Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat că va începe procedura de destituire a preşedintei Salome Zurabişvili ca urmare a vizitelor acesteia în Uniunea Europeană, care au fost efectuate împotriva voinţei guvernului de la Tbilisi, relatează mass-media regională. Societatea civilă din fosta republică sovietică și o serie de politicieni europeni au criticat demersul puterii.
Acuzații dure
Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că şefa statului a ”încălcat flagrant” Constituţia ţării şi că formaţiunea politică va declanşa procedura de destituire.Kobakhidze a recunoscut că este improbabil ca această procedură să aibă succes întrucât partidul Visul Georgian, ce deţine o majoritate simplă în parlament, va trebui să atragă voturi din tabăra opoziţiei.
Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost aleasă preşedintă a Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului Visul Georgian. Ulterior, şefa statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO.
În martie, Salome Zurabişvili a spus că se va opune unei legi controversate privind ”agenţii străini” susţinută de guvernul georgian şi despre care criticii afirmă că este inspirată din legile ruse utilizate de Moscova pentru a reprima opoziţia.
Vizite strategice
Președinta statului caucazian a lansat o serie de vizite pentru a promova statutul de candidat la UE al Georgiei În ciuda refuzului guvernului, președintele Zurabishvili a început o serie de vizite la liderii europeni pentru a-i convinge să acorde Georgiei statutul de candidat la UE până la sfârșitul anului.
La 1 septembrie s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel. Michel a salutat angajamentul președintelui Zurabishvili de a avansa Georgia pe calea europeană și a asigurat-o de sprijinul deplin al Uniunii Europene. El a subliniat că decizia Consiliului European de a acorda Georgiei o perspectivă UE reprezintă o oportunitate istorică. Michel a subliniat: „Este nevoie de alte reforme – justiție, depolarizare, deoligarhizare. Și construirea unei culturi politice incluzive”. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European, liderii au discutat despre relațiile UE-Georgia, despre evoluțiile mai ample din regiune și despre consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru Georgia și Caucazul de Sud. Președintele Michel a lăudat rolul președintelui georgiei în ceea ce privește contribuția la controlul legislativ, exercitarea dreptului său de grațiere a persoanelor, ceea ce a contribuit la depolarizare, iar accentul ei puternic pe agenda UE-Georgia a fost deosebit de apreciat. Președintele Michel a reafirmat sprijinul neclintit al UE pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei în cadrul granițelor sale internaționale recunoscute. El a subliniat că UE a rămas angajată alături de Georgia.
Cu o zi mai devreme, Zurabishvili s-a întâlnit cu președintele german Frank Walter Steinmeier. Președintele Georgiei și-a exprimat recunoștința președintelui Frank Walter Steinmeier pentru întâlnirea lor, care a marcat începutul turneului ei european, adăugând: „Sprijinul Germaniei va fi crucial. Poporul georgian crede în viitorul lor european”.
Supărare europeană
Anunțul președintelui Georgian Dream, Irakli Kobakhidze, că partidul va iniția o procedură de demitere împotriva președintelui Georgiei pentru „încălcarea constituției” a provocat reacții din partea partenerilor din UE ai Georgiei. Decizia echipei de conducere a venit după ce președintele Salome Zurabishvili a întreprins o serie de vizite internaționale pentru a promova candidatura Georgiei la UE, în ciuda faptului că guvernului i-a refuzat permisiunea.
Europarlamentarul Miriam Lexmann a descris inițiativa de demitere drept „o mișcare complet absurdă”, adăugând: „Visul Georgian arată încă o dată că nu are niciun interes nici în abordarea polarizării politice, nici în viitorul european al Georgiei”. Potrivit europarlamentarului Markétka Gregorová, ea a fost șocată să audă despre intenția de a-l demite pe președinte, afirmând: „Dacă actuala putere vrea statutul de candidat, ar trebui să aprobe aceste discuții, nu să se teamă de rezultatul lor”. Europarlamentarul Thijs Reuten a considerat decizia partidului de guvernământ „hilară și tristă în același timp”, subliniind: „guvernul o acuză pe președinte că a încălcat constituția pentru că vrea să lucreze la viitorul UE al țării, care este de fapt inclus în… constituție!”
„Visul Georgian amenință visul european al poporului georgian. Sunt solidar cu președintele de stat Zourabichvili, un adevărat lider european”, a scris pe Twitter președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Bundestagului german, Michael Roth, adăugând că nu ea este cea care amenință statutul de candidat la UE al Georgiei, ci mai degrabă această tentativă de orbanizare a Georgiei.
0 Comentarii