modificări vor transforma Executivul de la Chișinău într-unul tehnocrat, dar cel mai probabil se vrea a fi și o reîmprimenire cu figuri ce au o oarecare trecere în fața UE din experiențe politice anterioare.

Când am decis să facem reforma guvernului, am anunțat că vor urma schimbări, iar miniștrii care s-au antrenat în asigurarea acestui interimat au fost conștienți de acest lucru. Această perioadă de tranziție s-a încheiat, trecem la dinamizare. Am început cu secretarii de stat selectați din mediul profesional. Acum facem același lucru cu miniștrii. Remanierea pe care o anunțăm vizează mai mult de jumătate din portofoliile ministeriale. Vom avea șapte membri noi din cei 13. Am optat pentru caracterul tehnocrat. Am întărit prezența doamnelor în guvern și am ajuns deja la patru doamne”, a menționat Plahotniuc.

Amenințările lui Dodon

Cum era de așteptat, remanierea guvernamentală anunțată, marți, de către liderul PD Vlad Plahotniuc, a stârnit diverse reacții din partea opozaniților politici. Cel mai acid a fost președintele Igor Dodon care a declarat că va semna pentru înlocuirea vechilor miniștri, dar și pentru numirea celor noi.

Din această cauză, Guvernul sau Parlamentul l-ar putea suspenda din nou temporar pe Dodon pentru numirea noilor miniștri, așa cum s-a întâmplat în cazul actualului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

„Am văzut în lista candidaturilor mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic. Unii dintre aceștia au demonstrat și inconsecvență, și lipsă de profesionalism, și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, lidera PAS Maia Sandu vede noua restructurate guvernamentală drept una politizată. „Remanierea guvernamentală arată că Partidul Democrat nu are cadre suficiente să demareze reformele necesare pentru oameni. Toate sondajele, dar şi scăderea drastică a bunăstării majorităţii cetăţenilor arată că guvernarea Plahotniuc-Dodon se află în criză. Criză de imagine, criză de idei şi criză de credibilitate. Iată de ce, pentru a salva aparenţele, au adus la guvernare oameni din vechea garnitură PLDM-istă. Dar toţi aceşti oameni noi-vechi se află sub papucul lui Plahotniuc şi vor mima în continuare reformele, aşa cum au făcut până acum”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Reîncălzirea scandalului Gaburici

Printre cei nominalizați în noua garnitură guvernamentală se află și fostul premier Chiril Gaburici. Acesta a plecat din funcție cu scandal, după ce jurnaliștii au descoperit un fals în cazul diplomei sale de Bacalaureat, iar procurorii au deschis o anchetă pe această temă.

În acest context, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a solicitat prim-ministrului, Pavel Filip, informații privind autenticitatea diplomei de bacalaureat a lui Chiril Gaburici, dar și deznodământul cauzei penale deschise pentru falsificarea actului de studiu al ex-premierului.

Cine sunt noii miniștri

PD a nominalizat, marți, șapte persoane care ar urma să lucreze în noul guvern:

Iurie Leancă – Viceprim-ministrur pentru Integrare Europeană;

Cristina Lesnic – Viceprim-ministru pentru Reintegrare;

Alexandru Tănase – Ministru Justiției;

Chiril Gaburici – Ministru al Economiei și Infrastructurii;

Svetlana Cebotari – Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

Liviu Volconovici – Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului;

Tudor Ulianovschi – Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *