Gaddafi si Ceausescu l-au angajat pe Carlos Sacalul sa ii omoare pe Reagan si Pacepa “la pachet” pentru 102 milioane de dolari

de | mart. 1, 2011 | Alte regiuni, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Revista “Historia” scrie marti ca Ceausescu si Gaddafi au avut mai multe planuri comune legate de asasinate comandate teroristului “Carlos Sacalul” care includeau eliminarea unor tinte ostile pentru Romånia si Libia.

pacepaRevista “Historia” scrie marti ca Ceausescu si Gaddafi au avut mai multe planuri comune legate de asasinate comandate teroristului “Carlos Sacalul” care includeau eliminarea unor tinte ostile pentru Romånia si Libia. Daca partea romana era interesata de uciderea fostului sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe (DIE), generalul Ioan Mihai Pacepa, considerat tradator dupa defectarea in SUA, Gaddafi dorea eliminarea presedintelui american Ronald Reagan. um ambele atentate trebuiau sa aiba loc pe teritoriul SUA, teroristul le-a acceptat la pachet. Pentru ducerea la indeplinire a planului, spionajul romanesc apelase pentru a-i facilita misiunea lui Carlos la fostul comandant al unitatii speciale “Task Force 157” din Vietnam, Edwin P. Wilson, ce avea legaturi cu CIA-ul. Soarta a facut ca Wilson sa intre pe mana autoritatilor americane intr-o alta problema. La interogatoriu acesta a cedat si a devalut planurile de asasinare a lui Reagan si Pacepa.    Imediat dupa fuga in Vest a lui Ioan Mihai Pacepa, Nicolae Ceausescu a cautat sa il elimine pe omul care pana la tradare ii fusese unul dintre cei mai de incredere apropiati. si cum “prietenul la nevoie se cunoaste”, Gaddafi l-a sfatuit pe Ceausescu, la inceputul anilor 80, sa apeleze pentru “lichidarea “problemei” la “Carlos sacalul”. Colonelul Sergiu Nica afirma intr-un raport, in 1990 ca CIE l-a folosit pe “Carlos sacalul” pentru “neutralizarea tradatorului Pacepa”, fiind confirmat si de alte surse din cadrul serviciilor de informatii din Romania. Dictatorul libian tocmai ii comandase atunci cunoscutului terorist asasinare presedintelui american, Ronald Regan. Pretul pe care era dispus sa il plateasca Gaddafi pentru “capul” lui Reagan era de 100 de milioane de dolari, in schimb Ceausescu era dispus sa achite doua milioane de dolari lichidare fostului “prieten”.

“Teroristii” libieni de la Revolutie

Sursa citata mai scrie ca intre 4 si 6 martie 1985, Nicolae Ceausescu se intalneste pentru ultima data cu liderul libian. Vizita la Tripoli a dictatorului roman fusese oarecum fortata de imprejurari neplacute pentru staul roman, Libia ramasese in urma cu plata serviciilor furnizate. Problema nu a putut fi rezolvata, la alt nivel, asa ca Ceausescu s-a hotarat sa se implice personal in solutionarea acesteia. In 1986, ca urmare a implicarii tot mai accentuate a Libiei in sustinerea terorismului, SUA bombardeaza capitala libiana, inclusiv resedinta lui Gaddafi. Dictatorul libian scapa ca prin minune, dar fiica adoptiva a acestuia isi va pierde viata. Atacul asupra Libiei va starni furia lui Nicolae Ceausescu care va condamna in termeni duri bombardamentul american, crescand, totodata, exportul de arme romanesti catre Libia. Ultimul acord de export de arme si munitie realizat de Romania catre Libia a fost incheiat in 1989. Rasturnarea regimului comunist din Romania si executarea lui Ceausescu il vor intrista pe liderul libian care se va simtii ofensat de “noile autoritati” romane. Acuzatia care l-a infuriat pe Gaddafi, a fost zvonul lansat in zilele Revolutiei, cum ca teroristi arabi, in speta libieni, au participat la “apararea” dictatorului roman. In ianuarie 1990, o delegatie libiana a sosit in Romania pentru a investiga daca miile de elevi libieni ce erau scoliti de statul roman s-au implicat in evenimentele din decembrie. Dupa 1990, schimburile economice intre cele doua state au scazut dramatic, chiar si asa statul libian este dator unor companii din Romania cu peste 100 de milioane de dolari. Totusi, in 1975, in Libia executau lucrari 14 firme romanesti si peste 11.000 de romani. Prin acordul cu Libia, Romania a fost unul dintre putinele state care au reusit sa se puna la adapost de criza petrolului ce a inceput in 1973. Peste un milion de tone de petrol importate de Romania in 1974, proveneau din Libia. In perioada 1974-1980 schimburile economice intre cele doua state au explodat, depasind la inceputul anilor ’80, suma de un miliard de dolari.

Autor

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *