GRU, pepiniera a fascismului rusesc

, , ,
 

emblemaGRU

Sigla GRU

Zeci de cetateni rusi de religie musulmana din regiunea Caucazului au fost dati disparuti in timpul detentiei lor de catre unitati ale GRU (Glavnoye Razvedyvatel’ noye Upravleniye), principalul serviciu de informatii al armatei ruse, relateaza mass-media turcă, citând un raport al organizaţiei diasporei cecene din Turcia, „Vaynakh”. Conform sursei citate, unitatile GRU aresteaza cu regularitate, sub acuzatia de participare la insurgenta cecena, localnici din Cecenia, Daghestan si Ingusetia, republici autonome din cadrul Federatiei Ruse, majoritar musulmane, fara a respecta legislatia internationala si nationala rusa. „Vaynakh” citeaza surse locale, mass-media si organizatiile internationale, inaintand cifra totala de peste 268 de disparuti doar in republica Cecenia, in primele sase luni ale anului 2009.
Raportul citat de mass-media turca mai aduce in atentia soarta recrutilor de religie musulmana din cadrul unitatilor GRU, care sunt supusi unui tratament degradant de catre ofiteri, existand cazuri de convertire fortata la religia ortodoxa a acestora. Totodata, raportul organizatiei „Vaynakh” atrage atentia intensificarii fara precedent a manifestarilor cu caracter fascist a ofiterilor si soldatilor etnici rusi din unitatile de elita ale GRU fata de recrutii apartinand altor etnii. „Vaynakh” mai reia o serie de acuzatii frecvente la adresa autoritatilor militare ruse, conform carora soldatii abia incorporati sunt deseori fortati sa fure sau sa cerseasca pentru cei cu experienta, iar unii ofiteri ii inchiriaza pe recruti pentru diverse munci, unele cazuri de abuz ducand la moartea sau mutilarea grava a soldatilor de religie musulmana.

Batalioane etnice

Anterior, pentru a elimina abuzurile la care sunt supusi tinerii recruti din armata rusa, autoritatile Republicii Autonome Tatarstan, regiune majoritar musulmana din Federatia Rusa, si Ministerul Apararii de la Moscova au decis sa infiinteze in regiunile Samara si Orenburg doua batalioane in care sa-si exercite serviciul militar numai recruti din Tatarstan. Aceasta initiativa a fost salutata de autoritatile din republicile musulmane din regiunea Caucazului rusesc, care au solicitat infiintarea unor unitati similare in propria regiune. Desi inaltii responsabili din armata rusa considera ca acesta masura va elimina abuzurile la care sunt supusi recrutii musulmani, surse militare ruse considera ca decizia de infiintare a celor doua batalioane ar putea duce pe termen lung la ruperea armatei federale in zeci de armate nationale. „Daca inalta conducere militara de la Moscova va accepta aceasta solutie si nu va pune capat abuzurilor pe criterii etnice sau religioase din armata, fortele militare al Rusiei se vor scinda in mai multe armate nationale”, au avertizat sursele citate de mass-media rusa.
Decizia privind crearea „unitatilor nationale tatare” a fost adoptata de administratia Tatarstanului si Ministerul rus al Apararii cu titlu de experiment, dupa vizita efectuata de o echipa constituita din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Rusia, din domeniul apararii drepturilor omului, la garnizoana Totki, de unde dezertasera mai multi recruti de etnie tatara, care nu au mai putut indura batjocura la care erau supusi. De altfel, Ministerul rus al Apararii a anuntat deja ca, din cei 427 de soldati rusi care au murit in 2008, 215 s-au sinucis, informeaza AFP. Tot in 2008, procurorul militar Serghei Fridinski a anuntat ca, in 2007, 341 de persoane din armarata rusa s-au sinucis.

Precedent periculos

Referindu-se la infiintarea unitatilor militare nationate tataresti in cadrul armatei ruse, presedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice de la Moscova, generalul in rezerva Leonid Ivasov, a subliniat ca s-a creat „un precedent extrem de periculos”. „Cred ca si tinerii din Daghestan ar putea sa intrebe atunci de ce nu s-ar putea crea unitati exclusiv daghestaneze, iar exemplul acestora ar putea fi urmat si de celelalte popoare din Caucazul de Nord – lezghinii, avarii etc”, a explicat generalul, admitand, in acelasi timp, ca recrutii apartinand altor etnii sunt frecvent tinta abuzurilor.
La randul lor, organizatiile pentru apararea drepturilor omului din regiunea Caucazului rusesc si-au manifestat nemultumirea fata de posibilitatea ca aceste unitati sa fie folosite de autoritatile locale din Cecenia, Daghestan si Ingusetia in conflictele politice interne din republicile autonome sau pentru formarea unor grupari paramilitare proprii prin care sa controleze traficul de arme, narcotice si de persoane din Caucaz.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.