Germania forteaza formarea Statelor Unite ale Europei

de | aug. 30, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, a declarat ca actuala criza din zona euro poate fi depasita numai prin formarea Statelor Unite ale Europei. "Obiectivul meu este formarea Statelor Unite ale Europei dupa exemplul altor state federale, ca Elvetia, Germania sau SUA" a declarat aceasta, citata de mass-media germana.

Ministrul german Ursula von der Leyen, portstindard al federalismului european

Ministrul german Ursula von der Leyen, portstindard al federalismului european

Ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, a declarat ca actuala criza din zona euro poate fi depasita numai prin formarea Statelor Unite ale Europei. „Obiectivul meu este formarea Statelor Unite ale Europei dupa exemplul altor state federale, ca Elvetia, Germania sau SUA” a declarat aceasta, citata de mass-media germana. Potrivit ministrului, o uniune politica ar unifica chestiuni importante in politica financiara, economica si de taxe „profitand de avantajul maretiei Europei”, pentru ca moneda comuna nu este suficienta pentru UE in a face fata competitiei globale. Ministrul a recunoscut ca pozitia sa nu este sustinuta oficial de Cabinetul Merkel, dar a insistat ca politica Germaniei pe criza din zona euro se orienteaza tot mai mult spre guvernanta comuna economica.

Probleme europene

Potrivit fostului ministru austriac de externe, Benita Ferrero-Waldner, in pofida faptului ca europenii au deja probleme in a lucra impreuna, scenariul unei federatii pare tot mai necesar. La randul sau, presedintele Traian Basescu a explicat recent necesitatea crearii unor „State Unite ale Europei”, afirmand ca ideea avansata de el merge exact pe „directia” propunerilor Frantei si Germaniei privind guvernul zonei euro si a subliniat nevoia cedarii suveranitatii in domeniul fiscal.
Intrebat daca masurile propuse de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, privind taxele pe tranzactiile financiare si un guvern al zonei euro, sunt in acelasi sens cu ideile sale privind Statele Unite ale Europei, Traian Basescu a raspuns ca ele vin „exact pe aceasta directie”. In ceea ce priveste riscul „impartirii” Uniunii Europene in doua prin crearea unui astfel de Guvern, seful statului a precizat ca prevenirea acestei situatii este si motivul pentru care Romania nu renunta la obiectivul de a intra in zona euro in 2015. „Nu vrem sa nu facem parte din aceasta familie europeana, iar crearea unui guvern al zonei euro este altfel spus decat am exprimat-o eu. Este clar ca un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv in primul rand politicile monetare care vor fi gestionate in continuare de Banca Centrala Europeana, dar si politicile fiscale ale fiecarui stat”, a spus Basescu. El a explicat ca politicile fiscale sunt in acest moment un element total de suveranitate, dar situatia nu poate continua asa, deoarece exista o „contradictie majora” intre politica monetara unica si politicile fiscale nationale.

Realitati economice

„Aici au intrat realitatile economice in coliziune. Nu se poate urmari o politica monetara unica fara sa existe si o politica fiscala care sa acompanieze aceasta politica monetara. Rezultatul este guvern la nivelul zonei euro, ca prima propunere”, a completat presedintele.  In ceea ce priveste ideea sa privind Statele Unite ale Europei, Traian Basescu a explicat ca „in situatii de criza trebuiesc masuri indraznete” si a subliniat necesitatea ca UE sa fie competitiva economic, mai ales ca guvernele din Europa au dovedit ca „pot fi infrante de piata”. Seful statului mai explica necesitatea crearii unui astfel de organism prin faptul ca statele nu detin resurse in cantitatea de care au nevoie, iar cei mai mari detinatori de resurse sunt acum in sectorul privat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *