Gagauzia intra in jocul energetic al Moscovei pentru Republica Moldova

, , , , , ,
 

gazoduct ungheni iasiOdata cu apropierea datei de 27 august, atunci cand va fi dat in folosinta gazoductul Ungheni-Iasi, iar Republica Moldova va putea sa-si alterneze resursele de gaze, Moscova incearca sa dea o lovitura la Chisinau prin intermediul liderilor gagauzi apropiati de Kremlin. Gagauzia doreste sa se integreze pe piata gazelor din Uniunea Vamala prin intermediul unei companii nou înfiintate care gestioneaza cei aproximativ 400 de kilometri de retele de gaz de pe teritoriul regiunii autonome, a anuntat başcanul Mihail Formuzal, într-o conferinta presa, relateaza IPN. El a declarat ca cei aproximativ 400 de kilometri de retele de gaze nu se afla în proprietatea companiei Moldovagaz şi a asigurat ca actiunile autoritatilor de la Comrat în aceasta privinta vor fi în limitele legislatiei Republicii Moldova.

Mihail Formuzal a afirmat ca integrarea autonomiei gagauze pe piata de gaze a Uniunii Vamale înfiintate de Rusia va oferi posibilitatea achizitionarii gazului la preturi convenabile pentru toti cetatenii Gagauziei şi va asigura securitatea energetica a regiunii. “Sunt bani publici cei pe care-i concentram în aceasta întreprindere. Trebuie sa asiguram functionarea acesteia , iar dupa aceasta ne vom gandi ce vom face cu aceste retele şi cum le vom exploata pentru a obtine beneficii maxime pentru cetateni”, a declarat Formuzal. “În prezent, pensia medie a populatiei este de 70-80 de dolari pe luna, însa în perioada rece a anului, pentru a achita facturile la agentul termic este nevoie de aproximativ 150-200 de dolari pe luna. Este o problema a societatii. Noi ne ocupam de aceasta chestiune, însa în limitele legislatiei Republicii Moldova”, a subliniat Mihail Formuzal. Amenintarea voalata a lui Formuzal vine in contextul in care acesta cere cinci locuri in Parlamentul Republicii Moldova pentru reprezentanti gagauzi doar pe criterii politice, si nu pe cel al votului popular. Formuzal sustine ca numarul de mandate solicitate de autoritatile Gagauziei sunt în conformitate cu numarul populatiei din regiunea autonoma, care ar reprezenta aproximativ 5 la suta din populatia Republicii Moldova.

1 răspunde
  1. Victor
    Victor says:

    Formuzxal a cam uitata care este valuta nationala odata ce pina si pensiile le exprima in valuta altui stat ,atita bucurie cu nu i-a echivalat la ruble rusesti

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *