Ghimpu, la 20 de ani de la independenţă: Suntem români şi vorbim limba română

, ,
 

independentaUmilinţa ţaristă şi comunistă, identitatea românească dintre Prut şi Nistru. Acesta este, în doar câteva cuvinte mesajul aderasat de liderul partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. În ajunul sărbătorii de pe 27 august, executivul de la Chişinău a organizat un Concert Festiv, la care au fost invitate elitele politice care au guvernat în ultimii 20 de ani. “Începând cu 1812 şi până la proclamarea R. Moldova ca stat independent, am avut parte de foamete şi deportare organizată, studierea istoriei Rusiei ca istorie naţională, etc.. E una să spui că înveţi istoria românilor şi alta că înveţi istoria. Am fost şi suntem români, limba noastră este română. Adevărul pentru viaţa unui om este ca şi aerul, ca şi pâinea şi tot ce ne-a dat Dumnezeu. 20 de ani în loc să promovăm adevărul, promovăm politica neadevărului. Iată de ce avem cel mai sărac stat din Europa. Vă felicit cu prilejul aniversării a 20 de ani de independenţă şi mulţumesc celor care au luptat pentru viitorul european”, a spus Mihai Ghimpu.

Defilare militara

Aproximativ 1.500 de militari au defilat sâmbătă, 27 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la paradă dedicată aniversării proclamării independenţei Republicii Moldova. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a dat startul paradei, salutând militarii aliniaţi în 12 coloane. Oficialul a trecut pe lângă fiecare unitate, felicitându-le cu prilejul aniversării. Pe fundal de strigăte de „Ura!”, spre cer au fost lansaţi porumbei, simbol al păcii, şi baloane tricolore, care au alcătuit drapelul tricolor. După discursul de felicitare rostit de preşedintele interimar, Marian Lupu, militarii şi-au început defilarea cu pas cadenţat, transmite Info-Prim Neo. Primii au trecut membrii Gărzii de Onoare, care au purtat drapelul Republicii Moldova şi stindardul domnitorului Ştefan cel Mare, o replică a originalului adus de la Bucureşti cu prilejul sărbătorii. Apoi, rând pe rând, au trecut: Formaţiunea de veterani ai forţelor armate, Participanţii la războiul din primăvara anului 1992, Formaţiunea de ofiţeri ai Ministerului Apărării, Brigada infanterii motorizate „Ştefan cel Mare”, militarii Batalionului 22 de menţinere a păcii „Căştile albastre”, Batalionul cu destinaţie specială „Fulger”, militarii Serviciului Grăniceri, studenţii Academiei de Poliţiei „Ştefan cel Mare”, Formaţiunea de cadeţi „Sfântul Gheorghe” din cadrul Academiei de poliţiei „Ştefan cel Mare”, efectivul Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, militarii Trupelor de Carabinieri din cadrul MAI şi studenţii Academiei militare a forţelor armate „Alexandru cel Bun”. Militarii au fost urmaţi de 86 de unităţi de tehnică auto şi blindată. Parada a fost încheiată de Fanfara Militară.

Discursul lui Mihai Ghimpu

Prezentăm mai jos textul alocuţiunii liderului PL Mihai Ghimpu, rostită în cadrul şedinţei festive organizate de guvern în ajunul Zilei Independenţei. Conform programului în respectiva şedinţă au luat cuvântul toţi preşedinţii R. Moldova: M. Snegur, P. Lucinschi, V. Voronin precum şi interimarii M. Ghimpu şi M. Lupu, transmite Timpul.md. Mesajul lui M. Ghimpu este: nici o reformă economică, nici un proroc – nimeni şi nimic nu va salva R. Moldova atâta timp cât cetăţenii din stânga Prutului nu ştiu cine sunt, ce limbă vorbesc, ce istorie au şi ce îşi doresc în viitor.

ghimpuOnorată audienţă,

Stimaţi prieteni,

106 ani de umilinţă ţaristă, 50 de ani de umilinţă sovieto-comunistă – aceasta este viaţa trăită de mamele, taţii, buneii şi străbuneii noştri începînd cu 1812 şi pînă la proclamarea RM ca Stat Independent, desigur, cu excepţia anilor 1918-1940.

Cu prezenţa armatei pe teritoriul nostru, cu deportări în Siberia şi foametea organizată, cu sute de mii de victime, cu naţionalizarea averii, cu gulaguri, cu limba rusă oficială şi închiderea grădiniţelor şi şcolilor cu predare în limba română, cu studierea istoriei Rusiei ca istorie naţională, dar eliberaţi “de sub jugul turcesc, de cotropitorii români”.

Şi dacă în perioada ocupaţiei ţariste ne considerau români şi limba vorbită o considerau româna, apoi în perioada sovietică – moldoveni de naţionalitate şi limba vorbită, limba moldovenească. De ce nu ascundeau adevărul? Simplu de tot: pentru că nu exista România. Odată cu formarea României de către Moldoveni şi Munteni, şi unii şi alţii români, politica eliberatorilor s-a schimbat. Moldovenii nu mai vorbesc limba română, nu mai sunt români, ei vorbesc limba moldovenească şi sunt moldoveni de naţionalitate. Altfel minciuna nu stă în picioare.

Cine o să te creadă cînd spui că ai eliberat românii din Basarabia de românii din România? Dar cînd spui eliberarea moldovenilor de români, urechea celui ce nu cunoaşte istoria românilor prinde. Bănuiesc că şi astăzi tot din aceste considerente se respinge Istoria românilor.

Aceeaşi politică: e una să spui că înveţi Istoria românilor şi cu totul alta cînd spui că înveţi Istoria.

Stimaţi cetăţeni,

Am fost şi suntem români şi cei din Moldova, şi cei din Muntenia, şi cei din Transilvania şi limba noastră este una – româna. De aceea, în 1918 Sfatul ţării a proclamat Unirea, iar în 1991 Parlamentul a adoptat Declaraţia de Independenţă, ca un prim pas spre unitatea noastră.

De altfel, în aceeaşi situaţie s-a aflat şi poporul rus şi unificarea lui într-un singur stat nu a dus la o identitate moscoviană, novgorodiană şi nici la existenţa unei limbi ca, de exemplu, limba novgorodiană, indiferent de cnezatele în care locuiau. Sunt ruşi de naţionalitate, au un singur stat şi vorbesc o singură limbă – limba rusă.

Adevărul pentru viaţa unui om este ca şi aerul, apa, pâinea şi tot ce a dat Dumnezeu, însă toate acestea trebuie păzite şi păstrate cu sfinţenie, pentru că altfel e sfîrşitul lumii.

Noi însă, mai bine zis o parte din noi am trecut de partea celui care prin ocupaţie ne-a adus minciuna şi 20 de ani, în loc să promovăm adevărul şi valorile democratice, promovăm politica neadevărului. Iată de ce, stimaţi cetăţeni, avem cel mai sărac popor din Europa, dar conducătorii de partide – milionari. Cu minciuna cîştigi milionul, cu adevărul devii Ghimpler. La noi – ca la nimeni.

Stimaţi cetăţeni,

Concluzia poate fi doar una: numai Adevărul despre noi, afirmat şi asumat de sus până jos, de la vlădică la opincă, poate pune capăt crizei din Republica noastră, pentru că, criza politică ce durează de doi ani este de fapt tot o consecinţă a ocupaţiei care prin ideologia sa a reuşit să ştirbească conştiinţa naţională a multora dintre noi.

Aşadar, pentru a ne mişca înainte, pentru a asigura viitorul european al RM e nevoie ca noi, cei din clasa politică, să ne punem de acord asupra adevărului despre noi. Fără acest consens general asupra adevărurilor fundamentale despre noi înşine, nu vom putea să ne mişcăm din acest punct mort în care ne aflăm.

Numai recunoscînd adevărul istoric şi ştiinţific, vom pune capăt bătăliilor politice şi singura ocupaţie va rămîne economia, prin intermediul căreia vom soluţiona problemele sociale – locuri de muncă, salarii şi pensii bune, burse pentru studenţi, casă şi pâine pe masă.

Numai aşa va avea loc procesul de integrare europeană, bineînţeles, cu extinderea suveranităţii reale a Republicii Moldova şi pe teritoriul din stânga Nistrului, dar pentru aceasta este necesară încetarea stării de ocupaţie de către trupele militare ruseşti, adică retragerea lor.

Aşadar, care sunt pietrele unghiulare pe care putem construi viitorul european al Republicii Moldova?

– Adevărul despre noi, asumat şi promovat în primul rînd de toată clasa politică. Adevărul e ca un izvor: cît nu-l astupi, chiar şi dacă-l betonezi, apa oricum apare la suprafaţă.

– Dobândirea independenţei reale şi a integrităţii teritoriale prin soluţionarea aşa-zisului conflict transnistrean.

– Integrarea Europeană.

Cu speranţa că noi, cetăţenii, vom avea curajul să ne unim în jurul acestor trei idei, ce ne pot asigura progresul din toate punctele de vedere, inclusiv spre Europa, Vă felicit cu prilejul aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenţei şi mulţumesc acelora care au luptat şi au muncit pentru libertatea noastră.

Vă mulţumesc!

1 răspunde
  1. Mihail Moraru
    Mihail Moraru says:

    Mihai Ghimpu,din pacate este singurul barbat,singurul moldovean-roman,politician si lider politic din statul Republica Moldova.Restul,Vladimir Filat,Marian Lupu si K sunt niste saci cu bani,nu mai mult.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *