Generalul sarb Ratko Mladic a fost arestat

, , , ,
 
 

 

 

ratko mladici

Ratko Mladic a fost arestat, a declarat joi presedintele Serbiei, Boris Tadic, intr-o conferinta de presa extraordinara, informeaza agentiile internationale preluate de Karadeniz Press. „Ratko Mladic a fost arestat azi (joi) dimineata”, a anuntat presedintele sarb. Tadic a precizat ca liderul militar al sarbilor bosniaci a fost retinut „pe teritoriul Serbiei”, fara a indica locul exact. Totusi, agentia EFE noteaza ca Mladic a fost arestat sub numele fals de „Milorad Komadic”, intr-un sat din apropierea orasului Zrenjanin, in nordul Serbiei. „Procesul de extradare este in desfasurare”, a adaugat Tadic. Mladic urmeaza sa fie extradat Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, care l-a inculpat de genocid pentru rolul jucat in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995). Potrivit presedintelui sarb, arestarea reprezinta „rezultatul unei depline cooperari a Serbiei cu Tribunalul de la Haga”. „Astazi, incheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o reconciliere (regionala) deplina”, a adaugat el. Arestarea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia este o „usurare” pentru familiile victimelor masacrului de la Srebrenica, unde circa 8.000 de musulmani au fost omorati in iulie 1995, a declarat presedinta unei asociatii locale.

Crime de razboi

Fostul general Ratko Mladic a fost comandantul sef al armatei Republicii Srpska in timpul razboiului din Bosnia intre 1992-1995. Este acuzat de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de genocid, complicitate la genocid, crime contra umanitatii si violarea cutumelor de razboi. S-a nascut la 12 martie 1942 la Bozinovici (in prezent Bosnia si Hertegovina), localitate situata in acea perioada in Statul Independent Croat, stat satelit al celui de al treilea Reich creat dupa dezmembrarea in 1941 a Regatului Iugoslaviei. Tatal sau a fost partizan al lui Tito si a fost ucis de ustasii croati in primavara anului 1945, cu putin timp inainte de incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial. in copilarie, Ratko voia sa devina invatator, iar apoi chirurg, insa a ales cariera militara in cadrul Armatei Populare Iugoslave (JNA). In 1961, Ratko Mladic este admis la scoala militaro-industriala din Zemun, dupa care urmeaza Academia militara, pe care o absolva in 1965 cu calificativul „remarcabil”. Ofiter dotat, a avut o ascensiune rapida. Conduce, in calitate de sublocotenent, o unitate in Skopje (Macedonia), se dovedeste un ofiter capabil, ulterior primind comanda unui batalion, respectiv unei brigazi. in 1989 este numit sef al Serviciului Pregatire militara a celei de a 3-a regiuni militare a Iugoslaviei. In iunie 1991, Mladic a fost numit la Knin comandantul celui de-al 9-lea corp de armata in conflictul dintre JNA si fortele croate. La 4 octombrie 1991 este avansat general de brigada. La 24 aprilie 1992 este promovat general de divizie, iar in 25 aprilie este numit sef de stat major adjunct al cartierului general al celui de-al 2-lea district militar al JNA de la Sarajevo. Oficiali musulmani si croati care au facut parte din fosta armata iugoslava impreuna cu Mladic dau asigurari ca acesta s-a transformat dintr-un comunist iugoslav convins intr-un nationalist sarb.

Masacrul de la Srebrenica

La 12 mai Adunarea Parlamentara a sarbilor bosniaci voteaza infiintarea Armatei Republicii Srpska (VRS), iar Mladic devine comandantul ei pana la 22 decembrie 1996. Dupa recunoasterea in 6 aprilie 1992 de catre comunitatea internationala a independentei Bosniei si Hertegovinei, la Sarajevo izbucnesc lupte. In mai, orasul este supus asediului si bombardat de catre VRS, sub comanda lui Mladic. Asediul ar fi provocat peste 12.000 de victime. Apoi, desi prin rezolutia 819 a Consiliului de Securitate al ONU din 16 aprilie 1993 enclavele Zepa si Srebrenica din estul Republicii Srpska fusesera declarate „zone de securitate”, care nu pot fi tinte militare, VRS le ataca intre 2 si 11 iulie 1995. Peste 8.000 de barbati si adolescenti musulmani bosniaci sunt masacrati intre 13 si 19 iulie. Mladic este casatorit cu Bosa si are un fiu, Darko, a carui locuinta din Belgrad a fost perchezitionata de mai multe ori in cautare de piste care sa duca autoritatile la tatal Ratko. Fostul general a mai avut o fiica, Ana, care s-a sinucis in timpul razboiului civil bosniac chiar cu o arma a tatalui sau. Apropiatii lui Mladic spun ca sinuciderea fetei sale l-a inrait si mai tare. in 2010, familia sa a inceput un proces pentru ca Ratko Mladic sa fie declarat oficial mort, dat fiind ca nu mai fusese vazut in ultimii sapte ani si pe motiv ca era foarte bolnav.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *