Grecia si Israelul, consolidarea cooperarii in domeniul apararii

, , ,
 

Grecia IsraelMiniştrii grec şi israelian ai apărării, Dimitris Avramopoulos şi Ehud Barak, au convenit marţi să-şi consolideze cooperarea bilaterală pentru instituirea “stabilităţii” în regiune şi pentru a permite o mai bună exploatare a resurselor naturale.
“Cooperarea nu a fost niciodată atât de strânsă” între cele două ţări, a afirmat Ehud Barak, care a început o vizită oficială de două zile în Grecia, pe fundalul unei apropieri accelerate a celor două ţări în ultimii ani. “Ne-am angajat pentru aprofundarea relaţiilor noastre în domeniul apărării. Trebuie să ne pregătim pentru o gamă largă de situaţii”, a declarat ministrul israelian, care a fost apoi primit de către şeful statului Carolos Papoulias şi premierul Lucas Papademos.
În timp ce Grecia, în mod tradiţional pro-arabă, a recunoscut oficial Israelul abia în 1991, cele două ţări s-au angajat să “recâştige timpul pierdut”, a subliniat la rândul său Avramopoulos, subliniind “alegerea şi angajamentul Greciei de consolidare a alianţei cu Israelul (…) în numele prieteniei, păcii şi stabilităţii pentru toate popoarele din regiune”.
Conflictul diplomatic dinte Turcia şi Israel a zdruncinat alianţa, altădată foarte solidă, dintre cele două state. De asemenea, Atena a anuntat ca va sustine Ciprul in eventualitatea unui atac din partea Turciei, dupa ce Nicosia a decis sa inceapa lucrari de prospectare pentru gasirea de resurse de petrol si gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *