Georgia crestina, acuzata ca sustine terorismul islamic radical

, , , ,
 

FSB acuza Georgia de implicare in atentatele de la Moscova

FSB acuza Georgia de implicare in atentatele de la Moscova

Serviciile de securitate ale Federatiei Ruse vor cerceta pista implicarii Georgiei in atentatele teroriste din metroul moscovit, soldate cu moartea a zeci de persoane, a declarat secretarul Consiliului rus de securitate, Nikolai Patrusev, citat de mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. El a afirmat ca ancheta a progresat si a dat asigurari ca toti cei care au fost implicati in aceste atentate vor fi pedepsiti. “Sunt analizate toate versiunile, inclusiv cea potrivit careia deflagratiile au fost organiate de teroristi din Caucazul de Nord. In ultima instanta, principala amenintare terorista de acolo vine”, a spus Patrusev, care a adaugat ca “la acest caz au fost mobilizate forte considerabile”. “Nu este exclus ca pe parcursul anchetei sa apara si o urma georgiana. Exista informatii ca anumiti angajati ai serviciilor speciale georgiene intretin contacte cu organizatiile teroriste din nordul Caucazului rusesc. Aceasta versiune trebuie verificata, precum si versiunea unei posibile implicari in atacurile de la Moscova”, a mai mentionat Patrusev. ” Exista Georgia si conducatorul acestui stat, (Mihail) Saakasvili, al carui comportament este imprevizibil (…). El a declansat, deja, un razboi. Nu este exclus sa faca acest lucru din nou “, a adaugat Patrusev.
Reamintim ca Rusia si Georgia s-au confruntat, în august 2008, în cadrul unui razboi de scurta durata pentru preluarea controlului asupra regiunilor georgiene separatiste proruse Osetia de Sud si Abhazia.

Dezmintire georgiana

Autoritatile de la Tbilisi au dezmintit acuzatiile ruse, pe fondul acutizarii divergentelor dintre Federatia Rusa si Georgia. “Nici macar nu este nevoie sa spunem ca aceste acuzaţii sunt lipsite de fundament”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului georgian al Afacerilor Interne, Sota Utiasvili. ” Noi nu credem ca ei (rusii) se pot lasa dusi atat de departe încat sa ne acuze ca am avea legaturi cu acest atac terorist oribil “, a declarat Utiasvili, adaugand ca acest lucru este “foarte alarmant”. Reamintim ca Georgia este tinta frecventa a acuzatiilor serviciilor de securitate ale Federatiei Ruse privind implicarea sa in sustinerea miscarii de rezistenta musulmane din Cecenia si Caucazul rus.

Rusia militarizata

Dupa atacurile din metroul moscovit si operatiunea militara a insurgentilor musulmani din Daghestan, pe tot cuprinsul Federatiei Ruse au fost intarite masurile de securitate. Serviciile secrete, in colaborare cu Ministerul de Interne, incearca, se pare, sa transforme nu numai capitala si Caucazul de nord, ci intreaga Rusie intr-o unica tabara antiterorista.
O reactie absolut fireasca, de altfel, considera mass-media rusa, dar intrebara este daca Moscova dispune de suficiente forte si mijloace pentru a sustine acest lucru si cat va putea functiona in acest regim. Masuri suplimentare de securitate au fost introduse, practic, peste tot – la toate obiectivele importante sociale si economice, pe mijloacele de transport, la centralele atomice si hidro etc. O operatiune la care au fost mobilizate, alaturi de subunitatile FSB, politia si trupele speciale OMON.
Misiune la care zilnic participa 78.000 de militari, din care 23.000 in Caucazul de Nord. In opinia general-locotenentului Anatol Shkiro, care in 1995-1996 a comandat o unitate a trupelor de interne in Caucazul de Nord, este imposibil sa fie asigurata o protectie corespunzatoare la toate obiectivele de interes mai mult sau mai putin major.

Vodca antiterorista

Cotidianul rus de mare tiraj „Vremia Novostei”, citat de mass-media internationala, subliniaza ca victime ale atentatelor de luni dimineata au devenit, practic, toti locuitorii capitalei. Un expert in psihologie atrage atentia ca reactiile de teama sunt adverse, dar cel mai bun tratament este timpul, si nu vodca. Teama generala si reactiile psihologice inerente in astfel de momente de tensiune reprezinta acel efect distrugator in timp pe care l-au urmarit, de fapt, teroristii.
“Au fost provocate numeroase traume sufletesti, care pot sa distruga in mod real viata multor oameni, chiar daca, aparent, totul pare sa fi trecut”, spune directorul adjunct al centrului national de psihiatrie penala, Zurab Kekelidze. El i-a avertizat pe moscoviti ca disconfortul si sentimentul de neputinta, de disperare si incertitudine reprezinta o reactie fireasca, umana, in astfel de circumstante. “Esential este sa nu uitam: cel mai bun medicament este, in asemenea cazuri, timpul, iar cel mai rau dintre toate tratamentele posibile este vodca”, a spus el.
Din pacate, comentaza majoritatea mass-media locale, rusii prefera ultima solutie. Asa a fost mereu. Psihiatrul spune ca primele zile dupa un soc puternic pot fi considerate decisive. El afirma ca, in primele trei-patru zile, toti vor avea un sentiment de teama fata de metrou. “Dar daca aceasta retinere se prelungeste, trebuie negresit sa va adresati unui specialist”, i-a indemnat expertul, citat de mass-media rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *