Gaze mai scumpe prin AGRI de la Marea Caspica, decat cele rusesti

, , , , ,
 

LNG 432

Proiectul Interconectorului AGRI ar putea costa intre 1,2 si 4,5 miliarde de euro, in functie de cantitatea de gaze pe care ar urma sa o transporte, iar gazele ar putea fi mai scumpe decat cele importate din Rusia. “Vom sti abia dupa finalizarea studiului de fezabilitate, dar exista si varianta ca gazele importate din Azerbaijan, prin AGRI, sa fie mai scumpe decat importate din Rusia”, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al AGRI LNG Project Company, Corneliu Condrea. Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate (estimat a fi finalizat in a doua parte a anului 2012) recomanda demararea unor negocieri cu Turcia, pentru ca vapoarele sa poata transporta stramtoarea Bosfor, avand in vedere ca Turcia nu permite ca vapoarele sa depaseasca o lungime de 150 metri, la o capacitate transportata de 145.000 metri cubi.

Traseu energetic

Interconectorul Azerbaijan-Georgia-Romania are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic. AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana. Gazele ar urma sa fie transportate prin conducte, intre Republica Azerbaidjan si Georgia. Potrivit proiectului, gazele sunt lichefiate in viitorul terminal ce se va construi pe tarmul georgian al Marii Negre, apoi traversate peste Marea Neagra cu ajutorul metanierelor si regazeificate in viitorul terminal ce se va construi pe tarmul romanesc al Marii Negre. Gazele sunt apoi livrate in Sistemul Energetic National, fie pentru consum, fie pentru tranzit catre Ungaria, prin conducta Arad-Szeged.

Trei scenarii posibile

Œn document sunt prezentate trei scenarii referitoare la costurile si capacitatea proiectului. in prima varianta, care vizeaza o capacitate de transport al gazelor de doua miliarde metri cubi, valoarea investitiei este estimata la 1,2 miliarde de euro. Varianta a doua cuprinde o capacitate de transport de cinci miliarde metri cubi de gaze, situatie in care costurile sunt evaluate la 2,8 miliarde de euro. Varianta a treia vizeaza o capacitate de opt miliarde metri cubi de gaze si costuri de 4,5 miliarde de euro. in privinta surselor de finantare, documentul prezentat de Ministerul Economiei avanseaza doua variante. Prima ar fi majorarea capitalului companiei de proiect, fie prin emisiunea de actiuni, fie prin cresterea valorii nominale a titlurilor existente. A doua posibilitate de finantare este atragerea unui investitor strain care sa asigure realizarea studiului de fezabilitate si care sa participe si la fazele ulterioare de constructie. Actionarii companiei de proiect AGRI LNG Project Company, care urmeaza sa dezvolte aceasta investitie, sunt Romgaz (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia), iar compania maghiara MVM va intra si ea in actionariat. LNG Project Company are sediul la Bucuresti si a fost inregistrata in ianuarie. Interconectorul AGRI este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiatå. Proiectul prevede construirea a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *