Gazprom, noi amenințări energetice

de | apr. 14, 2023 | Știri | 0 comentarii

Va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple capacităţile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve relativ scăzute, a avertizat recent gigantul rus Gazprom, citat de TReuters. În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a […]
Gazprom, armă politică pentru Kremlin
Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple capacităţile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve relativ scăzute, a avertizat recent gigantul rus Gazprom, citat de TReuters.

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei.

Până la jumătatea aprilie 2023, erau 56,6 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în capacităţile de stocare din Europa, în scădere faţă de 58 bcm în perioada similară din 2020, la începutul pandemiei. Europa a beneficiat de pe urma vremii relativ blânde, care s-ar putea să nu se repete iarna viitoare, susţine Gazprom.

Reumplerea capacităţilor de stocare a gazelor ar putea deveni „o sarcină importantă” pentru companiile europene, avertizează gigantul rus.

„Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate”, potrivit Gazprom.

În 2022, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *