Germania se pregăteşte pentru toate ameninţările, atentate, huligani şi atacuri cibernetice, cu o lună înainte de EURO 2024 la fotbal, care se desfăşoară pe fondul conflictelor din Orientul Apropiat şi Ucraina.
Este vorba de asigurarea protecţiei a 2,7 milioane de spectatori aşteptaţi la meciuri, a cartierelor generale ale celor 24 de echipe repartizate pe întreg teritoriul ţării, precum şi a celor zece stadioane pe care se vor juca cele 51 de meciuri ale turneului final, în perioada 14 iunie-14 iulie.
De asemenea, fan zone-urile ar putea găzdui până la 12 milioane de persoane.
Securitate, preocupare importantă
„De la început, securitatea a fost cea mai mare prioritate a noastră”, a afirmat Philipp Lahm, preşedintele Comitetului de organizare.
Rar situaţia geopolitică a fost atât de tensionată şi Campionatul European de fotbal este, la fel ca şi Jocurile Olimpice de la Paris, în vizorul extremiştilor şi a teroriştilor, oferind prilej pentru orice fel de revendicări.
Germania va inaugura cu această ocazie un dispozitiv prezentat ca inedit în acest gen de eveniment internaţional, astfel că toate naţiunile participante la turneu vor trimite experţi, peste 300 în total, reuniţi într-un centru de cooperare internaţională a poliţiei (IPCC), situat la Neuss (vestul ţării).
Misiunea lor, împreună cu autorităţile germane, Europol şi UEFA va fi aceea de a supraveghea şi coordona împreună ansamblul de măsuri de securitate din interiorul unei imense săli de conferinţe cu o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, echipată cu 128 de computere şi un ecran gigant de 40 de metri pătraţi.
„Fiecare ţară cunoaşte mai bine ca oricare alta potenţialii cauzatori de tulburări, iar experţii străini prezenţi la Neuss îi vor putea indentifica rapid”, a explicat Oliver Strudthoff, directorul IPCC.
„Delegaţiile vor fi mai mult sau mai puţin extinse în funcţie de numărul şi periculozitatea fanilor lor. Anglia, de exemplu, va avea mai mulţi reprezentanţi decât Elveţia”, a adăugat Oliver Strudthoff.
Mobilizare masivă
Pe teren, toate efectivele vor fi mobilizate pe durata turneului, iar poliţiştii federali nu vor avea dreptul la concedii.
Pe parcursul unei luni, Germania va controla toate frontierele cu cei nouă vecini ai săi. „În trenuri şi gări, poliţia federală îşi va întări considerabil prezenţa”, a mai spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. De asemenea, aeroporturile vor fi atent monitorizate.
Jandarmii francezi vor sprijini poliţiştii federali germani, inclusiv prin intensificarea patrulelor comune feroviare pe liniile Paris-Strasbourg-Stuttgart şi Paris-Saarbrucken-Frankfurt. Ei vor fi, de asemenea, prezenţi la meciurile echipei Franţei.
Printre cele 24 de echipe participante, Ucraina va face obiectul „unor măsuri speciale de protecţie”, a mai precizat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. Ucraina este una dintre adversarele României al EURO 2024, alături de Belgia şi Slovacia.
În jurul celor zece stadioane care vor găzdui meciuri, vor fi desfăşuraţi între 800 şi 1.300 de agenţi ai forţelor de ordine.
Amenințări de securitate
EURO 2024, care va avea loc în Germania, se confruntă cu diverse amenințări de securitate. Una dintre principalele preocupări este riscul de terorism, în special în contextul recentelor incidente internaționale, cum ar fi atacul din Moscova. Ca măsură preventivă, Germania va reintroduce temporar controalele la frontiere pentru a monitoriza și posibil a preveni intrarea persoanelor violente, inclusiv teroriști, extremiști și huligani.
Pe lângă amenințările fizice, securitatea cibernetică este de asemenea o preocupare majoră. Conform Raportului Global de Amenințări 2024 al CrowdStrike, se observă o utilizare tot mai sofisticată a tacticii cibernetice de către adversari. Acest lucru include folosirea inteligenței artificiale generative de către actorii statali și activiștii, care ar putea afecta diverse aspecte ale turneului prin atacuri cibernetice menite să perturbe operațiunile sau să răspândească dezinformare.
În general, strategia de securitate pentru EURO 2024 implică atât consolidarea măsurilor de securitate fizică, cum ar fi controalele la frontiere și pregătirea împotriva tulburărilor legate de mulțimi, cât și întărirea apărării cibernetice pentru a proteja împotriva amenințărilor tot mai sofisticate de atacuri cibernetice.
Zeci de mii de polițiști
Poliția Federală a Germaniei (Bundespolizei) are peste 50 de mii de angajați, dintre care 34,670 erau ofițeri de poliție complet instruiți. În ceea ce privește polițiștii la nivelul tuturor landurilor (Landespolizei), numărul era de aproximativ 211,000 de ofițeri, ceea ce corespunde unei densități de un ofițer la fiecare 387 de locuitori, conform unui raport publicat de mass-media.
Germania dispune de o structură complexă și bine dotată în materie de forțe de poliție, inclusiv unități speciale pregătite pentru diverse situații de criză, cum ar fi terorismul sau crimele organizate.
-Bundespolizei (Poliția Federală): Aceasta este o forță polițienească la nivel federal responsabilă pentru securitatea frontierelor, aeroporturilor și stațiilor de cale ferată. Dispune de o flotă vastă de vehicule și aeronave, inclusiv elicoptere Eurocopter EC-135 și Super Puma pentru operațiuni rapide și de salvare. Poliția Federală utilizează și aproximativ 500 de câini de serviciu în diverse operațiuni
-GSG 9 (Grenzschutzgruppe 9): Unitate de elită a Poliției Federale, specializată în intervenții antiteroriste, gestionarea ostaticilor și arestări de risc înalt. Este recunoscută la nivel internațional pentru eficiența sa în operațiuni speciale.
-Landespolizei (Poliția Statelor Federale): Fiecare stat german are propria sa forță de poliție care gestionează majoritatea activităților polițienești la nivel local. Acestea includ de asemenea unități speciale precum SEK (Spezialeinsatzkommando) și MEK (Mobile Einsatzkommandos), care se ocupă de situații de criză, inclusiv negocieri, arestări rapide și protecția personalităților.
-Ämter für Verfassungsschutz (Oficiile pentru Protecția Constituției): Acestea sunt servicii de informații la nivel de stat care monitorizează activitățile legate de spionaj, trădare și sediție, cooperând îndeaproape cu poliția pentru a furniza informații vitale legate de grupuri teroriste și alte amenințări interne.
Aceste forțe sunt bine echipate și pregătite pentru a face față unei game largi de amenințări la adresa securității, inclusiv la evenimente majore cum ar fi EURO 2024.
Incidente teroriste
Deși EURO nu au fost în mod direct vizate de incidente teroriste, există preocupări de securitate generale legate de evenimentele majore care atrag mulțimi mari, precum Euro. De exemplu, în timpul Euro 2016 din Franța, preocupările de securitate au fost intensificate datorită atacurilor teroriste recente din Paris din noiembrie 2015. Acest lucru a dus la măsuri de securitate sporite în timpul turneului, inclusiv utilizarea extensivă a firmelor de securitate private, desfășurarea unităților de poliție antiteroriste și supravegherea semnificativă în zonele din jurul stadioanelor și ale zonelor pentru fani.
În general, securitatea la Campionatele Europene și alte evenimente majore este foarte strictă, implicând o prezență puternică a forțelor de ordine și protocoale de securitate complexe pentru a asigura siguranța participanților și spectatorilor. Aceste măsuri includ utilizarea tehnologiei de supraveghere, controale stricte de acces și strategii de răspuns la urgențe proiectate pentru a gestiona o varietate de amenințări, inclusiv terorismul.
0 Comentarii