Genocidul armean. OSCE critica Franta

, ,
 

OSCEOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat legea adoptată joi de deputaţii francezi, care pedepseşte negarea genocidului armean şi care, în opinia OSCE, criminalizează dezbaterile istorice şi împiedică libertatea de expresie. De asemenea, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că iniţiativa legislativă franceză va genera „răni de nevindecat” în relaţiile franco-turce.
„Recunosc pe deplin intenţiile umanitare ale membrilor Adunării Naţionale, care au elaborat şi susţinut această propunere de lege”, a declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic, într-un comunicat, transmite Agerpres. „Cred, cu toate acestea, că adoptarea finală a acestor amendamente va stârni îngrijorări serioase cu privire la standardele internaţionale ale libertăţii de expresie”, a adăugat ea, exprimându-şi dorinţa ca Senatul francez să respingă textul.
Ea şi-a exprimat îngrijorarea în special în ceea ce priveşte „o criminalizare a dezbaterilor istorice publice”, care nu favorizează, în opinia sa, „o mai bună înţelegere între populaţii şi comunităţile” membre OSCE. Mijatovic şi-a exprimat de asemenea temerea că şi alte ţări vor urma exemplul Franţei şi vor criminaliza anumite luări de poziţie istorice, încălcându-şi angajamentele în cadrul OSCE, care vizează încurajarea discuţiilor libere privind subiecte de interes public.
„O proliferare a unor astfel de interdicţii naţionale” privind luări de poziţie legate de istorie şi cultura altor popoare, „face inaplicabile standardele internaţionale ale libertăţii de exprimare şi subordonează o serie de strategii naţionale cu privire la reglementarea discursurilor şi exprimării”, a spus în încheiere Dunja Mijatovic.
Votul de joi al Adunării Naţionale franceze care transformă în infracţiune negarea genocidului armean va genera „răni de nevindecat” în relaţiile franco-turce, a avertizat premierul turc Recep Tayyip Erdogan. „Din nefericire, această propunere a fost adoptată în pofida tuturor avertismentelor noastre /…/ Acest lucru va produce răni de nevindecat extrem de grave în relaţiile bilaterale” ale celor două ţări, a indicat şeful guvernului turc într-o conferinţă de presă la Ankara.
„Este o iniţiativă rasistă, discriminatorie şi xenofobă şi în consecinţă Turcia a decis suspendarea vizitelor oficiale bilaterale cu Franţa şi îngheţarea cooperării politice şi militare cu această ţară”, a continuat premierul Erdogan. Acesta a confirmat în faţa presei rechemarea pentru consultări a ambasadorului Turciei în Franţa, anunţată anterior la Ankara.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *