Gazpom intra la apa

de | feb. 2, 2010 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Profitul net al mopolului rusesc „Gazprom”, raportat in baza standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) pentru primele noua luni ale anului 2009, s-a diminuat cu peste 30%, relateaza mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Sediul central al monopolului rusesc Gazprom

Sediul central al monopolului rusesc Gazprom

Profitul net al mopolului rusesc „Gazprom”, raportat in baza standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) pentru primele noua luni ale anului 2009, s-a diminuat cu peste 30%, relateaza mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit rezultatelor financiare prezentate recent de holdingul rus, profitul companiei pentru perioada raportata a fost de aproximativ 11 miliarde de Euro. Rezultatele financiare modeste se datoreaza in primul rand crizei financiare care a redus consumul de gaze la nivelul tarilor europene cu aproximativ 11%. O reducere similara s-a inregistrat si in randul consumatorilor de pe piata interna a Federatiei Ruse, su declarat surse din cadrul companiei. Conform analistilor economici, citati de mass-media rusa, rezultatele financiare raportate de Gazprom nu vor influenta cotatiile actiunilor sale, o parte din expertii internationali considerand ca profitul anuntat este superior estimarilor facute anterior de firmele de profil.

Declin aparent

Gigantul rus Gazprom este tot mai ingrijorat de pierderea pietelor, din cauza cresterii neasteptate a productiei de gaze naturale a Statelor Unite ale Americii, favorizata de noi tehnici de extractie, relateaza mass-media internationala, citata de presa de la Bucuresti. Intr-un comunicat prezentat in consiliul de administratie al monopolului, grupul afirma ca se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, in special in Europa. „Situatia este agravata de ceea ce numim revolutia in domeniul extractiei de gaze din surse netraditionale, in Statele Unite”, potrivit sursei citate. „Daca in urma cu cativa ani nicio organizatie (…) nu ar fi pariat pe cresterea rapida a productiei Statelor Unite, astazi, toate companiile vorbesc despre perspectivele productiei de gaze de sist, care poate modifica fundamental piata mondiala a gazelor naturale”, precizeaza documentul, citat de mass-media.
Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York. ”Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom.

Fara penalitati

Productia de gaze din Rusia a scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent, pe fondul scaderii cererii europene, al crizei mondiale si a conflictului cu Ucraina. Potrivit estimarilor Departamentului american al Energiei, productia de gaze a crescut, in Statele Unite, cu 3,7%.
Totodata, Gazprom a renuntat sa penalizeze clientii europeni, pentru a nu provoca un exod catre alti furnizori regionali. Pe de alta parte, oprirea livrarilor de gaze in Europa din cauza conflictului din ianuarie 2009 cu Ucraina a fost calificata de Gazprom drept o situatie de forta majora, ceea ce exclude orice pretentii din partea europenilor pentru volumul de gaze nelivrat. Ulterior s-a dovedit ca acest volum – 4,5 mld. mc de gaze – a fost sters din obligatiunile clientilor europeni fata de Gazprom (in contracte figureaza principiul take or pay). De altfel, reprezentantii intreprinderii refuza sa indice inclusiv volumul de gaze pe care europenii urmau sa-l preia dupa principiul take or pay. Totusi, surse apropiate Gazprom spun ca este vorba de 7 – 8 mld. mc, fara a pune la socoteala cele 4,5 mld. mc iertate de compania rusa. Vedomosti a calculat, prin urmare, ca, daca nu ar fi fost conflictul cu Ucraina, Gazprom putea sa incaseze pentru carburantul nepreluat de clienti un avans de 3 miliarde de dolari americani.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *