Gaz caspic pentru Romania

de | sept. 30, 2010 | Caucaz, Razboi energetic, România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Considerat de şeful statului român drept "cel mai competitiv proiect" din punct de vedere al preţului, în comparaţie cu Nabucco sau Southstream, AGRI ar putea livra Europei gaze azere în aproximativ trei ani, relateaza surse oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Presedintele roman Traian Basescu sprijina AGRI

Presedintele roman Traian Basescu sprijina AGRI

Considerat de şeful statului român drept „cel mai competitiv proiect” din punct de vedere al preţului, în comparaţie cu Nabucco sau Southstream, AGRI ar putea livra Europei gaze azere în aproximativ trei ani, relateaza surse oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Este cel mai ieftin proiect dintre alternativele vehiculate de transfer al gazului din zona caspică şi din Asia Centrală către piaţa europeană. Fie că vorbim despre Southstream, fie că vorbim de Nabucco, din punct de vedere al preţului acesta este cel mai competitiv proiect”, a declarat Traian Băsescu, citat de mass-media de la Bucuresti, susţinând că nu este în măsură să prezinte un preţ al acestei investiţii.
După semnarea declaraţiei comune de susţinere a proiectului AGRI de către Traian Băsescu şi omologii săi din Azerbaidjan şi Georgia, precum şi de către premierul Ungariei, şeful statului a precizat că proiectul este conceput în trei etape de finalizare a terminalului de la Constanţa, fiecare având câte 10 miliarde de metri cubi pe an. „Preţul este flexibil, cu costuri care vor fi reglate de nevoile de pe piaţa europeană, dar şi de sursele de aprovizionare. Dar este cert că faza I a proiectului poate fi aprovizionată cu gaz din Azerbaidjan”, a mai spus Băsescu, anunţând că, după ce va fi finalizat studiul de fezabilitate, se va putea discuta şi despre finanţarea europeană a investiţiei.

Dimensiunea estică

Catalogând proiectul AGRI drept unul de pionierat în domeniul gazelor naturale lichefiate, Traian Băsescu a susţinut că acesta are potenţialul de a fi dezvoltat şi pe dimensiunea estică, în atragerea şi a altor furnizori. În timpul recentelor convorbiri oficiale, el a anunţat că „suntem pe punctul de a lansa interconectorul AGRI”, care „reuneşte rolul-cheie al Republicii Azerbaidjan ca producător major de hidrocarburi”. „Importanţa geostrategică a Georgiei şi României ca pod de legătură peste Marea Neagră şi valoarea adăugată a Ungariei pentru dezvoltarea dimensiunii vestice a proiectului”, a mai spus preşedintele României, promiţând auditoriului că, în cel mai scurt timp, compania de proiect care va avea sediul la Bucureşti, va deveni operaţională pentru a fi demarat studiul de fezabilitate.
Băsescu s-a angajat, totodată, ca, alături de premierul maghiar Viktor Orban, să facă demersuri pentru cofinanţarea studiului de fezabilitate de către UE ca parte a programului TEN E-2011.

Dimensiune academica

Afirmând că studiul aferent terminalului LNG de la Constanţa este în curs de finalizare, iar concluziile acestuia vor putea reprezenta un punct de plecare pentru studiul dedicat proiectului AGRI, Băsescu a subliniat oferta României de pregătire în domeniul managementului proiectelor de infrastructură energetică prin intermediul Universităţii de Petrol şi Gaze de la Ploieşti. În timpul discursului, preşedintele Băsescu a afirmat că trebuie luat în considerare faptul că AGRI poate fi substitutul pentru „I agree”.
Proiectul AGRI (România – Georgia – Azerbaidjan -Interconnector) vizează tranzitul de gaz natural lichefiat din zona Mării Caspice în Europa, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi Portul Constanţa. Cele patru state semnatare ale declaraţiei de la Baku îşi asumă ducerea studiului până la nivel de proiect, după care vor fi invitate firme private.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *