Georgia acuza Rusia de xenofobie

, , ,
 

Georgia a susţinut miercuri în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului că, în toamna anului 2006, Moscova a arestat şi expulzat mii de georgieni stabiliţi în Rusia.
Faptele denunţate de Georgia ar fi avut loc cu doi ani înainte de conflictul armat dintre cele două ţări din vara anului 2008. La sfârşitul lui septembrie 2006, Georgia a declanşat o criză diplomatică cu Rusia atunci când a arestat şi expulzat patru ofiţeri ruşi bănuiţi de spionaj. Tbilisi susţine că Moscova a reacţionat, în semn de represalii, împotriva comunităţii georgiene de pe teritoriul său.
În foarte scurt timp, mii de persoane au fost arestate, plasate în detenţie în condiţii “îngrozitoare” şi expulzate brutal în Georgia, a susţinut în faţa Curţii de la Strasbourg reprezentanta guvernului georgian, Tina Burjaliani. Această politică, “orchestrată” de autorităţile ruse, a dus la “încălcări grave ale drepturilor omului”, a afirmat reprezentanta. Persoanele arestate, vizate din cauza originii lor, au fost supuse unor tratamente inumane sau degradante şi nu şi-au putut contesta expulzarea în faţa instanţelor de judecată, a subliniat Tina Burjaliani, care a adăugat că autorităţile ruse au cerut şcolilor şi universităţilor să le furnizeze adresele familiilor georgiene pentru a le expulza.
Reprezentatul guvernului rus, Grigori Matiuşkin, a dezminţit orice “campanie antigeorgiană”. Amintind că Rusia are un “drept suveran în privinţa controlului imigraţiei”, acesta a afirmat că georgienii în cauză au fost expulzaţi în cadrul unor proceduri normale. În total, în anul 2006, 4.022 de resortisanţi georgieni au fost expulzaţi din Rusia, însă acest număr reprezintă doar 7% din georgienii care se aflau în această ţară la începutul anului, a dat asigurări reprezentatul guvernului rus. CEDO îşi va pronunţa decizia în acest caz la o dată nespecificată.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *