Graţierea Iuliei Timoşenko ar putea fi amânată cu un an

, , ,
 
Iulia Timosenko, simbol al opozitiei ucrainene

Iulia Timosenko, simbol al opozitiei ucrainene

Comisia ucraineană pentru graţieri a recomandat preşedintelui Viktor Ianukovici să nu o elibereze din închisoare pe ex-premierul Iulia Timoşenko. Potrivit Ria Novosti Ucraina, următoarea cerere de graţiere, adresată preşedintelui de opoziţia de la Kiev, va fi luată în considerare nu mai devreme de 2014. Analiştii politici ucraineni susţin însă că Timoşenko ar putea fi eliberată abia după alegerile prezidenţiale, care sunt programate pentru primăvara anului 2015.
La reuniunea de la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia de graţieri a decis să recomande preşedintelui să nu ia hotărârea de eliberare a Iuliei Timoşenko, membrii comisiei considerâd că graţierea ar fi prematură, în condiţiile în care justiţia nu s-a pronunţat în alte două dosare penale deschise împotriva fostului premier. Viktor Ianukovici a declarat de repetate ori că graţierea Iuliei Timoşenko va fi posibilă numai după finalizarea tuturor procedurilor legale în dosarele deschise împotriva fostului prim-ministru. Există posibilitatea ca autorităţile să prelungească procedurile în celelalte două cazuri penale, în care Timoşenko este acuzată de implicare în asasinarea unui fost deputat şi de comiterea unor infracţiuni financiare, în anii 1990, pe vremea când se afla la conducerea corporaţiei Sistemele Energetice Unice ale Ucrainei.

Precedentul Lutenko

Odată cu graţierea fostului ministru de Interne, Iuri Luţenko, simpatizanţii Iuliei Timoşenko au sperat că preşedintele Ucrainei va lua o decizie similară şi în cazul fostului premier, însă analiştii consideră că eliberarea Iuliei Timoşenko ar fi periculoasă pentru Viktor Ianukovici.
„Diferenţa fundamentală este că fostul ministru Luţenko nu reprezintă o ameninţare directă pentru Ianukovici, în timp ce riscurile legate de eliberarea Iuliei Timoşenko sunt mult mai mari”, susţine analistul politic Volodimir Fesenko, directorul Centrului pentru Studii Politice „Penta” din Kiev, care reiterează că soluţionarea problemelor legate de aplicarea selectivă a justiţiei este una dintre cerinţele UE, pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească înainte de semnarea Acordului de asociere.

Probleme diplomatice

Kievul speră să semneze documentul la summitul „Parteneriatului Estic”, care va avea loc în noiembrie 2013, cu toate că Bruxellesul a cerut ca problema justiţiei selective să fie rezolvată până în luna mai. „Deşi oficialii europeni au subliniat în repetate rânduri necesitatea eliberării Iuliei Timoşenko şi a lui Iuri Luţenko, pentru Viktor Ianukovici, orice presiuni nejustificate din exterior reprezintă un factor destul de descurajant”, subliniază directorul Centrului ucrainean de Studii Politice şi Conflictologie, Mihail Pogrebinski. Opinia sa este împărtăşită şi de către Vladimir Fesenko, care susține că pentru Ianukovici şi apropiaţii săi, detenţia Iuliei Timoşenko este mai mult o chestiune de principiu.

Razboi la CEDO

Iulia Timoşenko a depus la CEDO o plângere în care acuză că a fost condamnată politic, instanţa urmând să ia o decizie în acest sens marţi, 30 aprilie. Potrivit avocatului fostului premier, Serghei Vlasenko, dacă CEDO va lua o decizie favorabilă Iuliei Timoşenko, Ucraina va fi obligată să o elibereze din închisoare, deşi plângerea depusă la Curtea Europeană nu atacă sentinţa de condamnare.
Analistul Volodimir Fesenko, însă, este de părere că probabilitatea eliberării Iuliei Timoşenko va creşte brusc după alegerile prezidenţiale din 2015, chiar dacă acestea vor fi câştigate de Ianukovici, nu de un reprezentant al opoziţiei. „În primul rând, în 2015, Timoşenko va avea deja ispăşit mai mult de jumătate din termen, iar, în al doilea rând, este puţin probabil că, după alegerile prezidenţiale, fostul premier va mai reprezenta o ameninţare serioasă pentru Ianukovici”, a declarat Fesenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *