Ghimpu, convins ca Filat este in spatele plecarii „grupului Dodon” din PCRM

, , , ,
 

ghimpu-mihai 542Perspectiva desemnarii unui candidat pentru presedintie incinge si mai tare spiritele in AIE. Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a opinat duminica seara ca premierul Filat sta in spatele parasirii PCRM de catre „grupul Dodon” si ca acest lucru s-a produs deoarece Filat nu doreste sa il vada pe seful PD, Marian Lupu, presedinte al tarii. „Mie nu-mi plac politicile astea duse pe la spate. Cand cineva incearca sa rezolve problema pe la Moscova, pe la Bruxelles, asta deja nu e serios. Toata lumea stie ca Filat nu agreaza faptul ca Lupu sa ajunga presedinte. Dodon vorbeste cu gura lui Filat. El nu vrea alegerea presedintelui conform Acordului AIE, dar asa cum vrea Filat”, a declarat Ghimpu la Prime TV. Acesta a mai condamnat si ambiguitatea lui Filat care penduleaza intre Moscova si Bruxelles, dand astfel un semnal negativ populatiei care este din ce in ce mai bulversata in legatura cu care trebuie sa fie viitorul Republicii Moldova. „Cine i-a dat voie sa vorbeasca la Moscova si Bruxelles despre candidatii AIE? A inceput totul din momentul in care PD a propus demararea procedurii de alegere a sefului statului. Filat a spus: Aaaa… vrei alegeri… na alegeri… si Dodon a iesit din PCRM. El nu era pregatit, dar deja a facut acest pas”, a adaugat Ghimpu.

Intelegeri secrete

Nu in ultimul rand, seful liberalilor admite posibilitatea unui scenariu potrivit caruia Filat si Vlad Plahotniuc s-ar fi inteles in privinta candidaturii Zinaidei Greceanii, scenariu inacceptabil pentru PL. „Daca PD si PLDM s-au inteles, sa manance ei mamaliga asta. Nu ma intereseaza daca s-a inteles Filat cu Plahotniuc. Este marsav ca din scrasnet de dinti sa semnezi Acordul AIE, iar dupa ce obtii functia sa arati ce poti”, a mai precizat Ghimpu. Problema este destul de stringenta in conditiile in care „rebelii lui Dodon”, au spus ca nu il vor vota pe Lupu iar liberalii lui Ghimpu au anuntat ca nu vor sustine o candidatura a Zinaidei Greceanii. Cel mai probabil vom asista din nou la alegeri anticipate, in conditiile in care regula spune ca numai doua incercari de alegere a presedintelui sunt permise. Data limita pentru depunerea candidaturilor la functia de presedinte, pentru alegerile care se vor desfasura la 18 noiembrie expira luni. Pana acum niciun candidat nu a fost inregistrat, iar in aceasta zi comisia speciala creata de parlament va activa pana la ora 00.00. Potrivit legislatiei, daca nici in urma alegerilor repetate nu este ales presedintele, parlamentul urmeaza sa fie dizolvat si sa fie anuntate alegeri parlamentare anticipate. Pentru a fi inregistrat in calitate de candidat pentru functia de presedinte al tarii este necesara sustinerea din partea a cel putin 15 deputati. Candidatul trebuie sa aiba 40 de ani impliniti. Pentru alegerea presedintelui sunt necesare voturile a 3/5 din numarul de deputati, adica 61.

1 răspunde
  1. Codrin Mihaescu
    Codrin Mihaescu says:

    De cata isterica nu a fost acuzat Ghimpu aici mi se pare corect ce zice acesta. Filat il foloseste pe Dodon in scopurile sale. Este o unealta de santaj asupra celorlalte partide din alianta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *