Georgia şi-a reconfirmat dorinţa de integrare în NATO şi UE

, , , , , ,
 
Bidzina Ivanişvili vrea sa integreze Georgia in UE si NATO

Premierul Bidzina Ivanişvili vrea sa integreze Georgia in UE si NATO

În Republica Georgia, pentru prima dată după jumătate de an de confruntări între preşedintele Mihail Saakaşvili şi premierul Bidzina Ibanişvili, părţile au ajuns la un consens asupra unei strategii politice externe. Parlamentul georgian a votat în unanimitate rezoluţia „Despre direcţiile principale ale politicii externe”, în care a fost confirmată continuitatea cusrului de integrare în NATO şi UE. Mai mult ca atât, în documentul respectiv, este stipulată imposibilitatea recunoaşterii Abhaziei şi Osetiei de Sud, fapt care practic exclude reluarea relaţiilor diplomatice dintre Georgia şi Rusia.
Rezoluţia „Despre direcţiile principale ale politicii externe” a fost votată la sfârşitul săptămânii trecute. Documentul a fost susţinut de toţi cei 96 de deputaţi prezenţi, manifestând astfel o înţelegere care până acum nu era caracteristica deputaţilor din coaliţia premierului „Visul georgian” şi „Mişcarea naţională unită” (MNU) a preşedintelui.

Garanţii ale securităţii

Principalele ţeluri ale politicii externe georgiene au fost declarate „crearea unor garanţii ale securităţii sale; apărarea independenţei, suveranităţii; eliberarea teritoriilor ocupate şi refacerea integrităţii teritoriale în cadrul hotarelor recunoscute internaţional”. Integrarea în NATO şi UE continuă să fie „priorităţile – cheie”. Conform rezoluţiei, Georgia va negocia cu NATO şi UE „modalitatea şi termenii” pentru a deveni membru cu drepturi depline. Până atunci, Georgia „va continua să participe la operaţionile internaţionale de menţinere a păcii, operaţiuni poliţiste şi civile”.
După cum a explicat unul din liderii partidului „Mişcarea naţională unită”, Nugzar Ţiklauri: „Georgia va continua să participe la operaţiunile NATO în Afganistan şi după 2014”.

Partener strategic

SUA sunt numite în rezoluţie „partener strategic” cu care Georgia „va continua dezvoltarea relaţiilor conform condiţiilor prevăzute în Carta parteneriatului strategic ”, semnată în 2008. Inclusiv în „domeniile militar şi de securitate – pentru creşterea capacităţilor de apărare ale Gerorgiei şi pregătirea pentru intrarea în NATO”.
În cele 19 puncte ale rezoluţiei, Rusia, direct sau indirect, este pomenită de 3 ori. Astfel, Tbilisi va continua dialogul cu Moscova cu scopul „rezolvării conflictului, stabilirea unor relaţii bune de vecinătate şi dezvoltarea lor”. Se presupune că, acest proces va avea loc în cadrul „mecanismelor internaţionale de la Geneva şi în format bilateral”. „Georgia va încerca să contribuie la apropierea poziţiilor SUA, UE şi Rusia în Caucazul de Sud, în conformitate cu interesele de stat şi principiile Acordului de la Helsinki”.

Razboi diplomatic

Dar cel mai important lucru, este faptul că, rezoluţia practic interzice reluarea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă. „Georgia nu poate avea relaţii diplomatice cu statele care recunosc independenţa Abhaziei şi regiunii Ţhinvali/Osetia de Sud”, se stipulează în document. Acelaşi punct exclude posibilitatea aderării Georgiei la „uniuni militare sau vamale” cu asemenea state.
Deputaţii nu au ascuns faptul că organizaţiile vizate sunt CSI, OTSC (Organizaţia tratatului de securitate colectivă), Uniunea Euroasiatică şi Uniunea Vamală. „Noi am propus colegilor enumerarea acestor organizaţii, create sub presiunea dominantă a Rusiei, dar după negocieri, am decis o formulare generală, care nu schimbă sensul enunţului”, a explicat deputatul din partea MNU, David Darciaşvili.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *