Gazprom, cea mai profitabila companie din lume

, ,
 

Gigantul rus de gaze Gazprom s-a situat pe primul loc într-un clasament al celor mai profitabile companii din lume pe anul 2011, în versiunea revistei americane Forbes, cu un profit de 44,46 miliarde de dolari pe anul trecut.
Pe locul doi s-a plasat compania petrolieră americană ExxonMobil, care a deţinut poziţia de lider în clasamentul Forbes de anul trecut. În 2011, aceasta a realizat un profit net de 41,6 miliarde de dolari.
Poziţia a treia este ocupată de Industrial and Commercial Bank of China, al cărui profit a totalizat în 2011 circa 32,14 miliarde de dolari. Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, declarase la sfârşitul lunii iunie că monopolul rus de gaze este pentru al doilea an consecutiv lider mondial în ceea ce priveşte profitul net.
Compania sârbă NIS, controlată de grupul rus Gaz­prom Neft, şi-a propus, potrivit planului de investiţii prezentat recent, să cumpere până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării în România şi alte 80 până în 2014. Ruşii de la Gazprom au început încă de anul trecut să prospecteze piaţa românească. În luna mai a anului trecut, NIS a transmis o scrisoare de intenţie pentru preluarea reţelei de benzinării din România a grupului Rompetrol, care a declinat însă oferta, după cum au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii companiei. De asemenea, surse din piaţă susţineau că Petrom a purtat discuţii, în toamna anului trecut, cu NIS pentru vânzarea a 139 de staţii, însă oficialii companiei au negat informaţiile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *