Gazul din Marea Neagră, insuficient pentru România

de | sept. 12, 2023 | Știri | 0 comentarii

La nivelul anilor 2027-2028, România va avea nevoie, în afară de gazele din Marea Neagră, de 4 -5 miliarde mc de gaze naturale, a avertizat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de mass-media de la București. România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus faţă […]
Foto: wikipedia/nasa.gov

La nivelul anilor 2027-2028, România va avea nevoie, în afară de gazele din Marea Neagră, de 4 -5 miliarde mc de gaze naturale, a avertizat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de mass-media de la București.

România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus faţă de producţia din Marea Neagră, gaze care vor veni din import şi din terminalele de LNG din Marea Neagră, a declarat, luni, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Gaz caspic

„Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, a spus Sterian la „Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2023”, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), citat mass-media de specialitate.

Acesta a explicat că, în prezent, consumul de gaze este 10-11 miliarde metri cubi, iar prin noile racordări la gaze ale unor localităţi se vor adăuga încă 3-4 miliarde mc. De asemenea, cu consumul de gaze al centralei de la Mintia, de 2,5 miliarde mc, cu centrala de la Iernut, în momentul în care se vor finaliza lucrările, cu un consum de circa 1 miliard de metri cubi, şi încă 1,5 miliarde mc la Işalniţa şi Turceni, ne vom apropia de 20 miliarde metri cubi consum.

Directorul general al Transgaz a mai subliniat că în această estimare trebuie ţinut cont şi de faptul că Azomureş sau Alro Slatina şi-ar putea relua oricând activitatea, dar şi de alte investiţii „care sunt mari consumatoare de gaze”.

„Ne apropiem de 20 de miliarde (consum de gaze pe an – n.r.). Prevăd că România, în 2027-2028, va avea nevoie în plus de 4-5 miliarde de metri cubi de gaze pe lângă cele extrase din Marea Neagră. Eu le văd venind din import, din zona Mării Caspice și din terminalele LNG din Turcia și din Grecia”, a mai spus șeful Transgaz, citat de Hotnews.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *