Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a declarat recent că Statele Unite sunt receptive la propunerile din partea țărilor arabe cu privire la Fâșia Gaza, după planul lui Donald Trump, larg denunțat în întreaga lume, de a muta întreaga populație a teritoriului palestinian devastat. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat anterior că nimeni nu are puterea de a-i expulza pe locuitorii din Fâșia Gaza de pe teritoriul lor devastat de război.
Planul președintelui Trump pentru Fâșia Gaza a răsturnat decenii de politică în care SUA au susținut o soluție cu două state.
Propunere contestată
Secretarul de stat american, care urmează să înceapă un turneu în Orientul Mijlociu, a spus că speră să discute despre aceste idei în cursul vizitelor sale în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Israel, după schimburi de puncte de vedere cu lideri din Egipt și Iordania la Washington. ‘Deocamdată, singurul plan – dar nu le place -, singurul plan este cel al lui Trump. Deci, dacă au unul mai bun, acum este momentul să îl prezinte’, a spus secretarul de stat.
Fost dezvoltator imobiliar, Donald Trump își propune să plaseze Fâșia Gaza sub controlul Statelor Unite și să îi expulzeze pe locuitorii acesteia pentru a o transforma în ‘Coasta de Azur a Orientului Mijlociu’, dar unde palestinienii nu vor avea voie să se întoarcă.
‘Sper că vor avea un plan foarte bun să prezinte președintelui’, a adăugat el într-o emisiune radio găzduită de două prezentatori conservatori. Donald Trump a avertizat Egiptul și Iordania cu privire la repercusiuni dacă acești doi parteneri apropiați ai Statelor Unite nu acceptă să îi primească pe cei peste două milioane de locuitori din Fâșia Gaza, teritoriu devastat de aproape 16 luni de bombardamente israeliene în războiul declanșat de atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie 2023.
‘Toate aceste țări vorbesc despre cât de mult le pasă de palestinieni, dar niciuna dintre ele nu vrea să îi primească. Niciuna dintre ele nu a făcut vreodată nimic pentru Gaza din acest punct de vedere’, a denunțat Marco Rubio.
Iordania găzduiește deja peste două milioane de refugiați palestinieni. Aproape jumătate din cei 11 milioane de locuitori ai regatului sunt de origine palestiniană.
Egiptul urmează să găzduiască un summit al națiunilor arabe în cursul acestei luni și a anunțat săptămâna aceasta că va prezenta o ‘viziune globală’ pentru reconstrucția Fâșiei Gaza într-un mod care să garanteze că palestinienii rămân pe pământul lor. Propunerea egipteană ar presupune crearea unei noi forțe de securitate în Fâșia Gaza și o gestionare a teritoriului de către conducători palestinieni, potrivit unor surse diplomatice.
Poziție turcă
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat anterior că nimeni nu are puterea de a-i expulza pe locuitorii din Fâșia Gaza de pe teritoriul lor devastat de război, respingând planul omologului său american, Donald Trump, de a expulza palestinienii de acolo și a lăsa Statele Unite să preia controlul enclavei. ”Nimeni nu are puterea de a deplasa locuitorii din Gaza afară din patria lor veșnică care există de mii de ani”, a declarat el într-o conferință de presă în cursul serii pe aeroportul din Istanbul, înainte de a zbura în Malaezia. ”Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est aparțin palestinienilor”, a insistat el.
Propunerea lui Trump de a expulza peste două milioane de persoane care trăiesc în Fâșia Gaza și să creeze acolo o ”Riviera a Orientului Mijlociu” a stârnit un cor de proteste la nivel mondial, în special în lumea arabă și musulmană. Președintele american și-a anunțat propunerea recent la o conferință de presă comună cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a salutat-o drept ”prima idee bună pe care am auzit-o” despre ceea ce trebuie făcut cu micul teritoriu devastat de război.
âDar pentru președintele turc nu are nicio valoare. ‘Propunerile privind Gaza prezentate de noua administrație americană sub presiunea conducerii sioniste nu merită discutate, din punctul nostru de vedere”, a declarat el.
Într-un interviu acordat televiziunilor palestiniene, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a exclus ideea de a-i forța pe palestinieni să părăsească Fâșia Gaza. ”Deplasarea palestinienilor este inacceptabilă”, a declarat el, în afirmații citate de agenția de presă Anadolu.
Sprijin pentru Gaza
Turcia joacă un rol activ în politica internațională, inclusiv în contextul conflictului din Gaza, prin diplomație și sprijin politic pentru Palestina. În ultimii ani, președintele Recep Tayyip Erdoğan a fost un susținător vocal al drepturilor palestinienilor și a condamnat acțiunile Israelului, fiind un critic al politicii sale față de Palestina. În ceea ce privește ajutorul pe care îl poate oferi Turcia, acesta se poate materializa prin mai multe canale, inclusiv sprijin diplomatic. Turcia poate continua să exercite presiune asupra comunității internaționale pentru a condamna acțiunile Israelului și pentru a încuraja soluții pacifiste, bazate pe dreptul internațional.
Turcia are experiență în acordarea de ajutor umanitar și ar putea trimite echipe de ajutor medical sau să furnizeze ajutoare materiale populației din Gaza.
Turcia, având relații cu diferite grupuri din lumea arabă și cu Israelul, ar putea juca un rol în facilitarea unui dialog între părțile implicate.

Erdogan, califul geopolitic al lumii musulmane
Unii observatori consideră că Turcia urmărește să câștige influență geopolitică în regiunea musulmană. Sprijinul pentru cauza palestiniană poate fi văzut și ca un mod de a întări poziția Turciei în fața altor puteri regionale, cum ar fi Arabia Saudită sau Iranul. În plus, prin susținerea activă a Palestina, Turcia își întărește imaginea în rândul populației musulmane din întreaga lume, devenind un actor principal în politica regională.
Totuși, strategia externă a Turciei este complexă și urmărește și alte obiective, cum ar fi consolidarea securității regionale, protejarea intereselor economice și menținerea unei poziții puternice în fața altor puteri internaționale, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite.
Opoziție arabă
Planul președintelui american Donald Trump de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și de a-i reloca pe palestinieni, care a fost condamnat la nivel mondial, va amenința acordul fragil de încetare a focului în enclavă și va alimenta instabilitatea regională, au declarat recent înalți oficiali arabi.
Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a avertizat la World Government Summit (Summitul Mondial al Guvernelor) de la Dubai că, dacă președintele Donald Trump va continua cu planul său, acest lucru va antrena Orientul Mijlociu într-un nou ciclu de crize cu ‘un efect dăunător asupra păcii și a stabilității’. ‘Noi, arabii, ne-am luptat cu această idee de o sută de ani și nu suntem pregătiți să capitulăm acum’, a declarat Aboul Gheit mass-media internațională, ca răspuns la o întrebare despre insistența președintelui american Donald Trump de a goli Fâșia Gaza de locuitorii săi.
Primindu-l pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, la Casa Albă, președintele Donald Trump și-a exprimat încă o dată dorința de a iniția o dezvoltare imobiliară în Fâșia Gaza, golită de locuitorii acesteia. ‘Vom deține Gaza. Nu trebuie să o cumpărăm. Nu este nimic de cumpărat’, a declarat marți președintele american, asigurând că teritoriul va fi pus ‘sub control american’, fără a explica cum.
‘Atenția se îndreaptă astăzi spre Fâșia Gaza și mâine se va îndrepta asupra Cisiordaniei cu scopul de a goli Palestina istorică de locuitorii săi inițiali’, a mai declarat Aboul Gheit la Dubai. ‘Acest lucru este inacceptabil pentru lumea arabă’, a adăugat el.

Război prelungit
După 16 luni de atacuri aeriene israeliene care au devastat Fâșia Gaza, palestinienii se tem de repetarea ‘Nakba’ sau catastrofa petrecută în timpul războiului din 1948 care a dus la crearea statului Israel, când aproape 800.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungați.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că încetarea focului în Fâșia Gaza se va încheia și armata va relua lupta împotriva Hamas până când acesta va fi învins dacă gruparea militantă palestiniană nu eliberează ostatici până sâmbătă la prânz. Ulterior, Hamas a emis un comunicat prin care își reînnoiește angajamentul față de încetarea focului și acuză faptul că Israelul este cel care îl pune în pericol.
Hamas a eliberat treptat ostatici de când a început prima fază a încetării focului, pe 19 ianuarie, dar luni a declarat că nu se va mai elibera din cauza acuzațiilor că Israelul a încălcat acordul. ‘Dacă situația va exploda din nou militar, tot acest efort (de încetare a focului) va fi irosit’, a estimat Aboul Gheit.
Jasem al-Budaiwi, care conduce alianța politică și economică a Consiliului de Cooperare al Golfului, i-a cerut președintelui Trump să își amintească de legăturile puternice dintre regiune și Washington. ‘Dar trebuie să existe un schimb, el își spune părerea și lumea arabă ar trebui să o spună pe a sa. Ceea ce spune el nu va fi acceptat de lumea arabă’, a declarat acesta.
Probleme complexe
Donald Trump a sugerat că palestinienii din Fâșia Gaza s-ar putea stabili în țări precum Iordania, care are deja o populație palestiniană uriașă, și Egipt, cel mai populat stat din lumea arabă. Ambele țări au respins propunerea președintelui american.
Pentru Iordania, discuțiile despre relocare se apropie de coșmarul expulzării în masă a palestinienilor din Fâșia Gaza și Cisiordania, variantă în care Iordania să devină un cămin alternativ pentru palestinieni, o idee promovată de mult timp de către israelienii ultra-naționaliști. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi consideră parțial chestiunea ca pe o problemă de securitate. El crede că grupări islamiste precum Hamas reprezintă o amenințare existențială pentru Egipt, și nu numai, și nu ar primi niciun membru al grupului care ar trece granița ca să se stabilească în Egipt.
Egiptul va găzdui un summit arab de urgență pe 27 februarie în care să se discute despre evoluții ‘serioase’ pentru palestinieni. Aboul Gheit a confirmat organizarea acestei întâlniri de urgență pe problema palestiniană, adăugând că țările arabe au la dispoziție două săptămâni pentru a dezvolta o poziție comună pe acest subiect.
Aboul Gheit a spus că va fi reluată ideea Inițiativei Arabe de Pace prezentată în 2002, în care națiunile arabe au oferit Israelului normalizarea relațiilor în schimbul unui acord pentru un stat palestinian și retragerea completă a Israelului de pe teritoriul ocupat în 1967.
Gruparea islamistă palestiniană Hamas și-a anunțat joi angajamentul de a elibera ostaticii conform ‘calendarului prevăzut’, sugerând că sâmbătă va avea loc o nouă rundă de eliberare a unor ostatici israelieni ținuți captivi în Gaza în schimbul eliberării de deținuți încarcerați în Israel, după câteva zile de incertitudine, relatează AFP.
Pe baza discuțiilor cu ‘frații mediatori’ (Egipt și Qatar) ‘caracterizate de un spirit pozitiv’, ‘Hamas confirmă continuarea punerii în aplicare a acordului (de încetare a focului cu Israelul) în conformitate cu ceea ce a fost semnat, inclusiv schimbul de prizonieri, conform calendarul prevăzut’, se arată într-un comunicat al mișcării islamiste.
Armistițiul fragil intrat în vigoare pe 19 ianuarie între Israel și Hamas după mai bine de 15 luni de război care a devastat Fâșia Gaza a fost pus sub semnul întrebării de la începutul săptămânii. Acuzând Israelul că nu și-a îndeplinit angajamentele, Hamas a anunțat luni că amână ‘până la noi ordine’ următorul schimb de ostatici și prizonieri cu Israelul, planificat ca parte a armistițiului.
Tensiunile au crescut rapid, alimentate de declarațiile președintelui american Donald Trump.
‘Dacă Hamas nu ne eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz, acordul de încetare a focului se va încheia și (armata israeliană) va relua luptele intense până când Hamas va fi învins definitiv’, a amenințat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu, fără a preciza dacă se referă la toți ostaticii reținuți în Fâșia Gaza sau la micul grup de ostatici care urma să fie eliberat sâmbătă.
Până la ora 15:00 (13:00 GMT) joi, AFP nu a putut obține nicio reacție oficială din partea Israelului la anunțul Hamas privind continuarea schimburilor de ostatici și prizonieri.
Din 19 ianuarie, 16 ostatici israelieni și 765 de prizonieri palestinieni au fost eliberați, dintr-un total de 33 de ostatici și 1.900 de prizonieri care urmau să fie eliberați până la începutul lunii martie în cadrul acordului de armistițiu.
Cinci ostatici thailandezi au fost, de asemenea, eliberați de Hamas, în afara acordului.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a amenințat miercuri cu reluarea războiului dacă gruparea Hamas nu va elibera până sâmbătă ostaticii răpiți în Israel și reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP și Xinhua.
‘Dacă Hamas oprește eliberarea ostaticilor, atunci nu există niciun acord de încetare a focului și există război’, a spus Israel Katz, la sfârșitul unei întâlniri cu membri ai armatei.
El a adăugat că ‘dacă Hamas nu eliberează ostaticii israelieni până sâmbătă, porțile iadului se vor deschide asupra lor, așa cum a promis președintele american’.
Donald Trump a promis luni ‘iadul’ dacă Hamas nu îi eliberează pe toți ostaticii israelieni până sâmbătă, după ce mișcarea islamistă palestiniană a amenințat că va amâna următoarea eliberare prevăzută de armistițiul în vigoare în Fâșia Gaza.
Katz a spus că Israelul intenționează să-și intensifice ofensiva militară în Gaza. ‘Noul război din Gaza va fi diferit în intensitate față de cel de dinainte de încetarea focului și nu se va încheia fără înfrângerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor’, a mai declarat el.
Guvernul lui Benjamin Netanyahu a ordonat deja armatei sale să se pregătească pentru ‘toate scenariile’ ca răspuns la anunțul aripii militare a Hamas, care acuză Israelul că încalcă acordul de încetare a focului în vigoare din 19 ianuarie, după 15 luni de război devastator.
Ulterior, mișcarea a asigurat că ‘ușa rămâne deschisă’ pentru ca eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni ‘să se desfășoare conform planului prevăzut’, și anume sâmbătă, ‘odată ce (Israelul) își va îndeplini obligațiile’.
Din cele 251 de persoane răpite în cursul atacului din 7 octombrie 2023, actualul acord de încetare a focului prevede eliberarea a 33 de ostatici, dintre care opt sunt raportați morți, în schimbul a 1.900 de palestinieni închiși în Israel, într-o primă fază care durează șase săptămâni.
De la începutul armistițiului, au fost eliberați 16 ostatici israelieni, pe lângă cinci thailandezi (în afara acordului), în schimbul a 765 de prizonieri palestinieni.
Potrivit armatei, în Fâșia Gaza sunt deținuți în continuare 73 de ostatici, dintre care cel puțin 34 sunt morți.
A doua fază a armistițiului ar urma să aibă ca rezultat eliberarea tuturor ostaticilor și încheierea definitivă a războiului, înainte de o etapă finală dedicată reconstrucției Fâșiei Gaza.
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut miercuri ‘marșuri de solidaritate’ în întreaga lume în acest weekend pentru a protesta împotriva unui plan american susținut de Israel care vizează strămutarea palestinienilor din Fâșia Gaza, devastată de război, relatează AFP.
‘Noi (…) facem apel la poporul nostru, națiunea noastră arabă și musulmană, precum și la oamenii liberi din întreaga lume să iasă în masă în stradă pentru marșuri de solidaritate’, de vineri până duminică, pentru a denunța ‘planurile de a îndepărta poporul nostru palestinian de pe pământul său’, a indicat mișcarea islamistă palestiniană într-un comunicat.
Donald Trump consideră că ar fi ‘mult mai bine și mai maiestuos’ ca palestinienii să fie strămutați din Gaza, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, în ajunul vizitei regelui Iordaniei Abdullah al II-lea la Casa Albă.
‘Regele ar prefera ca palestinienii (din Gaza) să rămână pe loc (…), dar președintele crede că ar fi mult mai bine și mai maiestuos ca acești palestinieni să poată fi mutați spre zone mai sigure’, a spus Karoline Leavitt în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă
Președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a dat asigurări miercuri că ‘Palestina nu este de vânzare’, într-un mesaj de recunoștință către autoritățile din Iordania și Egipt pentru opoziția lor față de planul de deportare a populației din Gaza propus de președintele american Donald Trump, transmite EFE.
‘Poporul nostru s-a angajat să rămână pe pământul său din Gaza, Cisiordania și Ierusalim. Palestina nu este de vânzare’, a subliniat Abbas, potrivit unui comunicat publicat de agenția oficială de presă palestiniană Wafa. ‘Apreciez pozițiile fraterne curajoase ale Republicii Arabe Egipt, ale Regatului Arabiei Saudite, ale Regatului Hașemit al Iordaniei și ale tuturor țărilor surori și prietene, care au respins proiectele de strămutare a poporului nostru și de anexare a pământurilor sale’, a continuat liderul ANP, care guvernează doar porțiuni foarte limitate din Cisiordania ocupată, în timp ce gruparea islamistă palestiniană Hamas controlează Gaza.
Încordare arabă
La rândul său, Hamas a salutat recent, într-un comunicat de presă, pozițiile egipteană și iordaniană și existența unui plan arab de reconstrucție și a reiterat că ceea ce urmărește Trump este să ‘șteargă identitatea’ și să pună capăt cauzei palestiniene. ‘Afirmăm că poporul nostru va rămâne dedicat pământului și patriei și nu va accepta nicio soluție care să-i submineze drepturile legitime la libertate și independență’, a transmis mișcarea islamistă palestiniană.
Iordania insistă în respingerea planului lui Trump pentru Gaza: ‘Palestina este a palestinienilor’ Iordania a reiterat că respinge expulzarea locuitorilor din Fâșia Gaza, așa cum a propus Trump, și a insistat asupra ‘poziției sale ferme’ în favoarea soluției cu două state, deoarece consideră că ‘Palestina este a palestinienilor și Iordania este a iordanienilor’.
Luarea de poziție a fost asumată de ministrul de externe iordanian, Ayman al Safadi, în interviuri acordate televiziunii de stat Al Mamlaka și canalului Al Jazira din Qatar, la scurt timp după întâlnirea de la Washington dintre regele Abdallah al II-lea al Iordaniei cu Trump.
‘Majestatea Sa a subliniat că Iordania va acționa în conformitate cu interesele sale, care sunt că Iordania este a iordanienilor și Palestina a palestinienilor’, a declarat ministrul. Al Safadi a insistat că monarhul hașemit ‘a fost clar și ferm’ în respingerea deplasării forțate a palestinienilor și a prezentat un plan arab alternativ celui prezentat de președintele american, care constă în ‘reconstruirea Gazei fără a-i strămuta pe locuitorii din Gaza’, idee la care lucrează în coordonare cu Egiptul și alte țări arabe și care va fi pusă în curând pe masă.
Totodată, ministrul a adăugat că Abdallah al II-lea i-a transmis lui Trump ‘că Iordania va continua să rezolve problema palestiniană pe pământul național palestinian în conformitate cu soluția celor două state’, adăugând că regatul hașemit ‘va lucra în conformitate cu interesele sale’ și pentru a-și ‘proteja’ cetățenii, dar va căuta să obțină pacea ‘cuprinzătoare și justă’ în regiune, așa cum a făcut-o și până acum.

Falanga egipteană
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi nu va călători la Washington pentru discuții la Casa Albă dacă agenda include planul președintelui american Donald Trump de a-i strămuta pe palestinieni din Gaza, au declarat două surse egiptene de securitate.
Într-un apel telefonic între Trump și Al-Sissi pe 1 februarie, președintele SUA i-a adresat lui Al-Sisi o invitație deschisă pentru a vizita Casa Albă, a declarat anterior președinția egipteană. Nu a fost stabilită o dată pentru o astfel de vizită, a declarat un oficial american. Președinția egipteană și Ministerul de Externe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Egiptul, unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutorului militar al SUA, are graniță cu Fâșia Gaza. Al-Sissi a declarat în repetate rânduri că Egiptul nu va participa niciodată la o strămutare masivă a palestinienilor peste graniță.
Viziune globală
Egiptul intenționează să ‘prezinte o viziune globală pentru reconstrucția’ Fâșiei Gaza, care va garanta menținerea palestinienilor pe pământul lor, a anunțat recent Ministerul Afacerilor Externe egiptean. Egiptul ‘speră să coopereze’ cu administrația președintelui american Donald Trump în scopul de ‘a ajunge la o reglementare echitabilă a cauzei palestiniene’, după ce acesta a declarat că ar putea suspenda ajutorul SUA pentru Egipt și Iordania dacă ele vor refuza să conlucreze la proiectul său pentru preluarea controlului în Fâșia Gaza și strămutarea populației palestiniene către aceste țări.
Egiptul preconizează un plan care să permită reconstruirea Fâșiei Gaza ‘de o manieră clară și decisivă, ce ar garanta că poporul palestinian va rămâne pe pământul său, și în conformitate cu drepturile legitime și legale ale acestui popor’.
În timpul unei întrevederi cu Trump la Washington, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a anunțat că Egiptul va prezenta un plan pe care liderii arabi îl vor examina în cadrul unor viitoare negocieri.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, care a făcut luna trecută schimb de invitații pentru vizite de stat cu Donald Trump – care nu au fost deocamdată programate – a îndemnat recent la reconstrucția Fâșiei Gaza ‘fără a-i deplasa pe palestinieni’.
În timpul unei convorbiri telefonice cu șefa guvernului danez Mette Frederiksen, Sissi ‘a subliniat necesitatea de a demara reconstrucția Fâșiei Gaza (…) fără a-i deplasa pe palestinieni și de o manieră ce ar garanta prezervarea dreptului lor (…) de a trăi pe pământul lor’.
Singura garanție
Liderul egiptean Sissi a mai declarat că înființarea unui stat palestinian este ‘singura garanție pentru a se ajunge la o pace durabilă’ în regiune, potrivit unui comunicat al biroului său.
Ministrul egiptean al afacerilor externe Badr Abdellaty a respins ‘orice compromis’ ce ar aduce atingere drepturilor palestinienilor, în special dreptului lor de ‘a rămâne pe pământul lor’, într-o declarație publicată la scurt timp după întrevederea sa cu omologul american Marco Rubio, la Washington.
Refacerea și reconstrucția Fâșiei Gaza, devastată de peste un an de război, vor necesita mai mult de 53 miliarde de dolari, dintre care peste 20 miliarde în primii trei ani, potrivit unei estimări a ONU publicate recent.
‘Sumele necesare refacerii și reconstrucției pe termen scurt, mediu și lung în Fâșia Gaza sunt estimate la 53,142 miliarde de dolari. Din această sumă, finanțarea necesară pe termen scurt pentru primii trei ani este estimată la circa 20,568 miliarde de dolari’, a scris secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un raport către Adunarea Generală.
Într-o rezoluție adoptată în decembrie, prin care cerea o încetare imediată și necondiționată a focului în Gaza, Adunarea Generală i-a solicitat secretarului general să îi pună la dispoziție în termen de două luni o evaluare a nevoile pe termen scurt, mediu și mediu în Gaza.
‘Chiar dacă nu este posibil, în contextul actual, să se evalueze pe deplin ansamblul celor ce vor f necesare în Fâșia Gaza, evaluarea intermediară rapidă dă un prim indiciu al amplorii considerabile a nevoilor în materie de refacere și de reconstrucție’, se arată în raportul publicat recent.

Raport ONU
Conform acestuia, în condițiile în care ‘peste 60% din locuințe’ au fost distruse începând din octombrie 2023, sectorul locuințelor va necesita în jur de 30% din nevoile de reconstrucție.
Urmează comerțul și industria (6,9 miliarde), sănătatea (6,9 miliarde), agricultura (4,2 miliarde), protecția socială (4,2 miliarde), transporturile (2,9 miliarde), apă și canalizare (2,7 miliarde) și educație (2,6 miliarde).
Raportul consemnează de asemenea costurile deosebit de ridicate anticipate pentru sectorul protecției mediului (1,9 miliarde), ‘din cauza importantei cantități de moloz ce conține dispozitive neexplodate și a costului ridicat asociat înlăturării molozului’.
ONU estimează că războiul a generat ‘peste 50 milioane de tone de moloz, sub care rămășițe umane stau alături de dispozitive neexplodate, azbest și alte substanțe periculoase’.
Guterres insistă, pe de altă parte, pe faptul că, ‘pentru a fi viabil, orice efort de refacere și de reconstrucție trebuie să fie ferm ancorat într-un cadru politic și de securitate mai larg’, cu Fâșia Gaza ca ‘parte integrantă a unui stat palestinian deplin independent, democratic, continuu, viabil și suveran’.
‘Este indispensabil ca Autoritatea Palestiniană să fie un actor central în planificarea și punerea în practică a activităților de refacere și reconstrucție a Fâșiei Gaza’, adaugă el în acest raport, ce poartă data de 30 ianuarie, anterioară declarațiilor prin care președintele american Donald Trump a anunțat că vrea ca SUA să ia ‘în posesie’ acest teritoriu.
Amenințări iraniene
Un aliat al organizației Hamas, președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat că țara sa își va reconstrui instalațiile nucleare dacă acestea sunt distruse în urma unor atacuri, după informațiile apărute în presa americană că Israelul ar putea lansa o lovitură asupra siturilor nucleare strategice din Iran.
‘Ei amenință că vor ataca instalația noastră nucleară de la Natanz. Veniți să o atacați. Creierele copiilor noștri au fost cele care au construit-o’, a spus Pezeshkian în timpul unei vizite în provincia Bushehr din sudul țării. ‘Dacă voi distrugeți o sută (de instalații nucleare), copiii noștri vor construi o mie’, a spus președintele iranian, fără a menționa direct informațiile apărute în presa americană.
Washington Post și Wall Street Journal, citând oficiali ai serviciilor de informații americane, au declarat că este probabil ca Israelul să lanseze un atac asupra instalațiile nucleare de la Fordo și Natanz, în centrul Iranului, în primele șase luni ale anului 2025.
Pe 26 octombrie anul trecut, Israelul a lovit ținte militare în Iran provocând moartea a patru militari, ca răspuns la un atac cu circa 200 de rachete lansat de Teheran pe 1 octombrie, într-un context de tensiuni ridicate legate de războiul din Fâșia Gaza și din Liban.
Analiștii afirmă că Israelul a provocat daune grave apărării aeriene și capacităților antirachetă ale Iranului și că ar putea lansa o acțiune pe scară mai largă împotriva Republicii Islamice. Iranul a negat orice pagube majore la instalațiile sale.

Presiuni nucleare
După întoarcerea la Casa Albă, președintele Donald Trump a reintrodus politica sa de ‘presiune maximă’ față de Iran, pe fondul temerilor că țara încearcă să dezvolte arme nucleare.
‘Aș prefera să închei un acord nuclear cu Iranul. Aș prefera asta decât să-l bombardez’, a declarat Trump pentru New York Post. ‘Dacă vom încheia acordul, Israelul nu îi va bombarda’, a adăugat el.
Republica Islamică Iran neagă că intenționează să se doteze cu arme nucleare.
Serviciile de informații americane avertizează că Israelul va lansa probabil un atac preventiv asupra programului nuclear al Iranului până la jumătatea anului, a relatat miercuri cotidianul american Washington Post, care a citat mai multe rapoarte ale acestor servicii. Un astfel de atac ar da înapoi programul nuclear al Iranului cu săptămâni sau chiar luni, dar ar provoca totodată o escaladare a tensiunilor în regiune, cu riscul izbucnirii unui conflict mai extins, potrivit mai multor rapoarte de informații de la sfârșitul administrației președintelui Joe Biden și de la începutul administrației lui Donald Trump, consideră sursa citată.
Casa Albă a refuzat să comenteze. Mass-media de peste Ocean a scris că guvernul israelian, CIA, Agenția de Informații pentru Apărare și Biroul Directorului de Informații Naționale al SUA au refuzat să comenteze.
Trump vs. Iran
Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat pentru Washington Post că Trump ‘nu va permite Iranului să obțină o armă nucleară’. ‘Deși preferă să negocieze pașnic o soluționare a problemelor de lungă durată ale Americii cu regimul iranian, el nu va aștepta la infinit dacă Iranul nu este dispus să negocieze, și asta curând’, a declarat Hughes pentru mass-media internațională.
Cel mai cuprinzător dintre rapoartele serviciilor de informații a venit la începutul lunii ianuarie și a fost produs de directoratul de informații secrete al șefilor de stat major comun și a Agenției de Informații pentru Apărare, a scris ziarul american.
Raportul avertiza că Israelul ar putea încerca un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene de la Fordow și Natanz.
Actuali și foști oficiali americani familiarizați cu informațiile secrete au declarat că Israelul a concluzionat că bombardarea Iranului în octombrie trecut a degradat apărarea antiaeriană a Teheranului și a lăsat țara expusă unui atac ulterior, a relatat Washington Post, care nu a identificat oficialii citați.
Război dur
Iranul și Israelul s-au angajat în lovituri și contralovituri anul trecut, pe fondul tensiunilor mai ample din cauza războiului purtat de Israel împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas din Fâșia Gaza.
Rapoartele serviciilor de informații prevedeau două potențiale opțiuni de atac care ar presupune fiecare implicarea Statelor Unite, care ar trebui să furnizeze sprijin pentru realimentarea aeronavelor în aer și informații secrete.
Statele Unite, în timpul administrației președintelui Barack Obama, și aliații europeni au negociat un acord cu Iranul pentru ca Teheranul să pună capăt programului său nuclear, dar Trump, în primul său mandat, încurajat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a retras Statele Unite din acordul de referință și a ordonat reimpunerea de sancțiuni împotriva Teheranului în 2018.
De atunci, Iranul și-a reluat programul nuclear și continuă să îmbogățească uraniu, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU.
Iranul, Regatul Unit, Franța și Germania s-au întâlnit la Geneva pentru a căuta o modalitate de a relua discuțiile nucleare, a declarat ministrul de externe iranian Abbas Araqchi pentru televiziunea de stat iraniană în ianuarie 2025.

0 Comentarii