Georgia se asteapta la un atac din partea Rusiei

, , ,
 

Presedintele georgian avertizeaza Federatia Rusa

Presedintele georgian Mikhail Saakashvili avertizeaza Federatia Rusa

Presedintele georgian se asteapta la un atac “din partea dusmanilor din partea teritoriilor curatate etnic,” (Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente in 2008). Astfel, Mikhail Saakashvili acuza Rusia ca doreste “rasturnarea democratiei georgiene” si, in consecinta, a cerut comandantilor sai sa pregateasca un plan pentru “apararea generala”, scrie presa rusa, citata de KARADENIZ PRESS. Saakashvili a dat ordin armatei sa “arda fiecare metru patrat din teritoriul georgian” de sub armata inamica daca acestia se decid sa invadeze tara. Pentru aceasta, Georgia isi va dezvolta nu numai fortele armate, ci si un sistem civil de aparare, a spus acesta. Apararea tarii este o “obligatie pentru fiecare cetatean” si “fiecare sat ar trebui sa fie capabil sa se apere”.
Rusia nu numai ca a renuntat la “planul sau de a controla Georgia, dar inca lucreaza intens la asta,” ar fi spus Saakashvili, la o intalnire cu comandanti armatei si oficiali din cadrul Ministerului Apararii.

Analiza prezidentiala

Presedintele georgian mai sustine că analiza sa se bazează pe „retorica si razboiul informational dus zilnic, minut cu minut de Rusia împotriva Georgiei”. Liderul georgian se asteaptă la un atac “din partea dusmanilor….din partea teritoriilor curătate etnic,” referindu-se la Abkhazia și Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente în 2008.
Chiar dacă Tbilisi a redus drastic bugetul destinat armatei din cauza crizei economice, “banii vor fi investiti în educatie, antrenament si cresterea profesionalismului,” a mai declarat Saakashvili, citat de mass-media regionala.
Participarea trupelor georgiene în operatiunile NATO din Afghanistan este importantă din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind si o “scoala militară foarte bună”, a mai precizat Saakashvili. “Avem nevoie de experientă, precum avem nevoie de apărare totală,” a adăugat acesta.

Raspuns rusesc

“Frica vede pericol peste tot,” a declarat o sursa oficiala anonimă din Ministerul Apărării din Rusia, citata de publicatia Nezavisimaya Gazeta. “Nimeni nu planuieste vreo actiune împotriva Georgiei, decât daca guvernul sau repetă actiunile crude la care a dat curs acum doi ani. Greselile acelor actiuni au fost dezastruoase pentru liderii Georgiei, si ar fi trebuit sa fi învătat lectia”.
Discursul presedintelui de la Tbilisi nu a continut vreo amenintare reală, crede analistul politic georgian Gia Khukhashvili. Când vorbeste în fata propriei armate, fiecare lider încearcă să ridice moralul, pentru că acestea “sunt regulile jocului”, a spus acesta. Razbunarea militară împotriva Rusiei “este ilogică,” a adăugat acesta, citat de mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *