Grecia se teme de o invazie de refugiati sirieni

, , , ,
 

Grecia va tripla numărul grănicerilor de la frontiera cu Turcia în nord-estul ţării pentru a preveni un eventual aflux de imigranţi venind din Siria, a anunţat miercuri o sursă a poliţiei.
În total, 1.800 grăniceri, faţă de 600 în prezent, se vor instala la departamentul de graniţă din Evros, a precizat sursa citată. Ţară tradiţional arabofilă, Grecia s-a aflat printre ultimele state europene care şi-au închis săptămâna trecută ambasada din Damasc ca urmare a agravării conflictului din Siria.
Situată în extremul sud-est al Europei, Grecia este de peste un deceniu un punct de tranzit pentru migranţii care vin din Asia sau Africa cu destinaţia Europa Occidentală. Totodată, poliţia elenă a propus marţi mutarea a 1.500 de poliţişti, care escortau până acum şefi de partide, miniştri, deputaţi sau primari, în posturi ce vizează combaterea criminalităţii, fenomen care a cunoscut o creştere recentă din cauza crizei.
Numărul refugiaţilor sirieni care fug din calea confruntărilor armate din ţara lor a ajuns la 115.000 iar agenţiile umanitare trebuie să pună la punct un plan pentru a face faţă situaţiei umanitare, au avertizat luni mai mulţi oficiali europeni. “Situaţia de acolo este foarte grea şi se schimbă de la o oră la alta”, a afirmat recent Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, la o conferinţă de presă în Cipru, ţară ce deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, şi este statul din blocul comunitar situat cel mai aproape de Siria, fiind despărţit de aceasta numai de o întindere de apă de 170 de kilometri. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până în prezent circa 115.000 sirieni s-au refugiat în Turcia, Iordania, Liban şi Irak.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *