Gazprom vrea North Stream pana in Marea Britanie

, , ,
 

Gazoductul North Stream ar putea lega Rusia de Marea Britanie prin intermediul uneia dintre cele două conducte suplimentare aflate în studiu, a anunţat vineri preşedintele gigantului rus Gazprom, indicând faptul că grupul petrolier britanic BP şi-a exprimat interesul pentru proiect.
Consorţiul însărcinat cu gazoductul North Stream, care leagă Rusia de Europa trecând pe sub Marea Baltică, a indicat în luna mai că are în vedere construirea a cel mult două conducte suplimentare pentru a creşte volumul de gaz livrat către UE. “British Petroleum şi-a exprimat interesul”, a declarat Aleksei Miller, în cursul unei conferinţe de presă, la încheierea adunării generale anuale a grupului. El a subliniat că nici un acord nu a fost încheiat deocamdată.
Dar “s-ar putea presupune că pentru conducta ce merge spre Europa continentală, acţionarii vor rămâne aceiaşi ca în prezent, iar pentru a patra, componenţa acţionarilor va fi diferită”, a adăugat el. În prezent, consorţiul North Stream reuneşte Gazprom (51%), BASF şi EON din Germania (fiecare 15,5%), Gasunie din Olanda şi GDF Suez din Franţa (fiecare 9%).
North Stream, cu o lungime de aproximativ 1.220 kilometri, a început în noiembrie 2011 să furnizeze gaz rusesc Europei, pe sub Marea Baltică, fără să treacă pe uscat, o alegere dictată de voinţa de a evita o repetare a întreruperilor livrărilor de gaz cauzate în special de litigiile dintre Moscova şi Ucraina. Livările de gaz rusesc reprezintă în prezent peste un sfert din nevoile de gaz ale ţărilor din UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *