Guvernarea de la Chișinău, în război cu propaganda rusă


 

Spațiul informațional de la Chișinău ar putea fi mai bine protejat, odată cu introducerea de către PD, partid aflat la guvernare, a unui proiect de lege în acest sens. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a spus, marți, într-un briefing de presă că propaganda străină, făcută prin intermediul posturilor TV retransmise în R. Moldova (cele rusești -n.r.), extrem foarte periculoasă și că se vor lua măsuri împotriva acesteia.

Este vorba de necesitatea de a elimina propaganda promovată prin intermediul televiziunilor străine retransmise în Republica Moldova de către câteva grupuri interesate din afara țării”, a declarat Plahotniuc. El a mai spus că R. Moldova este vulnerabilă în ceea ce privește campanii de manipulare prin media din exteriorul țării, în special în fața celor din Federația Rusă.

Liderul PD a atras atenția asupra unui conținut informațional mai mare venit din afara țării, decât cel de producție autohtonă. „Deseori acest conținut (al televiziunilor ruseși -n.r.) are un grad mare de defăimare la adresa țării noastre, dar și a partenerilor noștri de dezvoltare din UE sau SUA”, a spus el.

Phahotniuc a vorbit despre necesitatea securizării spațiul informațional al R. Moldova și că acest subiect nu mai poate fi amânat, oferind exemplul recent al Ucrainei. Plahotniuc a mai anunțat că PD va depune astăzi în Parlament o inițiativă privind securizarea spațiului informațional din Republica Moldova, lucru decis în ședința executivă a formațiunii.

Dodon face conferință în apărarea Moscovei

Pe de altă parte, președintele prorus Igor Dodon, a afirmat că proiectul înaintat de PD nu este decât o răfuială geopolitică cu Rusia a R. Moldova. „Îl consider încă o acțiune provocatoare față de Federația Rusă. Democrații numesc asta securizare informațională. Dar în realitate ei încearcă să elimine orice critică față de Occident și față de acțiunile imperialiste ale acestuia. Pentru această guvernare orice vine din Rusia este rău, orice vine de peste Prut sau de peste ocean este bun”, a precizat acesta.

Igor Dodon a mai spus că cetățenii văd totul și înțeleg totul. Cu cât mai tare guvernarea încearcă să le limiteze accesul la informație, cu atât mai insistenți vor fi cetățenii în înlăturarea democraților de la putere. „Nu a mai rămas mult ca aceasta să se întâmple, la următoarele alegeri parlamentare. Repet, eu nu voi promulga această inițiativă legislativă a democraților și o voi bloca pe toate căile posibile”, a conchis acesta.

SUA, decisă să pună frâu propagandei rusești în Europa

Inițiativa Chișinău vine în paralel cu o decizie adoptată la Washington, acolo unde senatorii americani sunt hotărâți să ofere o „asistență robustă” țărilor europene pentru întărirea instituțiilor democratice și combaterea dezinformării. Autorii textului de lege de peste Ocean formulează explicit aceasta prin „agresiune rusească”.

Toate acestea vin pe un fundal tensionat în interiorul SUA, acolo unde autoritățile anchetează intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale în sprijinul candidatului republican, Donald Trump.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *