Georgia: Ivanishvili, taxat dur de justitie

, ,
 

Ministerul georgian al Justiţiei a confiscat marţi milioane de dolari aparţinând opozantului miliardar Bidzina Ivanishvili, după refuzul acestuia de a achita o amendă de 36 milioane de euro pentru încălcarea Legii electorale.
Ministerul Justiţiei a indicat că a confiscat totalitatea acţiunilor lui Ivanishvili la companiile Cartu Bank şi Cartu Group, precum şi partea de 21,7 % pe care Ivanishvili o deţinea la Progress Bank. “Confiscarea va fi anulată automat dacă debitorul îşi achită de bună voie cuantumul” amenzii, potrivit unui comunicat al ministerului. Ivanishvili afirmase că şi-a transferat fiului său proprietatea acţiunilor, dar – potrivit ministerului – înregistrarea acestui transfer nu a fost făcută corect.
Bidzina Ivanishvili a fost condamnat la o amendă de 36 milioane de euro la începutul lunii iunie pentru că ar fi încălcat Legea electorală prin distribuirea ilegală de parabole de televiziune şi furnizarea de vehicule la preţ redus coaliţiei de opoziţie “Visul georgian” prin societăţile pe care le posedă. Miliardarul a refuzat să plătească amenda, denunţând motivaţia politică a urmăririlor judiciare la care este supus cu câteva luni înainte de alegerile legislative din toamnă.
Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat georgian, cu o avere estimată la peste cinci miliarde de euro, vrea să înlocuiască puterea în exerciţiu cu ocazia alegerilor legislative, urmate de cele prezidenţiale în 2013. El este ţinta atacurilor de când s-a lansat în politică în 2011, aliaţii preşedintelui georgian Mihail Saakashvili acuzându-l că este manipulat de Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *