Gazprom, căderea gigantului

de | sept. 21, 2020 | FEDERATIA RUSA | 0 comentarii

Una dintre principalele surse de finanțare ale administrației Putin – Gazprom, a început să se decadă, confruntându-se cu probleme importante în majoritatea zonelor de export, scăderea cererii de gaze în lume, criza economică mondială provocată de COVID-19 și nu în ultimul rând încălzirea globală. În același timp, cea mai mare problemă a companiei energetice este […]
Gazprom, armă politică pentru Kremlin
Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Una dintre principalele surse de finanțare ale administrației Putin – Gazprom, a început să se decadă, confruntându-se cu probleme importante în majoritatea zonelor de export, scăderea cererii de gaze în lume, criza economică mondială provocată de COVID-19 și nu în ultimul rând încălzirea globală. În același timp, cea mai mare problemă a companiei energetice este pierderea piețelor sale tradiționale.

Ucraina, exemplu pentru Polonia

Având calitate de monopolist, Gazprom i-a obligat pe consumatorii săi să semneze contracte pe termen lung cu condiția «take or pay», ceea ce excludea posibilitatea de a cumpăra gaze la alți vânzători. Întâi Ucraina a apelat cu succes în instanțe internaționale această condiție ilegală și a forțat «Gazprom» să plătească o compensație de aproape 3 miliarde de dolari, iar apoi Polonia a făcut același lucru, primind aproape 1,5 miliarde de dolari și renuțând la energia rusă. A devenit clar, că această condiție nu a ajutat Gazprom, iar consumatorii de gaze rusești nu mai țin cont de contractele încheiate cu holdingul pe termen lung și cumpără gaze de la alți vânzători care oferă prețuri de piață fără a dicta condiții politice. La rândul său, Moscova nu poate influența astfel de cumpărători, întrucât, în acest caz, este garantată un răspuns juridic pentru compensarea daunelor cauzate de abuzul poziției sale de monopol și, drept urmare, este aproape că va pierde procesul, așa cum a fost în cazurile care au implicat Ucraina și Polonia.

Gazprom joacă tare cartea NordStream-2

Gazprom joacă tare cartea NordStream-2

Nord Stream-2, un eșec anunțat

Drept urmare, mulți consumatori au început să achiziționeze gazele la alți furnizori, ceea ce a dus la o scădere a volumelor de aprovizionare cu cele rusești. Situația s-a schimbat drastic și pe piețele unde Gazprom a dominat fără concurență perioade lungi de timp.

Cumpărătorii, preferând furnizori mai corecți, au provocat anul acesta întreruperi masive de furnizare prin gazoductele rusești, care au început să se închidă sub pretextul unor măsuri profilactice.

Esența acestor măsuri de pretext este clară pentru toată lumea – nu există gaz pentru furnizare către clienți prin aceste gazoducte, deoarece nu există cumpărător pentru gazul rusesc. Având în vedere acest lucru, actuala luptă pentru Nord Stream-2 pare absurdă, întrucât conducta se construiește către o regiune unde consumul de gaz rusesc scade iar capacitatățile prin care astăzi se furnizează gaze în Europa, nu sunt folosite nici măcar la o treime din capacitate. În astfel de condiții, construcția de conducte noi își pierde orice fezabilitate economică. Și toate aceste evoluții din jurul construcției Nord Stream-2 nu sunt legate de componenta economică – în acest moment Kremlinul are nevoie de finalizarea proiectului, pentru ca acesta să nu devină un simbol al eșecului politicii sale.

Liderul turc Erdogan are o relație dificilă cu Putin

Liderul turc Erdogan are o relație dificilă cu Putin

Gambitul turcesc

La toate acestea trebuie adăugată situația reală de pe piețele energetice mondiale. Așadar, în vara acestui an Turcia a descoperit zăcăminte de gaze în Marea Neagră. Dacă volumele lor sunt semnificative, TurkStream va fi gol, funcționarea acestuia fiind deja afectată de stoparea efectivă a importului. Astfel, potrivit Serviciului Federal Vamal al Federației Ruse, în iunie 2020 în Turcia au fost livrate doar 2 milioane de metri cubi de gaze, ce este de 1127 de ori mai puțin decât în ianuarie 2020 și de 585 de ori mai puțin decât în iunie 2019. Aceste volume reprezintă doar 1% din totalul exporturilor Gazpromului, deși acum 2 ani Turcia era al doilea cel mai mare client după Germania. În prezent Turcia preferă gazele din Azerbaidjan și gazele de șist.

De asemenea China în acest an și-a mărit cu 10% extracțiile proprii de gaze și aproape a înjumătățit achizițiile din Rusia. În plus, exporturile de gaze către Europa au scăzut brusc, deoarece prețul gazului rusesc este mai scump decât la oricare alt furnizor. Drept urmare, numeroase conducte către Turcia, China și Europa sunt fie goale, fie atât de slab încărcate, încât se pune întrebarea dacă este viabil din punct de vedere economic și tehnic să se transporte o cantitate atât de mică de gaze prin ele. Drept urmare, în prima jumătate a anului 2020, profitul Gazpromului din exporturi a scăzut cu 51,2% față de aceeași perioadă din 2019 până la 11,3 miliarde de dolari, în timp ce exporturile fizice de gaze pentru aceeași perioadă au scăzut cu 17,8% până la 91,1 miliarde de metri cubi.

Putin

Planurile liderului rus Vladimir Putin par a fi eșuat

Eșec formal

Având în vedere rezervele uriașe de gaze de șist, care devin din ce în ce mai accesibile și mai ieftine, se ridică un mare semn de întrebare privind strategia de dezvoltare aplicată de holdingul rusesc. Aici trebuie de luat în calcul faptul, că timp de 20 de ani, liderii ruși s-au implicat personal în promovarea gazelor și „au forțat mâna” clienților pentru a-l achiziționa de la Gazprom la prețurile stabilite de însuși Putin și prietenii săi. Aceștia care s-au îmbogățit prin contractele corupte cu statul rus, provocând pagube semnificative bugetului și poporului rus, condamnat să suporte în continuare consecițele acestei «strategii».

Astfel, Putin a pierdut formal războiul energetic pe care singur l-a declanșat. Planul de creare a unei „supraputeri energetice” anunțat în 2007 s-a dovedit a fi un eșec complet pentru el și echipa sa, și ramâne speranța, ca inevitabila cădere a colosului cu picioarele de lut – principalul finanțator al ambițiilor imperiale al Kremlinului, va opri politica sa de ocupație din Georgia și Ucraina, Moldova și expansiunea continuă din Siria și unele țări africane. (Marianna Prysiazhniuk)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *