Gérard Depardieu va fi amendat de autoritățile georgiene

, , , ,
 
Gérard Depardieu se implica in conflictul abhaz

Gérard Depardieu se implica in conflictul abhaz

Actorul francez Gérard Depardieu, care a obținut recent cetățenia rusă (eschivându-se astfel de plata impozitelor conform noilor legi franceze) a fost învinuit de autoritățile din Georgia de încălcarea legislatiei referitoare la “teritoriile ocupate”, a declarat recent vice-ministrul reîntregirii Georgiei, Ketevan Țihelașvili, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Motivul învinuirii este vizita sa în Abhazia, pe care oficial, Tbilisi o consideră teritoriu gerogian ocupat. „Prin aceasta a fost încălcată legea. Poate el este un actor bun, dar nu înțelege nimic în aceste chestiuni și nu cunoaște motivele care au stat la baza conflictului”, a declarat Țihelașvili, subliniind că Depardieu este cetățean al Federației Ruse.

Vizita controversata

Actorul a vizitat Republica Abhazia in data de 1 iulie 2013, intalnindu-se cu liderul abhaz, Alexandr Ankvab. În timpul vizitei, Depardieu a numit Abhazia stat independent și a remarcat că aceasta are un mare potențial pentru atragerea turiștilor din Federatia Rusa si statele Uniunii Europene.
Reamintim că în Georgia funcționează o legislatie speciala referitoare la „teritoriile ocupate”, fiind adoptată după războiul din august 2008 și după recunoașterea oficială a independenței regiunilor separate de Georgia (Abhazia și Osetia de Sud) de către Federația Rusă. Conform legii, aceste teritorii sunt declarate ocupate de Rusia și interzice intrarea pe aceste teritorii dinspre teritoriul Federatiei Ruse. Cei care încalcă legislatia sunt amendați, sau chiar sancționați cu închisoarea, legislatia prevazand un maxim de 4 ani.

Sanctiuni fictive

În mod practic, sancționarea are loc doar dacă persoana respectivă intră, spre exemplu, în Abhazia din Rusia și apoi merge în Georgia, acolo unde autoritățile locale au posibilitatea să aplice legea. În realitate, la numeroasele vizite ale oficialilor ruși în teritoriile abhaz si sud-osetin, autoritățile Georgiei pot reacționa doar cu proteste oficiale.
Noua conducere a Georgiei, formata de coaliția „Visul georgian”, care a înlocuit echipa președintelui Saakașvili, a inițiat modificarea legii respective. Astfel, conform noului text al legii, pentru prima încălcare a prevederilor, persoana vinovată va fi sancționată doar cu o amendă. Deși Rusia a criticat deseori legislatia, si a cerut anularea ei, noile autoritati georgiene au refuzat aceste demersuri, in pofida intentiilor de relanzare a relatiilor cu Federatia Rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *