Găgăuzia electorală 2023: promisiuni electorale fanteziste și interese ascunse

de | apr. 28, 2023 | Analize, REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Apropierea alegerilor pentru postul de guvernator al autonomiei găgăuze a dat naștere la o adevărată avalanșă de promisiuni fanteziste pentru locuitorii din Găgăuzia, aruncate cu dezinvoltură de candidații Evghenia Guțul ori Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară de la Comrat. Competiția se anunță strânsă, având în vedere și participarea în cursa electorală a ambasadorului Republicii […]
Foto: Facebook
Partidul Politic Șor vizează postul de guvernator al UTAG (foto Facebook)

Partidul Politic Șor vizează postul de guvernator al UTAG (foto Facebook)

Apropierea alegerilor pentru postul de guvernator al autonomiei găgăuze a dat naștere la o adevărată avalanșă de promisiuni fanteziste pentru locuitorii din Găgăuzia, aruncate cu dezinvoltură de candidații Evghenia Guțul ori Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară de la Comrat. Competiția se anunță strânsă, având în vedere și participarea în cursa electorală a ambasadorului Republicii Moldova la Ankara, Dmitri Croitor, și a candidatului susținut de socialiști, fostul deputat în Adunarea Populară găgăuză și Parlamentul de la Chișinău, Grigorii Uzun.

Promisiuni marca Șor

Evghenia Guțul, singura femeie din această cursă electorală, este o persoană necunoscută la nivelul autonomiei, ridicând semne de întrebare serioasă față de modul în care este tratată autonomia de către liderii Partidului Șor. Aceasta nu s-a remarcat cu absolut nimic în viața politică regională ori națională, candidatura sa pentru funcția de guvernator fiind un joc politic.

Aruncată în luptă pe ultima sută de metrii de către Partidul Politic Șor, Evghenia Guțul pare să ajungă o victimă sigură a manevrelor gândite în laboratoarele partidului.

Întreaga campanie electorală a candidatei poate fi rezumată de declarația liderului partidului, Ilan Șor, repetată obsesiv în timpul discursurilor online ținute de acesta în campania electorale: „Când votați pentru candidatul nostru în Găgăuzia, votați pentru mine”.

Liderul fugar al partidului a promis că programul de transformare a Găgăuziei într-un plai de vis, propus de candidatul pentru funcția de guvernator al Găgăuziei din partea Partidului „Șor”, va fi implementat până la ultimul punct. Politicianul a subliniat că are o ambiție personală de a renaște Găgăuzia. Aceste declarații trezesc zâmbete de cele mai multe ori în timpul mitingurilor electorale ale candidatei Guțul.

„Candidatul Partidului „ȘOR” este activ, tânăr, onest și de treabă. Votând pentru ea, votați pentru mine. Eu voi fi responsabil personal în fața dumneavoastră pentru Găgăuzia. Sunt un om de afaceri, sunt obișnuit să-mi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele, să vorbesc și să fac. La fel va fi și în Găgăuzia, pe care o vom transforma într-un plai de vis!”, a declarat Ilan Șor.

Planul lui Ilan Șor, promovat cu insistență pe rețelele sociale și mass-media din regiune, prevede investiții de 500 de milioane de euro în autonomie, pentru redresarea economiei regionale și pentru o modernizare radicală a infrastructurii sociale și de transport în Găgăuzia.

Folosirea unor sume de bani impozante într-o campanie electorală desfășurată pe fondul crizei economice și sociale aprofundate de invazia rusă în Ucraina arată lipsa de respect pentru alegătorul găgăuz.

Mirajul gazului și GăgăuziaLand

Deputatul Ilan Șor, condamnat penal în dosarul furtului miliardului, și căutat de Interpol folosește electoral mirajul gazului ieftin, susținând în timpul campaniei electorale din autonomie că a obținut acordul și confirmarea unui tarif special pentru gaz și energie electrică, pentru Orhei, Găgăuzia și Taraclia. Orhei și Taraclia sunt două regiuni unde există o puternică prezență a partidului Șor. El promite tarife esențial mai mici pentru gazele naturale și energia electrică. Ilan Șor a precizat că a obținut acest preț preferențial doar pentru unitățile teritorial-administrative gestionate de reprezentanții formațiunii Partidul Politic Șor.

„Astăzi vă anunț că, pe parcursul ultimelor luni, am purtat negocieri privind un preț special pentru gaz și electricitate în regiunile pe care le administrăm. Da, prieteni, astăzi este o zi minunată, pentru că am obținut acordul și confirmarea unui tarif special pentru gaz și energie electrică. Vom acționa după următorul principiu – vom crea o întreprindere, care va semna contracte cu toți consumatorii finali, locuitori ai Găgăuziei, Orheiului și Taracliei. Ținând cont de prețul asupra căruia am convenit, le garantez consumatorilor noștri un tarif nu mai mare de 12 lei pentru gaz și nu mai mult de 1,5 lei pentru energia electrică”, a specificat Ilan Șor, într-o încercare clară de consolidare a propriului rating politic.

O altă promisiune fantezistă, care nu ține cont de necesitățile reale ale populației autonomiei, este inaugurarea GăgăuziaLand, în cazul unei victorii a candidatei formațiunii.

Liderii formațiunii, inclusiv deputata Marina Tauber, au precizat că în data de 1 iunie 2024, când se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului, în Găgăuzia, va avea loc deschiderea celui mai mare și mai modern parc de distracții din regiune – GăgăuziaLand, accesul în parc urmând să fie gratuit.

Liderul Partidului „ȘOR” accentuează, în timpul discursurilor, că lucrările de construcție a parcului de distracții vor începe imediat ce Evghenia Guțul, candidatul formațiunii pentru funcția de bașcan al Găgăuziei va obține victoria. O parte din electoratul autonomiei pare să creadă aceste propuneri fanteziste, inutile și nerealizabile, dar candidata partidului Șor nu va reuși să obțină scorul electoral dorit de Ilan Șor din primul tur de scrutin.

Acuzațiile din mediul online privind plata unor sume de bani participanților la mitingurile electorale în favoarea candidatei Șor sunt dezmințite vehement de către reprezentanții partidului, în pofida antecedentelor relatate de mass-media.

Instabilitate politică

Liderul Partidului Șor a declarat că se va ocupa personal de implementarea planului de transformare a Găgăuziei într-un plai de vis. „Ambiția mea este de a transforma Găgăuzia într-un ținut de care oamenii să fie mândri. Avem un plan de investiții de jumătate de miliard de euro în infrastructura și economia regiunii. Vă dau cuvântul meu că nu veți regreta alegerea făcută și că toate promisiunile vor fi îndeplinite”, a declarat Ilan Șor.

Planul lui Ilan Șor pentru Găgăuzia prevede crearea a 7.000 de locuri de muncă, majorarea cu 30 la sută a salariilor angajaților din sectorul public și implementarea mai multor proiecte sociale și de infrastructură, fără însă a detalia sursa acestei jumătăți de miliard de Euro.

În timpul campaniei electorale din autonomie, Ilan Șor și activiștii partidului cheamă populația la protestele organizate periodic de către partidul său, declarând recent că „în data de 7 mai, ne întâlnim cu toții la Acțiunea de rezistență națională împotriva acestui regim sângeros”.

Ilan Șor folosește activ campania electorală din autonomie pentru a organiza destabilizări, profitând de legislația electorală permisivă. „Demisia imediată a președintelui țării și a Parlamentului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta este astăzi singura noastră cerință!” a declarat acesta în timpul mitingurilor electorale.

„Cu mare regret, constatăm că gruparea criminală Sandu-Recean le-a spus un „Nu!” categoric celor 800 de mii de cetățeni, care au semnat cererea către Guvern de a plăti facturile pentru lunile de iarnă. Inițial, această guvernare, la cererea Occidentului, i-a scuipat în față Rusiei și s-a certat cu ea. După asta, cetățenii Moldovei sunt nevoiți să plătească din propriul buzunar pentru acest scuipat. Ulterior, poporul Moldovei a cerut pentru aceste mofturi să-i fie plătite facturile și acesta este un lucru normal”, a precizat Șor.

Liderii partidului folosesc un limbaj dur la adresa Occidentului și a autorităților constituționale de la Chișinău. „Guvernarea criminală Sandu-Recean, pe parcursul toamnei și primăverii mișcării protestatare, i-a umilit pe oameni, i-a bătut pe bătrâni, oprea autobuzele, își bătea joc cum a putut, iar astăzi a spus „nu” solicitării normale și juste din partea poporului. Dacă ați provocat această situație – plătiți! Poporul nu trebuie să plătească pentru mofturile voastre și ale stăpânilor voștri occidentali. În acest context, avem astăzi o singură cerință – demisia imediată a președintelui, Parlamentului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. În 7 mai, ne întâlnim cu toții la Acțiunea de rezistență națională împotriva acestui regim sângeros. Vom lupta până la capăt, până la demisia acestei guvernări”, a declarat Ilan Șor.

Petrov, candidatul necunoscut

Lansarea candidaturii deputatului în Adunarea Populară, Victor Petrov, a provocat disensiuni în rândul socialiștilor din autonomie, o parte dintre aceștia susținând candidatura fostului deputat Grigorii Uzun. Reverberațiile acestui conflict au afectat și unitatea republicană a socialiștilor, doar deputatul Vasile Bolea sprijinind candidatura acestuia.

„Comitetul Executiv al PSRM a decis să acorde susținere politică candidatului independent Grigore Uzun la funcția de Bașcan al UTA Gagauzia. Decizia Comitetului Executiv a fost aprobată de majoritatea membrilor Consiliului Republican. Susținerea unui alt candidat decît Uzun este decizia unui singur deputat Vasile Bolea, care nu este aprobată de echipă. În aceste condiții, conducerea PSRM îi solicită dl. Vasile Bolea să respecte hotărîrea colegilor. De asemenea, Comitetul Executiv va lua decizii în raport cu deputatul Vasile Bolea în conformitate cu statutul Partidului”, a fost declarația prezentată de PSRM pe 10 martie 2023.

Victor Petrov a încercat să intre în politica mare din Republica Moldova, înființând în mai 2021 “Uniunea Populară din Găgăuzia”. Scopul declarat al organizației este de a consolida statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, de a păstra valorile tradiționale și integritatea teritorială, de a dezvolta cultura și tradițiile moldovenești, de a crea condiții pentru o viață decentă pentru cetățenii republicii și de a dezvolta relații de prietenie cu CSI (organizație menită să reglementeze relațiile de cooperare între anumite state care au făcut parte din URSS), CEEA (Uniunea Economică Eurasiatică) și BRICS (o asociație interstatală, uniunea a cinci state: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Pe lângă ambițiile geopolitice, deputatul Petrov a mai fost acuzat în mass-media din Republica Moldova că are legături cu Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale ale anilor ’90. Iar ambii ar fi conectați cu Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, inclusiv cu Federația Rusă.

Acesta mai este fondatorul asociației care a deținut siteul gagauznews.md, blocat la 26 februarie de SIS pentru promovarea de informații ce incită la ură și război.

”În a treia zi de la începerea invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022, în condițiile stării de urgență din țară, Serviciul de Informații și Securitate (SSI) din Moldova a blocat site-ul gagauznews.md pentru informații care instigă la ură” menționa mass-media locală. Editorul GagauzNews, Nikolai Kostirkin, a fost percheziționat la domiciliu în iunie 2022, fiind suspectat că distribuie în mod regulat materiale de propagandă în care este justificată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, încâlcând legislația Republicii Moldova.

Umbre electorale

Încercarea deputatului Petrov de a se poziționa ca un jucător important pe scena politică regională găgăuză și nu numai au eșuat. În pofida mediatizării excesive a activității organizației de voluntariat și caritate – «Народный антикризисный штаб (НАШ)» (Centrul Comunitar Anticriză), deputatul Petrov nu a reușit să convingă electoratul găgăuz să îl susțină în număr covârșitor la alegerile din data de 30 martie.

Fiind susținut de cercuri de influență marginală din Federația Rusă, fără o influență directă din partea Kremlinului, Victor Petrov mimează sprijinul politic federal rus prin vizite în unele regiuni din Federația Rusă, precum Tatarstan, locuită majoritar de populație turcofonă.

Fără a beneficia de un sprijin oficial ori neoficial din partea Turciei, Victor Petrov mimează o susținere politică la nivel internațional. Este greu de crezut că fără binecuvântarea directă a autorităților de la Moscova ori Ankara, Petrov ar fi capabil să unească locuitorii autonomiei în jurul său ori să le apere interesele în relația cu autoritățile de la Chișinău.

Pe fondul unor relații deficitare cu principalii jucători politici regionali și naționali, Victor Petrov nu este interlocutorul dorit de principalii donatori din Est ori Vest. Fotografiile festive cu Rustam Minnikhanov, președintele Tatarstanului, ori prezența acestuia la acțiunile electorale organizate la Comrat în favoarea sa au eșuat în demersul de a se legitimiza, printr-un artificiu de imagine, în ochii electoratului găgăuz drept candidatul preferat al Moscovei.

”Tătarii și găgăuzii sunt uniți în identitatea lor de popor turc prin mesajul simbolic al întâlnirii. Iată, noi, popoarele turce post-sovietice, cooperăm unele cu celelalte și, mai presus de toate, rămânem loiale Rusiei” declara deputatul Petrov în timpul vizitei din Tatarstan, fără însă a atrage sprijinul politic jinduit.

În urma unor investigații, mass-media a arătat cum ajutoarele oferite de organizația germană de caritate Helping Hands sunt folosite de Fundația de caritate Centrul Comunitar Anticriză în marja actualei campanii electorale. Cuplate cu acuzațiile privind implicarea sa în afaceri la limita legii și apropierea de Grigore Caramalac, Victor Petrov iese șifonat din actuala campanie electorală din punct de vedere al imaginii.

Vendetă politică

Deputatul Victor Petrov este acuzat de faptul că, prin participarea la actuala campanie electorală pentru postul de guvernator, urmărește de fapt să se răzbune pe diferiți politicieni locali ori republicani pentru că nu a fost susținut în demersurile sale politice.

Cazul deputatului Bolea a trezit nemulțumiri la nivelul Partidului Socialiștilor, confruntat deja cu plecarea unui număr de deputați și de aleși locali. Petrov este acuzat că prin participarea sa cu orice preț la această campanie a micșorat șansele la victorie a candidatului susținut oficial de Partidul Socialiștilor. Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile dintre deputatul Victor Petrov și Partidul Socialiștilor, pe fondul eșecului electoral așteptat al candidatului Petrov.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *