Ghimpu va dizolva Parlamentul doar dupa referendumul de modificare a Constitutiei

, , , ,
 

Mihai_G
Seful Parlamentului si presedintele interimar de la Chisinau, Mihai Ghimpu a afirmat ca va semna decretul de dizolvare a Parlamentului doar dupa referendumul pentru modificarea articolului 78 din Constitutie, privind alegerea directa a sefului statului, potrivit portalului Unimedia.md.
Oficialul de peste Prut a spus ca “nici Curtea Constitutionala, nici avioanele, nici mitingurile, nimic” nu-l poate obliga sa dizolve Parlamentul, deoarece in Constitutie nu este stabilit un termen fix. Potrivit acestuia, dizolvarea Legislativului este o atributie a presedintelui tarii si el a decis ca termenul cel mai rezonabil este dupa desfasurarea referendumului. Cu toate acestea, presedintele interimar nu a precizat insa nici o data exacta.

Decret pentru alegeri anticipate

Ghimpu a mai spus ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in cazul in care presedintele nu este ales dupa doua incercari, Parlamentul urmeaza sa fie dizolvat, dar nu mai devreme de un an de la ultima dizolvare. Decretul pe care urmeaza sa il semneze presedintele interimar urmeaza sa prevada si data alegerilor parlamentare anticipate. “Acest referendum nu permite sa dizolv Parlamentul, deoarece punctul doi al decretului pe care il voi semna trebuie sa stabileasca data alegerilor. Daca acest decret va fi semnat, atunci in 45 de zile urmeaza sa aiba loc alegeri anticipate. De aceea, trebuie sa aiba loc referendumul, apoi dizolvarea Parlamentului”, a spus Ghimpu.
Referindu-se la propunerea comunistilor de a evita desfasurarea referendumului si de a modifica legea fundamentala in Parlament, Ghimpu a calificat-o drept “cioara de pe gard”. Astfel s-ar prelungi criza constitutionala, neexistand nici o garantie ca opozitia comunista va vota, in cele din urma, modificarile, a spus Mihai Ghimpu.

Progrese sesizate de UE

Comisarul UE pentru extindere Stefan Fule a declarat, marti, ca Republica Moldova a facut progrese remarcabile in ceea ce priveste alinierea initiativelor interne cu cele ale Uniunii Europene, calificånd actiunile guvernului Filat si a presedintiei asigurate de Mihai Ghimpu drept unele foarte bune. “Este aproape incredibil cat de mult a reusit Republica Moldova sa obtina doar in cateva luni”, a precizat Sfetan Fule. Declaratiile vin in contextul in care seful Executivului de la Chisinau, Vlad Filat, a participat marti la lansarea oficiala a negocierilor privind liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Delegatia de peste Prut a fost formata din ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul Economici, Victor Osipov si ministrul responsabil cu Reintegrarea tarii, Alexandru Tanase.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *