Gazprom: Solutia aparent cea mai simpla


 

Gazprom, unul din marii jucatori pe piata europeana a gazului

Gazprom, unul din marii jucatori pe piata europeana a gazului

Dupa principiul atat de simplu al oului lui Columb, se pare ca sustinatorii proiectelor Nabucco si South Stream se apropie de o invoiala: proiectele se vor contopi. Deocamdata, se zice, doar partial, dar pana la urma, nu se stie. Oricum, beneficiarii gazului livrat sunt aceiasi, furnizorii, tot cam aceiasi. Ramane de vazut cine va gestiona, cine va stabili pretul si conditiile, cine va avea de spus ultimul cuvant in afacere: Rusia sau UE (ori statele europene membre direct implicate din Uniune). Chestiuni deloc lipsite de importanta.

Asadar, din concurente, poate chiar rivale, Nabucco si South Strem se arata a fi, pana la urma, complementare. Nabucco ar putea gasi surse de finantare, dar nu prea are gaze pentru conducta, South Stream (adica Rusia) are gaze, dar intampina dificultati in finantare. Se stiu de multa vreme aceste lucruri , dar fiecare tabara s-a mentinut multa vreme pe propria pozitie, chiar daca partea rusa si-a facut cunoscuta disponibilitatea de a participa si ea la Nabucco, proiect european. In acest rastimp, pe de alta parte, tari pro-Nabucco  au inceput si ele sa joace la doua capete. Bulgaria, Ungaria, Austria, au semnat acorduri cu Gazprom pentru participarea la South Stream, desi sunt si in Nabucco. O exceptie notabila ramane, deocamdata, Romania, care a primit si ea o invitatie oficiala din partea Gazpromp de a se alatura South Strem, dar n-a dat inca un raspuns definitiv (desi mai nou insusi presedintele Basescu a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi afirmativ).

Oricum, noul comisar european pentru energie, Gunther Oettinger, (german, nota bene) a apreciat ca Nabucco ramane o prioritate, dar UE ar putea sustine si South Strem. Iar peste cateva zile, directorul companiei italiene ENI, Paolo Scaroni, a mers si mai departe, pentru a spune ca proiectele ar trebui combinate, pentru a reduce costurile. “O parte a traseului ar putea fi comuna”, a sugerat el. Care parte, in ce conditii, nu e deocamdata clar.

Clar este oricum cine face jocurile in aceasta indelungata competitie: Rusia si UE (sau, mai precis, mai mari din UE: Germania, Italia, poate si Franta). Mai micii din UE, parteneri in Nabucco, vor ramane pe mai departe la fel de dependenti de gazul rusesc (de fapt livrat de catre firme rusesti), dar Ucraina, ocolita de ambele proiecte,  nu va mai avea acelasi cuvant greu in ce priveste livrarile Rusiei cartre Europa. Marele castigator al compromisului este Rusia.Dar asta nu inseamna neaparat  ca in detrimentul europenilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *