Germania, actor strategic pe scena politica interna de la Kiev

, , ,
 
Ministerul german de Externe, Guido Westerwelle, vrea sa impuna noi reguli de joc pe scena politica de la Kiev

Ministerul german de Externe, Guido Westerwelle, vrea sa impuna noi reguli de joc pe scena politica de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Guido Westerwelle, a făcut un apel către forțele de opoziție din Ucraina să înainteze un sigur candidat la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în anul 2015, a declarat renumitul pugilist Vitalii Kliciko, deputat si președinte al partidului de opoziție „UDAR”, referindu-se la rezultatele ministrului federal german cu reprezentanții opoziției de la Kiev. „Noi am vorbit despre acțiunile opoziției și domnul Westerwelle a făcut un apel important referitor la unitatea opoziției. Ne-a sugerat să fim uniți nu doar în parlament, dar și să propunem un singur candidat la alegerile prezidențiale din 2015”, a menționat Kliciko.
Întrebat de jurnaliști dacă propunerea Germaniei ar putea fi pusă în practică de cele trei partide de opoziție din Ucraina, liderul „UDAR” a lăsat să se înțeleagă că acestea vor ajunge la un consens și vor găsi un candidat cu șanse, capabil să-l învingă pe Viktor Ianukovici.

Opozitie fragmentata

În timpul vizitei de lucru de două zile în Ucraina, ministrul Afacerilor Externe din Germania s-a întâlnit cu președintele Viktor Ianukovici, cu Evghenia Timoșenko, fiica ex-premierului Iulia Timoșenko, și cu liderii opoziției, precum șeful fracțiunii parlamentare a „Batkivșcina”, Arsenii Iațeniuk și al partidului „UDAR”, Vitalii Kliciko.
La întrevederile cu Westerwelle nu a fost invitat Oleg Teagnibok, președintele formațiunii parlamentare ultranaționaliste „Svoboda”, cunoscut datorită viziunilor sale discriminatorii față de minoritățile sexuale. Teagnibok le-a declarat jurnaliștilor însă că ar fi participat la discuțiile cu oficialul german, dar nu a fost invitat in mod oficial.
KARADENIZ-PRESS precizează că formațiunile parlamentare de opoziție din Ucraina, si anume „Batkivșcina”, „UDAR” și „Svoboda”, s-au înțeles anterior să susțină un singur candidat doar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Posibilitatea înaintării unui candidat unic din partea opoziției a fost acceptata, pana in acest moment, doar în cazul în care președintele va fi ales dintr-un singur tur.

Atributii reduse

Speculatiile privind alegerile prezidentiale vin pe fondul discutiilor din aceste zile pe marginea noului proiect de constituţie în Ucraina, prin care se propune menţinerea actualei proceduri de alegere a preşedintelui ţării, însă prevede transferul unei părţi din atribuţiile prezidenţiale către Rada Supremă, relatează ziarul „Kommersant”, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Se propune menţinerea procedurii de alegere a preşedintelui, pe bază de vot universal, egal, direct şi secret, pentru o perioadă de cinci ani”, se arată în proiectul de modificare a legii supreme, dar care nu precizează dacă sunt prevăzute unul sau două tururi de scrutin.
Proiectul mai prevede că o persoană nu poate fi aleasă preşedinte mai mult de două mandate consecutive, indiferent dacă în mandatul acesteia se recurge la o nouă modificare a Constituţiei ucrainene.

Parlament atotputernic

Dacă în prezent candidaturile pentru membrii Guvernului, pentru funcţiile de procuror general, de şef al Băncii Naţionale şi al Serviciului de Securitate sunt aprobate de preşedintele ţării, în noul proiect de Constituţie se arată că şeful statului propune candidaturile pentru funcţiile menţionate spre aprobare Radei Supreme.
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea acordării votului de neîncredere preşedintelui, în cazul în care acesta comite o infracţiune, iar începerea urmării penale trebuie să se facă la propunerea unei treimi din componenţa constituţională a Parlamentului.

Problema Timoșenko

Germania solicită Ucrainei să îi permită fostului premier Iulia Timoșenko să urmeze un tratament medical pe teritoriul său. Propunerea autorităților de la Berlin a fost formulată în cadrul întrevederii dintre președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, cu ministrul  german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, aflat într-o recenta vizită de două zile la Kiev. „I-am spus în mod deschis preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici că urmărim cu atenţie cazul Timoşenko şi am subliniat că propunerea germană privind tratarea ei la Berlin rămâne în vigoare”, a declarat Guido Westerwelle după întâlnirea cu Ianukovici.
Fiind întrebat de jurnaliști dacă transferul Iuliei Timoșenko în Germania pentru tratament este o condiție a Berlinului în schimbul susținerii Ucrainei în problemele de integrare europeană, oficialul german a răspuns: „Cred că m-am pronunțat suficient. Sunt negocieri foarte complicate. Situația însăși nu este una simplă, dar noi suntem deschiși pentru a găsi o soluție pozitivă în acest caz”.

Reactie controversata

Oaspetele german a evitat să răspundă care a fost reacția lui Ianukovici atunci când i-a fost făcută propunerea de a o lăsa pe Timoșenko să meargă în Germania. Totodata, apropiații Iuliei Timoșenko au confirmat faptul că autorităţile ucrainene analizează posibilitatea transferului fostului premier la un spital din străinătate.
Westerwelle și Ianukovici au vorbit și despre pregătirile Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere cu UE în toamna acestui an. Șeful diplomației de la Berlin a subliniat că Ucraina este pentru Germania o țară care se orientează spre Europa, dar a mai insistat asupra faptului că Ucraina trebuie să depășească un șir de probleme.
„Germania și-ar dori ca Acordul de asociere să fie semnat, dar Ucraina trebuie să înlăture un șir de probleme care o împiedică să facă acest pas”, a subliniat oficialul german. El a mai precizat că este vorba despre reforma legislației electorale, dar și despre neadmiterea aplicării justiției selective.
Reamintim că fostul premier ucrainean a fost condamnată în luna octombrie 2011 la şapte ani de închisoare, fiind acuzată de abuz de putere. Iulia Timoşenko, unul din simbolurile revoluţiei portocalii din 2004, a declarat că, în spatele acestor acţiuni ale justiţiei ucrainene, se află fostul său rival, actualul preşedinte Viktor Ianukovici. De un an de zile Iulia Timoşenko este internată într-un spital al penitenciarului din orașul Harkov, fiind diagnosticată cu hernie de disc.

Raport nefavorabil

Ucraina nu a făcut progrese considerabile în domeniul îndeplinirii condiţiilor Uniunii Europene pentru semnarea Acordului de asociere cu privire la niciunul dintre cele 11 criterii enunţate de Bruxelles, arată rezultatele monitorizării efectuate de către un consorţiu de experţi finanţat de „International Renaissance Foundation” (IRF). Experţii subliniază că, dacă până în septembrie situaţia nu se va schimba, acordul de Asociere nu va mai fi semnat în acest an, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Potrivit specialiştilor, alaturi de unele reușite în anumite domenii, autorităţile ucrainene demonstrează un regres în altele.
În general, rezultatele monitorizării arată că Ucraina nu a respectat pe deplin niciunul dintre cele 11 condiţii pentru semnarea acordului. Cu toate acestea, cele mai importante progrese ale Kievului pot fi observate în domenii precum eliminarea justiţiei selective, punerea în aplicare a noului Cod de procedură penală, lupta împotriva corupţiei şi extinderea atribuţiilor Camerei de Comerţ.

Progres minim

De asemenea, experţii au apreciat pozitiv adoptarea de către Parlamentul ucrainean a patru proiecte de lege anticorupţie necesare planulului de acţiune privind liberalizarea regimului de vize cu UE, menţionând, însă, că documentele sunt „departe de a fi perfecte, deoarece au fost adoptate în grabă”.
Un alt aspect pozitiv menționat experţi constă în graţierea foştilor miniştri Iuri Luţenko şi Gheorghi Filipciuk. „Dar este clar: fără eliberarea Iuliei Timoşenko, graţierile respective nu sunt suficiente pentru a închide acest capitol”, subliniază expertul Igor Jdanov.
Un progres minim a fost înregistrat în domeniul climatului de investiţii, precum şi în pregătirile pentru introducerea normelor zonei de liber schimb cu UE. Au mai fost menţionate reformele constituţională și cea a sistemului judiciar şi a Procuraturii. Experţii au remarcat lipsa totală a progreselor în ceea ce priveşte reforma poliţiei, legea electorală şi independenţa mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *