Gaze naturale: Alianta Lukoil-Enel

, , ,
 

Grupul petrolier rus Lukoil şi Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Italia, au semnat joi un acord de cooperare în domeniul producţiei şi transportului de gaze naturale.
Acordul, semnat cu ocazia celei de a 16-a ediţii a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, deschide calea pentru colaborarea celor două companii în activităţile din sectoarele upstream (explorare şi producţie de hidrocarburi) şi midstream (construcţia şi managementul infrastructurilor pentru transportul gazelor naturale) în Rusia şi peste hotare, în special în Marea Caspică şi Africa de Nord. De asemenea, acordul prevede posibilitatea ca Lukoil să furnizeze gaze naturale pentru centralele OGK-5, subsidiara din Rusia a Enel.
Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia şi de asemenea un important producător de gaze naturale din Rusia. În 2011, Lukoil a produs 22 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar în următorii 10 ani vrea să-şi majoreze producţia până la 40 miliarde metri cubi pe an. Lukoil deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior, respectiv în Ucraina, Bulgaria şi România – rafinăria Petrotel. De asemenea, Lukoil deţine acţiuni la o rafinărie din Olanda.
Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie şi nouă depozite de produse petroliere. Enel este prezentă în sectorul energiei electrice România, unde are circa 2,5 milioane de clienţi, 93.000 km de reţea şi aproximativ 5.000 de angajaţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *