Garda Maghiara desfiintata definitiv

, , ,
 

gardamaghiara32Instanta Suprema de Judecata a Ungariei a confirmat marti decizia prin care organizatia paramilitara de extrema dreapta Garda Maghiara este dizolvata, relateaza mass-media de la Budapesta. Acesta decizie de dizolvare a acestei organizatii a fost luata in urma cu un an de catre Tribunalul de la Budapesta si a fost confirmata la inceputul lunii iulie de catre Curtea de Apel. Cu decizia definitiva de marti, organizatia extremista nu mai dispune de mijloace legale, in interiorul Ungariei, pentru a stopa dizolvarea. Organizatia Garda Ungara, infiintata de partidul radical nationalist Jobbik in august 2007, a lansat o campanie impotriva “criminalitatii tiganesti”. La ultimele alegeri din iunie a.c. pentru Parlamentul European, Jobbik a revendicat 15% din optiunile de vot liber exprimate de cetatenii unguri. Garda Maghiara refuza sa recunoasca minoritatii tiganesti faptul ca are aceleasi drepturi cu cele ale cetatenilor unguri. Imbracati in uniforme copiate dupa cele ale unei formatiuni naziste ungare din Al Doilea Razboi Mondial, membrii Garzii organizau regulat defilari cu discursuri virulente pentru apararea natiunii ungare. De la decizia de dizolvare a Garzii din vara, liderii acestei organizatii au reusit sa fenteze justitia prin folosirea unor “portite” juridice, printre care se numara si infiintarea unei “Noi Garzi Maghiare”, identica cu cea veche dar cu uniforme usor modificate si cu adunari in locuri private si mai putin in locuri publice.

Violente escaladate

Ziarul Nepszava scria la jumtatea lunii trecute ca violentele dintre grupurile de extrema dreapta si tiganii din Ungaria risca sa escaladeze intr-un adevarat razboi civil dupa evenimentele petrecute  cu o saptamana in urma aptamanii trecute, cand simpatizantii partidului nationalist radical Jobbik si ai bratului sau armat, Garda Ungara, (interzisa prin lege -n.red.) s-au incaierat in localitatea ungureasca Sajobabony cu localnicii rromi. Incidentul a degenerat in violenta de la o declaratie injurioasa adresata tiganilor de catre liderul Jobbik, Vona Gabor, in cadrul unui discurs rostit in fata a catorva sute de oameni prezenti la eveniment dintre care circa doua treimi erau localnici si simpatizanti Jobbik, iar o treime erau rromi. Pe ace­lasi ton, autoproclamatul “voievod” al tiganilor, Kallai Csaba, a avut la randul sau o pozitie antisemita. Liderul local al Jobbik, Gabor Bencs, a declarat ca dupa acest eveniment au fost atacati de circa 30-40 de rromi inarmati cu sape si topoare, sustinand ca tiganii au fost cei care au declansat scandalul. Vicepresedintele Aut­oguvernarii Tiganesti pe Tara (OCO), Janos Kozak, a convocat pentru astazi o sedinta pe aceasta tema. Initial, Kozak a avertizat ca, in cazul in care situtia nu se calmeaza, atunci si tiganii isi vor forma o “armata privata” similara cu Garda Maghiara, fapt ce va avea urmari de neprevazut.

Sabotaj de Ziua Nationala

Politistii clujeni l-au sanctionat, pe data de 1 decembrie, cu o amenda de 50.000 de lei, pe unul dintre reprezentantii Garzii Maghiare, care a provocat scandal intr-o piata centrala din Cluj, dupa ce a vrut sa depuna o coroana in memoria infiintari, pe 1 Decembrie 1918, a Diviziei Secuieşti. “A fost sanctionat organizatorul pe Legea 60 pentru organizarea unei manifestari fara autorizatie pe data de 1 Decembrie, incalcand ordinul primarului pentru interzicerea organizarii altor manifestatii publice in data de 1 Decembrie in Cluj-Napoca. Cuantumul amenzii este de 50.000 lei”, a declarat pentru agentia NewsIn, citata de publicatii din media centrala, Gina Pop, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *