Gaddafi declara razboi Romaniei

, , , , , , ,
 

Dictatorul libian Gaddafi declara razboi Romaniei

Dictatorul libian Gaddafi declara razboi Romaniei

Fortele de securitate libiene, loiale regimului colonelului Gaddafi, ar putea bloca accesul pe teritoriul Libiei al aeronavelor si navelor maritime ale statelor membre NATO si UE (n.r.-trimise pentru evacuarea cetăţenilor străini), autoritatile din aceste state furnizand armament „rebelilor” şi „teroristilor”, au declarat surse din cadrul serviciilor de informatii libiene, citate de editia in limba araba a publicatiei regionale „Farajat”, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai acuzat statele membre NATO ca sprijina „rebeliunea terorista” impotriva „guvernului legitim al poporului libian”, permitand folosirea aeronavelor lor de catre „teroristi”. Oficialii din serviciile de securitate libiene, citaţi de „Farajat”, au mai acuzat organizaţii ale diasporei libiene din diferite europene, că sprijină „spintecarea Libiei” în interesul puterilor occidentale. Dezvaluirile cotidianului de limbă arabă vin la scurt timp dupa ce sute de cetateni romani au fost evacuati pana in prezent din Libia.
Conform Ministerului Afacerilor Externe si cel al Apararii Nationale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, duminica au mai ajuns in Romania, cu o aeronava militara de transport C-130 HERCULES, 65 de cetateni romani si straini din alte state europene. Avionul a decolat in noaptea de sambata, 26 februarie, de pe Aeroportul din Tripoli (Libia) catre Romania, cu o escala pentru alimentare pe Aeroportul din La Valletta, Malta. De asemenea, se are in vedere evacuarea a circa 50 de cetateni romani pe calea aerului si se depun eforturi sustinute, prin cooperarea consulara europeana, pentru a face posibila evacuare pe cale maritima a inca 44 de cetateni romani care se afla la Benghazi (intre care se afla si 23 de angajati ai companiei Rompetrol/exploatarea Amal, 8 Sirte, 4 Liseco, 9 diverse firme).

Celula de criza

In urma analizei unui mare numar de informatii si comunicari, primite la celula de criza care functioneaza fara intrerupere la MAE de la Bucuresti, se elaboreaza si implementeaza, in timp real, solutii de evacuare pentru diferitele situatii concrete existente pe teren. MAE va transmite informatii publice doar in momentul in care acestea nu mai pot periclita evacuarea cetatenilor romani din diferite zone de conflict. Astfel, pe langa operatiunile derulate ori deja planificate, conform precizarilor de mai sus, Ministerul Afacerilor Externe a contactat reprezentanti ai mai multor firme, printre care si pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin. A stabilit, impreuna cu aceasta, diferitele variante de evacuare in siguranta a 79 de cetateni romani de la Ghademes, precum si a 71 de cetateni romani de la Sarir Wellfield si 36 de la Sarir Plant. Sunt luate in calcul doua posibilitati de evacuare, pentru locatia Sarir – terestru catre Egipt, iar pentru locatia Ghademes terestru, fie catre Algeria, fie catre Tunisia, iar ulterior pe calea aerului catre Romania.
Pe fondul degradarii situatiei din Libia si in vederea asigurarii infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetatenilor romani, MAE a initiat o Hotarare de Guvern, in urma careia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demararii procedurilor de repatriere. MAE asigura astfel fondurile necesare derularii operatiunilor de evacuare. Operatiunea de evacuare a cetatenilor romani din Libia este coordonata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Aceasta are doua componente: un canal de evacuare militar romanesc in coordonare cu MApN si un altul consular, organizat la nivel UE. MAE tine legatura permanent cu cetatenii romani aflati inca in Libia, cu familiile acestora din Romania, precum si cu firmele angajatoare. MAE incurajeaza toti cetatenii romani care se mai afla in Libia sa se repatrieze.
In prezent, se fac eforturi pentru repatrierea cetatenilor romani care se afla in zone indepartate, la distante mari de capitala Tripoli. In acest sens, in vederea cresterii eficientei demersurilor intreprinse, sunt luate in calcul, fara exceptie, toate solutiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana. La momentul elaborarii Hotararii de Guvern, MAE avea deja stabilite planuri de evacuare a propriilor cetateni cu folosirea unor aeronave civile romanesti. Avand in vedere dinamica situatiei de securitate de pe aeroporturile din Tripoli, MAE a efectuat demersurile necesare la MApN pentru folosirea de aeronave militare de transport. Costurile pentru operatiunile specifice de evacuare sunt suportate din buget MAE.

Spartan si Hercules

Prima misiune a unei aeronave militare C-27 J SPARTAN s-a incheiat cu succes in sambata dimineata, cand a aterizat pe Aeroportul International Henri Coanda, la ora 03.15, evacuand din Libia 24 de cetateni romani, 3 cehi, 2 greci si 2 bulgari. In dupa amiaza zilei de sambata, aeronava C-130 HERCULES, care se afla in asteptare in Malta, va decola catre Aeroportul din Tripoli (Libia), de unde va evacua un grup de aproximativ 50 de cetateni romani. Misiunea care se desfasoara in aceste zile de Fortele Aeriene ale Armatei Romaniei este prima operatiune de evacuare aeriana a unor cetateni aflati in pericol intr-o tara straina, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ministrul apararii nationale a ordonat celulei de criza din minister sa ia toate masurile necesare astfel incat sa poata fi evacuati in siguranta toti cetatenii romani care solicita acest lucru autoritatilor competente.
Ca urmare a activarii la nivelul UE a mecanismului de monitorizare si informare pentru protectie civila, cu scopul sprijinirii cetatenilor europeni din Libia, in spirit de solidaritate si intrajutorare cu tarile Uniunii Europene, ministrul apararii a aprobat ca la bordul aeronavelor militare romane sa aiba acces, alaturi de cetatenii romani, si cetateni ai altor state.

UE activat mecanismul de monitorizare si informare pentru protectie civila

Ministerul Afacerilor Externe a salutat pe 24 februarie decizia UE de activare a mecanismului de monitorizare si informare pentru protectie civila, cu scopul de a oferi sprijin in evacuarea cetatenilor europeni din Libia. Activarea acestui mecanism a fost solicitata miercuri, 23 februarie 2011, decatre Presedintia ungara a Consiliului Uniunii Europene si Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton. MAE apreciaza ca mecanismul va ajuta la identificarea si facilitarea resurselor pe care statele membre le pot pune la dispozitie, in principal pentru evacuarea pe mare a cetatenilor europeni, care doresc sa paraseasca Libia (in primul rand prin portul Benghazi, si, posibil si prin portul din Tripoli).
La nivel UE se estimeaza ca intre 5000 si 6000 de cetateni europeni se afla inca in Libia. Dintre acestia, aproximativ 1000 de cetateni europeni se afla in zona Benghazi, una dintre principalele zone vizate pentru actiunea de evacuare, unde aeroportul nu este functional. Aeroportul din Tripoli este functional, insa actiunea de evacuare este ingreunata considerabil din cauza dificultatilor de obtinere a permiselor de aterizare. Totodata, surse UE au mai declarat ca in Libia se mai afla si cateva sute de cetateni din state europene, non-membre ale UE, inclusiv Federatia Rusa, Ucraina, Republica Moldova si Republica Belarus.
Alte grupuri de cetateni europeni se afla in interiorul tarii si in zona de coasta. Transportul terestru este din ce in ce mai riscant si unii cetateni sunt blocati in zona in care se afla, fara posibilitate de deplasare. In acest sens, prin intermediul mecanismului se va urmari si identificarea disponibilitatilor de transport aerian pentru evacuarea cetatenilor europeni din interiorul tarii (regiunea Sebha/Sabha). Activarea acestui mecanism este in conformitate cu articolul 2(10) din Decizia Consiliului 2007/779/EC, Euratom de instituire a unui mecanism comunitar de protectie civila.

Consiliul de Securitate impune sanctiuni dure

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata, in unanimitate, o rezolutie care impune sanctiuni severe colonelului Muammar Gaddafi, familiei acestuia si apropiatilor regimului. Printre aceste sanctiuni adoptate de cele 15 state membre, figureaza in special un embargo asupra vanzarii de arme si materiale conexe catre Libia si o interdictie de calatorie pe teritoriul tarilor membre, emisa pe numele a 16 persoane, intre care Muammar Gaddafi, cei sapte fii si fiica acestuia, precum si persoane avand legaturi stranse cu regimul. Prin aceasta rezolutie, membrii Consiliului de Securitate considera ca “atacurile sistematice” impotriva populatiei civile din Libia, conduse in prezent, “pot fi asimilate unor crime impotriva umanitatii”. Consiliul de Securitate a decis sa transfere procurorului Curtii Penale Internationale (CPI) “situatia in Libia din 15 februarie” si le-a cerut autoritatilor libiene sa “coopereze pe deplin” cu tribunalul. Aceasta masura a facut obiectul unei lungi discutii intre statele membre, unele dintre ele ridicand obiectii, potrivit diplomatilor.
Membrii Consiliului de Securitate cer, de asemenea, incheierea imediata a violentelor si luarea unor masuri pentru a se raspunde aspiratiilor legitime ale poporului libian. Acestia au cerut autoritatilor libiene sa actioneze “cu cea mai mare retinere” pentru a “garanta securitatea tuturor strainilor”, pentru a “asigura trecerea sigura a transporturilor umanitare si medicale” si sa “ridice imediat toate restrictiile asupra tuturor formelor de presa”. Statele membre au decis sa impuna si inghetarea conturilor colonelului Gaddafi, a patru dintre fiii sai si ale unui apropiat al regimului. Votul a avut loc in prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Obama: Gaddafi trebuie “sa plece imediat”

Presedintele american Barack Obama a declarat sambata ca liderul libian Muammar Gaddafi trebuie “sa plece imediat” deoarece si-a pierdut legitimitatea de a ramane la putere, conform unui comunicat al Casei Albe citat de agentiile internationale de presa. “Presedintele a declarat ca, atunci cand singurul mijloc al unui lider de a ramane la putere este recurgerea la violenta in masa impotriva propriului popor, el a pierdut legitimitatea de a conduce si trebuie sa faca ceea ce este bine pentru tara sa plecand imediat”, se specifica in comunicat.
Barack Obama a facut aceste declaratii – cele mai directe de pana acum fata de colonelul Gaddafi – in cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, subliniaza comunicatul. Documentul nu mentioneaza numele lui Gaddafi atunci cand face apel la plecarea liderului libian, insa noteaza ca Obama si Merkel si-au reafirmat sprijinul pentru cererea poporului libian pentru drepturi universale si au cazut de acord ca guvernul Gaddafi “trebuie sa fie tras la raspundere”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *