Gazprom apreciaza ca se va descurca in criza si fara ajutor de la stat

de | feb. 11, 2015 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Turcia, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Directorul financiar al Gazprom, Andrei Kruglov, a declarat miercuri ca aceasta companie are forta necesara pentru a rezista crizei economice cu care se confrunta Rusia si nu are nevoie de ajutor de la stat. Oficialul a explicat ca, in 2014, Gazprom si-a redus datoria cu 10% si detine rezerve de numerar estimate la 20 miliarde […]

gazpromDirectorul financiar al Gazprom, Andrei Kruglov, a declarat miercuri ca aceasta companie are forta necesara pentru a rezista crizei economice cu care se confrunta Rusia si nu are nevoie de ajutor de la stat. Oficialul a explicat ca, in 2014, Gazprom si-a redus datoria cu 10% si detine rezerve de numerar estimate la 20 miliarde de dolari, beneficiind de pe urma deprecierii rublei. Saptamana trecuta, Gazprom anunta ca a decis sa isi reduca cheltuielile de capital pentru acest an cu aproape opt miliarde de dolari, pana la 30 de miliarde de dolari, in conditiile in care evolutiile politice si de piata creeaza un mediu de afaceri dificil. In ultimele sase luni, pretul petrolului s-a injumatatit, ceea ce a afectat in mod dramatic veniturile producatorilor de energie. In plus, Gazprom a fost afectat si de tensiunile politice dintre Rusia si Occident din cauza crizei din Ucraina, cea mai importanta tara pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre clientii Gazprom din Uniunea Europeana. In trimestrul al treilea al anului trecut, profitul net al Gazprom a inregistrat o scadere de 60%, dupa ce exporturile sale spre Ucraina au fost oprite din cauza unei dispute pe teme pretului.

Gazprom a precizat ca a decis sa-si reduca cheltuielile de capital cu aproape opt miliarde de dolari intre 2014 si 2015 pana la 30 de miliarde de dolari, in scadere fata de un varf de aproape 44 de miliarde de dolari pe an intre 2010 si 2013. In pofida reducerii cheltuielilor de capital, Gazprom a tinut sa sublinieze ca nu vor fi afectate planurile sale de a construi un gazoduct spre China pana la finele acestui deceniu. In luna mai a anului trecut Gazprom si grupul chinez CNPC au semnat un acord de furnizare de gaze naturale pe o perioada de 30 de ani. Gazprom ar urma sa livreze anual Chinei o cantitate de 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale printr-o noua conducta denumita ‘eastern route’, incepand din 2018.

Pe de alta parte, Gazprom vrea din nou construirea unui gazoduct alternativ la conductele ucrainene si incearca sa intre in Europa via liderilor de la Atena. Grecia s-a aratat din nou interesata de un proiect energetic comun cu Rusia, avand ca intermediat pentru Turcia. „Am discutat despre cooperarea energetica, luand in considerare interesele Atenei in planurile de construire a unui gazoduct din Rusia, prin Turcia, pana la granita Greciei”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov intr-o conferinta comuna sustinuta la Moscova cu omologul sau grec, Nikos Kotzias, relateaza Itar-Tass.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *