Gazprom, anchetat de Comisia Europeana

, , ,
 

Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a „împiedicat concurenţa pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est”, a anunţat, marţi, Bruxellesul într-un comunicat.
Comisia, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, suspectează Gazprom că a „împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz” în ţările din această regiune şi că „le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol”. „Dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor”, ceea ce „în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni”, a explicat Comisia Europeană.
Deschiderea acestei proceduri „nu afectează rezultatul anchetei, ci înseamnă că CE va trata dosarul cu prioritate”, reaminteşte comunicatul. Anunţul nu a fost o surpriză: Comisia a precizat la sfârşitul lunii septembrie 2011 că derulează inspecţii surpriză la companii prezente în sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi că percheziţiile vizează Gazprom.
Reducerea preţului la gaz înseamnă, se pare, mai mult decât „interesele comune” ale Uniunii Europene. Luni, 27 august, Bulgaria a semnat un protocol cu monopolul rus Gazprom în vederea construirii pe teritoriul său a unei părţi din gazoductul South Stream – proiectat de Kremlin în scopul livrării directe de gaz spre Europa de Sud-Vest, ocolind ţările care sunt „adversari politici” ai Moscovei, şi al zădărnicirii planului european privind utilizarea de resurse energetice din Asia Mijlocie, plan aprobat de Comisia Europeană. În rândul „adversarilor politici” ai Moscovei, sunt România, Republica Moldova şi Ucraina.
După cum se precizează în nota oficială, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a semnat cu Ministerul Economiei, Energeticii şi Turismului al Bulgariei un protocol al acordului cu privire la realizarea infrastructurii South Stream. Astfel, părţile au convenit asupra parametrilor tehnici şi a traseului exact al gazoductului pe teritoriul bulgar. Utilizarea livrărilor de gaz în calitate de armă politică pentru dezbinarea Europei constituie o tactică obişnuită a Moscovei. La ora actuală, cel mai mult plătesc pentru gaz ţări care se opun politicii Kremlinului, precum sunt în UE Polonia şi Lituania, iar în afara UE – Republica Moldova şi Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *