Gazprom inghite Naftogaz?

, , ,
 

mix4Presa rusă readuce în actualitate propunerea premierului rus Vladimir Putin privind fuziunea gigantului rus Gazprom şi a companiei ucrainene Naftogaz, punctând că această perspectivă nu este considerată îmbucurătoare la Kiev.

‘Realipirea Ucrainei la Gazprom’ titrează Kommersant. Materializarea acestei propuneri înseamnă că Gazprom va înghiţi întregul sistem de petrol şi gaze al Ucrainei. Preţul estimat al companiei ucrainene Naftogaz, împovărată de datorii, nu depăşeşte astăzi 10 la sută din capitalizarea de piaţă a companiei ruse Gazprom. Opoziţia ucraineană consideră că ţara este ameninţată să-şi piardă resursele şi independenţa. Politicienii ruşi vorbesc despre ‘restabilirea Rusiei Kievene’.

Gigantul rus Gazprom extrage anual 18 la sută din volumul de gaz la nivel mondial. Statul deţine puţin peste 50 la sută din companie. Veniturile ei au constituit în 2009 aproximativ 102 miliarde de dolari, iar profitul – 27 de miliarde. Compania deţine monopolul pe piaţa rusă la exportul de gaz şi are peste 376.000 de angajaţi.

Naftogaz, în schimb, aparţine 100 la sută statului ucrainean, a înregistrat în 2009 venituri de 10,95 miliarde de dolari şi un profit de 290 de milioane de dolari.
Consilierul lui Putin, Dmitri Peskov, citat de Vedomosti, susţine că dacă Gazprom va intra în posesiunea Naftogaz conducta va fi modernizată şi va exista garanţia alimentării cu gaz rusesc. Expertul ucrainean Valentin Zemleanski afirmă că Naftogaz are nevoie de investiţii, pe care i le va asigura compania rusă şi argumentează că dacă Ucraina va respinge această propunere, iar Gazprom lansează South Stream, atunci sistemul ucrainean ‘va muri’.

Moskovski Komsomoleţ arată că, în urma unei eventuale uniri a companiilor, Kievul ar avea dreptul să pretindă la doar şase la sută din noul holding, având în vedere proporţiile celor două. În felul acesta, noii conduceri ucrainene îi este tot mai greu să scape de imaginea de ‘prorusă’ şi să-şi justifice acţiunile prin ‘interesul naţional’. Acest pas ar putea ameninţa relaţiile de bună vecinătate care au început să se dezvolte între Rusia şi Ucraina în ultimele săptămâni. Când unul dintre parteneri îl pune intenţionat pe celălalt într-o situaţie incomodă nu se mai poate vorbi de parteneriat, ci mai degrabă de o demonstraţie din seria ‘Who’s the Boss’, comentează publicaţia rusă.

Propunerile de colaborare între Kiev şi Moscova au dimensiuni mai ample fie şi prin solicitarea premierului rus Vladimir Putin care a i-a cerut marţi directorului Agenţiei ruse pentru energie atomică, Serghei Kirienko, să nu tărăgăneze problema creării holdingului cu Ucraina în domeniul nuclear, convenită recent cu omologul său, Nikolai Azarov.

De precizat că, la 26 aprilie, în cadrul unei vizite la Kiev, premierul Vladimir Putin a propus Ucrainei să coopereze ‘pe deplin’ în domeniul nuclear şi să creeze un holding nuclear ruso-ucrainean. Subiectul a fost discutat de Putin şi Azarov şi la întâlnirea din 30 aprilie de la Soci, staţiune rusă la Marea Neagră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *