Gazprom scumpeste gazele pentru Chisinau

, , ,
 

Sediul Gazprom, arma preferata a Kremlinului

Sediul Gazprom, arma preferata a Kremlinului in relatiile cu statele CSI

Concernul rus „Gazprom” a majorat, de la 1 ianuarie 2010, cu 20%, pretul gazelor naturale pentru Republica Moldova, analistii politici considerand ca aceasta scumpire substantiala a fost provocata de instalarea la Chisinau a noului guvern, format de partidele membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana, relateaza Deutsche Welle. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca prefera ca Republica Moldova sa plateasca pentru gazele rusesti conform pretului mediu european, decat sa fie santajata in permanenta de Rusia.
Astfel, accizele la benzina si motorina au crescut cu 50%, noile majorari ducand la cresterea pretului la produsele petroliere pentru consumatorii finali cu 7%, urmand ca pretul sa fie ajustat periodic. Taxele vamale la importul masinilor de lux vor fi de doua ori mai mari fata de anul trecut, iar accizele la parfumuri, bijuterii si produsele cosmetice vor creste de trei ori. Cota accizelor la bere a crescut in Republica Moldova cu 25%, iar premierul Vlad Filat a anuntat ca bautorii de vodca vor trebui sa plateasca, de acum incolo, minimum 4 euro pentru un litru. Autoritatile de la Chisinau sustin ca majorarile au fost operate pentru acoperirea deficitului bugetar.
Aceste scumpiri sunt, insa, incomparabil mai mici fata de cele care vor deriva din majorarea pretului de vanzare a gazelor naturale de catre Gazprom, considera expertii. De la 1 ianuarie 2010, concernul rus a stabilit pentru Republica Moldova pretul de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale consumate. Aceasta inseamna ca moldovenii vor plati cu 40 de dolari mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia. Cresterea este de 20 la suta. Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, a declarat ca Guvernul va aplica anumite masuri compensatorii menite sa amortizeze impactul scumpirii gazelor, dar a precizat ca aceste masuri vizeaza doar familiile sarace:
„Aceasta majorare – de la 192 dolari mia de metri cubi in trimestrul patru 2009 – la 233 de dolari… va dati seama…. sunt 40 de dolari la mia de metri cubi, este o crestere destul de sensibila, este un factor extern pe care noi, din pacate, nu-l putem gestiona. Suntem preocupati de elaborarea anumitor actiuni pe intern care ar veni cel putin sa diminueze impactul acestor majorari, care sunt, apropo, inevitabile. Incercam, pentru categoriile defavorizate, acum facem estimari si cautam instrumentariul necesar, pentru a diminua efectul acestor majorari”.

Cascada de scumpiri

Majorarea tarifelor la gazele naturale nu inseamna, insa, doar cresterea pretului in factura pentru consumul de gaze. Toate centralele termo-electrice din Republica Moldova functioneaza pe baza gazelor naturale, iar majorarea tarifelor la gaze va conduce, inevitabil, la scumpirea energiei electrice si a caldurii furnizate de aceste centrale. Presedintele Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ionita, a declarat ca povara scumpirii gazelor va fi pusa pe seama centralelor termo-electrice, iar impactul aspra populatiei sa fie diminuat din contul supra-profitului acumulat in anii precedenti de SA „Moldova-Gaz”:
„Cred ca cea mai mare povara va cadea peste agentii economici, de aceea risc sa presupun ca tariful pentru populatie nu se va modifica sau se va majora foarte putin. Sa nu uitam ca tariful actual a fost calculat reiesind din cursul valutar de 12,2 lei pentru 1 dolar, iar datorita acestui fapt SA „Moldova-Gaz” a inregistrat supraprofituri de peste 600 milioane lei anual”.
Reamintim in acest context ca „Gazprom” detine pachetul majoritar de actiuni al companiei „Moldova-Gaz”. Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate Republicii Moldova de catre „Gazprom” sunt revizuite odata la trei luni. Premierul Vlad Filat a mentionat ca o noua majorare a pretului la gazele naturale peste trei luni nu este exclusa. El a precizat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca prefera ca Chisinaul sa plateasca pentru gazele rusesti conform pretului mediu european, decat sa fie santajat in permanenta, politic, de Rusia.
Tariful de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale fixat acum de “Gazprom” pentru Moldova este cu o cincime mai mic decat cel aplicat Ucrainei. Mai favorizata ramane si anul acesta Belarus care plateste 170 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale rusesti.

Vizita strategica

Ajdunctul premierului rus, Igor Suvalov, va veni in aceasta luna la Chisinau, a anuntat Vladimiri Filat, premierul Republicii Moldova, citat de mass-media locala. Potrivit sursei, dupa ce Rusia a decis scumpirea de urgenta a gazelor livrate Republicii Moldova, agentiile straine de stiri arata ca autoritatile de la Chisinau urmeaza sa decida in aceste zile detaliile finale privind imprumutul in valoare de 150 milioane de dolari pe care il va solicita Federatiei Ruse. Agentia azera oficiala de stiri APA face referinta la declaratia premierului Vlad Filat, care a iterat ca decizia finala cu privire la acest imprumut se va lua in timpul vizitei adjunctului premierului rus, Igor Suvalov, ce urmeaza sa soseasca la Chisinau pana la sfarsitul acestei luni. Maa-media de la Chisinau reaminteste ca Republica Moldova va solicita Kremlinului un imprumut de aproximativ 150 milioane dolari americani pe un termen de 15 ani. In timpul guvernarii comuniste, fostul preşedinte Vladimir Voronin declara ca Federatia Rusa ar urma sa acorde R. Moldova un imprumut de peste jumatate de miliard de dolari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *