Găgăuzia, proteste anti-guvernamentale

de | oct. 10, 2021 | Arhiva, R. Moldova, Știri | 0 comentarii

După mitingul de duminică, 10 octombrie, organizat la Comrat, în susținerea procurorului general suspendat, arestat pentru 30 de zile, Alexandr Stoianoglo, mai multe grupuri de persoane au blocat traficul pe ambele sensuri la una dintre intrările în Găgăuzia. Acțiunea a durat câteva zeci de minute, poliția intervenind pentru deblocarea traseului. După mitingul în sprijinul lui […]

După mitingul de duminică, 10 octombrie, organizat la Comrat, în susținerea procurorului general suspendat, arestat pentru 30 de zile, Alexandr Stoianoglo, mai multe grupuri de persoane au blocat traficul pe ambele sensuri la una dintre intrările în Găgăuzia. Acțiunea a durat câteva zeci de minute, poliția intervenind pentru deblocarea traseului.

După mitingul în sprijinul lui Alexandr Stoianoglo, zeci de automobiliști care s-au îndreptat spre Chișinău au întins drapelul Găgăuziei pe tot drumul și au blocat traficul pe ambele sensuri. S-au format ambuteiaje kilometrice, menționează presa locală.

Recent, bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a formulat o adresare publică către conducerea R. Moldova prin care „își exprimă îngrijorarea” în legătură cu suspendarea din funcție și reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo, simbolul găgăuz

Pe 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună privind arestarea preventivă a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Astfel, judecătorii au dispus plasarea lui Stoianoglo în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

La ieșirea din sala de judecată, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „este o decizie ilegală” și că procurorii nu au înaintat „probe concludente”.

Procurorul anticorupție Victor Furtună susține că dacă nu existau suficiente probe, instanța nu a avea să admită demersul procurorilor privind acordarea a 30 de zile de arest în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Pe 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general Alexandr Stoianoglo, a fost escortat de mascații Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore.

Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au avut loc marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizare. (Mihai Isac)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *