Germania a cazut in capcana ruseasca a vizelor

, , , , ,
 

Cancelarul german Merkel continua "luna de miere" politica cu presedintele rus Medvedev

Cancelarul german Merkel continua "luna de miere" politica cu presedintele rus Medvedev

Uniunea Europeană va elimina regimul de vize cu Federatia Rusa, dacă aceasta se retrage din Transnistria, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Este propunerea pe care a făcut-o cancelarul german, Angela Merkel, presedintelui rus, Dmitri Medvedev, în cadrul unei întâlniri oficiale, care a avut loc săptămâna trecută, in orasul rusesc Ekaterinburg, cu ocazia vizitei inaltului demnitar german. Surse oficiale de la Chisinau, au declarat in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca o astfel de decizie va accelera procesul de pasaportizare a populatiei Republicii Moldova, implementat de autoritatile Federatiei Ruse.
Cancelarul german a repetat oferta făcută si luna trecută, declarând că Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi de securitate, iar Germania va ajuta în schimb Rusia să scape de regimul obligatoriu al vizelor în UE, ceea ce ar însemna că cetăţenii ruşi vor putea să intre liberi în Uniunea Europeană. Pentru toate astea, Moscova nu trebuie decât să-si retragă fortele militare din regiunea separatista Transnistria, estimate la cateva mii de oameni.

Refuz rusesc

Nici preşedintele Dmitri Medvedev, si nici Serghei Prihodko, responsabilul de la Kremlin cu politica externă, nu au răspuns, pana in acest moment, ofertei făcute de Angela Merkel. „Medvedev a fost în ultima vreme relativ deschis către Occident. Prin urmare, orice discuţii despre eventualele viitoare concesii ale Rusiei sunt premature”, a comentat Ochmann Cornelius, expert în problemele Europei de Est.
Potrivit Radio Polonia, citat de mass-media de la Bucuresti, Transnistria împiedică avansarea Republicii Moldova către Vest. „Majoritatea locuitorilor din Transnistria au paşapoarte ruseşti, primesc pensii din Rusia, iar în regiune sunt desfăşurate trupe ruseşti. Transnistria supravieţuieşte în special graţie contrabandei şi producţiei de oţel şi coniac distribuite în Rusia. Dacă Germania reuşeşte să rezolve conflictul din Transnistria, ar fi un mare succes diplomatic pentru Angela Merkel”, comentează Radio Polonia”, comentează Radio Polonia.

Soc european

Potrivit expertului în problemele Europei de Est, Ochmann Cornelius, Merkel nu s-a consultat cu oficialii EU când a făcut această propunere oficialilor de la Moscova. „Oficialii UE au fost supăraţi pe Merkel, pentru că nu s-a consultat cu ei. Totuşi, ulterior, Merkel a primit o binecuvântare tăcută din partea UE să discute cu Rusia în numele UE. Bruxelles-ul speră să rezolve conflictul care durează de zeci de ani la graniţele UE. Mă tem totuşi că ruşii nu sunt pregătiţi pentru astfel de propuneri”, a conchis Ochmann.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *