Georgia transforma muzeul Stalin in muzeu al atrocitatilor

, ,
 

Un muzeu deschis din 1937 în cinstea dictatorului sovietic Iosif Stalin în Georgia, în oraşul său natal Gori, este reamenajat, noul concept de expunere urmând să pună accentul pe atrocităţile comise în timpul dictaturii staliniste.
Luni, ministrul georgian al culturii, Nika Rurua, a declarat că ţara sa, care şi-a proclamat independenţa de fosta URSS în 1991, nu mai poate adăposti un muzeu care îl glorifică pe dictatorul sovietic. Stalin, pe numele real Iosif Djugaşvili, s-a născut la Gori, în centrul Georgiei, în anul 1879. Muzeul a fost inaugurat în perioda de apogeu a marii epurări staliniste, în care sute de mii de oameni au fost executaţi şi milioane au fost trimişi în închisoare sau deportaţi.
Muzeul a rămas deschis în pofida campaniei de de-stalinizare şi a denunţării cultului personalităţii dictatorului, decretate de succesorul său Nikita Hruşciov în 1956. Giganticul muzeu include casa unde s-a născut Stalin şi circa 47.000 de exponate, printre care obiecte personale şi măşti mortuare ale dictatorului.
În 2010, regimul pro-occidental al preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili a dărâmat o statuie gigantică a lui Stalin care domina piaţa centrală din Gori încă din 1952, cu un an înaintea morţii dictatorului. O lege adoptată anul trecut de către Georgia interzice foştilor comunişti şi membri ai KGB să ocupe posturi în funcţiile publice.
O “Zi a ocupării sovietice” este de asemenea sărbătorită în fiecare an îmcepând cu 2011, pentru a comemora invazia din 1921 a Armatei Roşii în Georgia independentă, inclusă ulterior în Uniunea Sovietică. Georgia are deja un muzeu al Ocupării sovietice la Tbilissi, deschis în 2006. În fosta Uniune Sovietică şi mai ales în Rusia, muzeele dedicate victimelor represiunilor staliniste sunt foarte rare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *